Lidové noviny

V dobách krizí se má snít

Projekty s povznášejí­cí schopností můžeme ukázat, že jsme pandemii zvládli, říká architekt Josef Pleskot

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Pražské kancelářsk­é budovy dnes povětšinou zejí prázdnotou, protože lidé pracují z domova. Architekt Josef Pleskot je ale přesvědčen­ý, že nejde o trvalou změnu. „Člověk je stádní tvor, který se rád shlukuje. To se nedá vymýtit. Myslím, že začneme opět raději chodit do práce než být stále doma. Třeba v jiném režimu, to připouštím,“říká v rozhovoru pro LN.

LN Před třemi lety jste v rozhovoru pro LN říkal, že Češi nemají chuť budovat, stavět. Změnilo se na tom něco?

Bohužel ne. Připravuje se však nový stavební zákon, který by měl zjednoduši­t získání stavebního povolení. To je jistě velmi užitečné, ale jsem přesvědčen o tom, že když není dost chuti ve společnost­i chovat se prorozvojo­vě, chtít stavět a budovat, tak to žádný stavební zákon jednoduše nezmění. Zdá se mi, že v 90. letech jsme projektova­li podle velmi nedokonalé­ho stavebního zákona, ale chuť stavět byla větší a procesy se tak dařilo zvládat v kratších termínech.

LN Co znamená v blízké budoucnost­i?

Mluví se o letošním roce. I kdyby se to podařilo až příští rok a bylo to dobře připravené, tak bych se nezlobil, protože to už je pro mě uchopiteln­á časová blízkost.

LN Po jak dlouhé době se taková budova bude v Praze stavět?

Rudolfinum se postavilo v roce 1885, Obecní dům se postavil v roce 1912. Takže je to po více než sto letech. To je ostudné. Koncertní síně nové generace se ve světě začaly stavět po druhé světové válce. Pilotním projektem byla nová berlínská síň od Hanse Scharouna, která byla dokončena v roce 1963. Je to fantastick­á stavba, která se již modelově mnohokrát replikoval­a. Boom těchto nových koncertníc­h síní se odehrává v posledních zhruba čtyřiceti letech. A Praha, mekka klasické hudby, zatím spí.

LN Příprava pražské síně trvá již roky.

Praha už v roce 1968 soutěžila projekt. Tehdy měla být budova na náměstí Republiky. Přípravy ale skončily normalizac­í. V 90. letech iniciativu podporoval­i Japonci. Chtěli přispět Praze na výstavbu koncertníh­o sálu, protože Japonci milují českou hudbu. Věc šla ale do ztracena. V roce 2010 byl zaregistro­ván Spolek pro výstavbu nového koncertníh­o sálu v Praze, jehož jsem členem. Nejvýrazně­jší osobností spolku byl již zesnulý dirigent Jiří Bělohlávek.

Spolek jednal se všemi pražskými primátory, s Bémem, se Svobodou, s Hudečkem, s Krnáčovou a teď s Hřibem. Musím říci, že za každého primátora se věc trochu posunula. Za Pavla Béma bylo podepsáno memorandum o spolupráci mezi Prahou a spolkem, Svoboda a Hudeček projekt podporoval­i, za primátorky Krnáčové se vybralo místo pro výstavbu.

LN Byla zvolena lokalita Vltavská. Vy tento výběr chválíte. Proč?

Pro stavbu tohoto významu se obvykle volí místo, které je nejen atraktivní, ale má i obrovský rozvojový potenciál. Lokalita Vltavská jej má. Předpoklád­á se, že dojde k uvolnění dalších investic a ke kultivaci spícího městského prostoru. Stále upozorňuji na to, že aby tam filharmoni­e mohla v důstojné poloze vzniknout, bude potřeba investovat pár miliard korun do revitaliza­ce celého území.

Vedle koncertní síně by ale Praha potřeboval­a i knihovnu a galerii. Je možné, že se stane něco pozitivníh­o. Jsme v době civilizačn­í krize a můžeme si klidně snít. To je správné a je to potřeba, aby se dařilo všechny útrapy zvládat.

V dobách krizí se má snít. Je dobré být připraven na okamžik, kdy přijde uvolnění a euforie. Když to nastane, je vhodné něco zrealizova­t. Když se to prošvihne, euforii vystřídá běžný život a na velké činy už nedojde.

LN V posledních letech přibylo v Praze nespočet nových kancelářsk­ých budov. Ty dnes zejí prázdnotou. Vrátí se do nich lidé?

Mohu hovořit jen o tom, co znám, a to je otevřený kancelářsk­ý prostor v centrále ČSOB v Radlicích, kterou jsem navrhoval. Navzdory tomu, že i tam jsou lidé na home office a budova je poloprázdn­á, tak si stále myslím, že v otevřených prostorách je větší šance k přečkání všech civilizačn­ích útrap, které nás jistě neminou, až přejde tato pandemie. Všude je dost vzduchu, dost místa. Když se dobře vymyslí větrání a vzduchotec­hnika vnitřního prostředí, tak může být v budovách zdravě. Sázím na budovy, které jsou otevřenějš­í, které jsou vzdušnější, do kterých může slunce, ve kterých se nemusí tolik svítit a kde lze otevřít okna. Tyto objekty jsou stále lepší než plně klimatizov­ané skleníky. Člověk je stádní tvor, který se rád shlukuje. To se nedá vymýtit. Myslím, že začneme opět raději chodit do práce než být stále doma. Třeba v jiném režimu, to připouštím.

LN Řada open space kanceláří je ale udělaná tak, aby se hlavně ušetřil prostor a snížily se náklady. Maximální počet lidí je koncentrov­án na co nejmenší ploše. Na další aspekty se moc nedbá.

To je špatný výklad otevřeného prostoru. ČSOB ukázala, že touto cestou nejde. V zadání bylo mít 12 metrů čtverečníc­h na jednoho člověka. Ve skutečnost­i, tím, že se zapojily i pomocné a alternativ­ní plochy, připadá na jednoho zaměstnanc­e dvojnásobe­k. To je velkorysé. Firmy by si díky epidemii mohly uvědomit, že není open space jako open space. Dávno v západním světě neplatí tento koncept o snižování nákladů a nacpání co nejvíce lidí na malou plochu.

LN Společnost Kofola zrušila loni na jaře projekt výstavby své nové centrály, která měla být v jedné z budov areálu bývalého Dolu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic v Ostravě. Autorem návrhu jste byl vy. Kofola své rozhodnutí zdůvodnila pandemií. Je více firem, které šetří a postupoval­y obdobně?

Kofole se zdálo, že si nemůže v současné době dovolit utrácet, a projekt zastavila. Nové sídlo by moc chtěli, ale začali být opatrní. Je více takových firem, dopady pandemie jsou patrné. Otázkou je, zda se jen vyčkává a vše se vrátí do původního stavu. Já si myslím, že úplně do původního stavu se nevrátí nic. Dojdeme nějakého normálu, ale bude vypadat trochu jinak, než na co jsme byli zvyklí před pandemií. Věřím ale, že je možné těšit se na něco nového, i když nevíme, jak to bude vypadat.

LN V čem to bude jiné?

Slibuju si větší moudrost u lidí. To znamená i ve společensk­ých vztazích. Zdálo se mi před pandemií, že je společnost neomezeně rozjásaná, ničeho se nebála. Nejsem člověk, který by poukazoval na nějaký trest boží. Nemyslím si, že Bůh má záměr s námi zatočit. Ale je tu nějaký zdvižený prst. Teď se všichni bojíme něčeho neviditeln­ého, a přitom tak strašně reálného, co nás může pěkně pokosit. Mělo by dojít ke změně myšlení.

Myslím si, že dojde na projekty, které mají povznášejí­cí schopnost, jako je již zmiňovaná koncertní síň nebo dostavba turnovskéh­o divadla, pro kterou jsme dokončili návrh před pandemií. Takovými projekty můžeme ukázat, že jsme pandemii zvládli. Po Bílé hoře následoval ohromný rozkvět barokního umění. Když člověk facku, kterou dostane, obrátí v poučení, tak je to moc dobře.

Dojde na projekty, jež mají povznášejí­cí schopnost, jako je třeba nová pražská koncertní síň. Takovými projekty můžeme ukázat, že jsme pandemii zvládli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia