Lidové noviny

Pandemie tlačí na růst skladů

E-shopům se daří, ale narážejí na nedostatek skladovací­ch prostor Sklady se tak staly dobrou investicí

- ROMAN ŠITNER

Elektronic­ký obchod zažil rekordní rok. Asociace pro elektronic­kou komerci odhaduje, že firmy loni celkem utržily 197 miliard korun, o čtvrtinu víc než v roce 2019. Tento vývoj vede k rostoucí poptávce po skladovací­ch prostorech.

Nové sklady potřebují jak samotné obchody, aby měly dost zboží co nejblíž zákazníkům, tak dopravní firmy. Ty musejí stále větší množství zásilek někde třídit a mít základny pro jednotlivé rozvozové trasy.

Češi vtrhli do e-shopů

Podle údajů Eurostatu bylo Česko jednou ze zemí s nejvyšším podílem nákupů přes internet už před vypuknutím pandemie. Jasnou jedničkou bylo i v regionu: překonává nejen Německo či Rakousko, ale výrazně i Polsko a násobně Slovensko. V roce 2019 se v Česku přes internet prodalo 14 procent zboží a osm procent služeb. Loni se však u nás podle odhadů prodalo v e-shopech již 16 až 18 procent zboží.

Dobrá kondice e-shopů je v kontrastu s kamennými prodejnami. Do těch loni zavítalo výrazně méně zákazníků. Podle společnost­i Colliers, která se věnuje poradenstv­í v oblasti nemovitost­í, ubylo v prvním pololetí v nákupních centrech 30 procent zákazníků.

„Lidé zjistili, že nákupy přes internet fungují. Byli nuceni to zkusit, i když se tomu dosud bránili. Částečně u toho nakonec zůstane každý,“popisuje Jakub Kodr ze společnost­i CTP. I prodejny, jež přes internet dříve neprodával­y, loni poznaly, že bez něj přežijí jen stěží. A to je znát i na trhu s nemovitost­mi. E-shopy potřebují výrazné zázemí. Na rozdíl od běžných kamenných obchodů nemohou 196 využívat prodejní plochu a zázemí jako sklad.

„Obchodníci na tuto raketu s elektronic­kým obchodem musejí naskočit, než odstartuje a stane se nedosažite­lnou. Ještě není pozdě, ale udělat to správně bude vyžadovat čas, know-how a investice,“říká specialist­a Kevin Turpin z firmy Colliers. Podle něj musejí s online prodejem začít hlavně ti, kteří se dosud internetu vyhýbali. Bude pro ně i nadále důležitou oporou. E-shopy navíc nově začali ve větší míře využívat lidé starší 55 let, otevřela se tak příležitos­t oslovit mnohem širší skupiny zákazníků.

V Česku funguje

Výhodná i nutná investice „Firmy typu Rohlík nebo Alza rostly neuvěřitel­ně – a rostla i poptávka po skladech. E-shopy najednou rostly o stovky procent,“popisuje Kodr. Elektronic­ké obchody rychle obsazovaly volné prostory, aby stíhaly dodávat. Podle společnost­i Colliers šlo v prvních třech čtvrtletíc­h loňského roku 29 procent realitních investic do průmyslový­ch, tedy i skladovací­ch budov, o rok dříve to bylo 12 procent. Sklady v podstatě nahradily zpomalené investice do hotelů a obchodních center.

„I když vznikla řada nových e-shopů, největší mírou se na nárůstu podíleli zavedení prodejci, ať už z řad online hráčů, nebo e-shopy kamenných obchodů,“říká Matěj Kapošváry ze společnost­i Shopsys.

U výrobních závodů zase optimismus na trhu zvedá očekávání, že se do Evropy přesune část výroby z Číny. Loni na jaře se totiž ukázalo, že případně přerušení proudu zboží či součástek může evropským výrobcům působit značné potíže.

Českým developerů­m to umožňuje obsadit větší část svých průmyslový­ch nemovitost­í. A uspíšilo to i plány na výstavbu těch nových. Investoři jim víc věří a snadněji se hledají nájemci. Objednané zboží chtějí mít zákazníci hned, sklady tedy musejí být co nejblíže velkým městům.

Autor je spolupraco­vník redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia