Lidové noviny

Zvonařka už není ostudou Brna

-

Na brněnské autobusové nádraží Zvonařka se minulý týden vrátil život. Místo se po roce rekonstruk­ce výrazně proměnilo.

Zmizel nevábný smog nápisů, reklam a stánků. Naopak se vrátil řád. Pro Brno jde o další výrazný krok kupředu, který přináší důstojnějš­í příjezd do druhého největšího českého města.

Otevřená je už i nová výpravní budova, která nádraží posunula do 21. století. Hlavní změnou proti minulosti je, že hlavní průchod nádražím vede středem, a ne po okrajích. Nová čekárna je také umístěna blíže centru, na logičtější­m místě, jímž procházejí cestující.

Proměna nádraží otevřeného v roce 1978 přišla na více než sto milionů korun. Na jeho modernizac­i se podíleli architekti ze studia Chybík+Krištof. Nádražní budova, která patří společnost­i ČSAD

Brno-město holding, se zhruba 40 let prakticky neopravova­la a zanedbané bylo i širší okolí. Například server iDNES.cz zařadil místo spolu s vlakovým nádražím mezi největší ostudy Brna.

Jedním z důvodů nečinnosti a pokračujíc­ího chátrání bylo čekání na rozhodnutí o novém brněnském vlakovém nádraží. O tom se dekády mluvilo, ale až v roce 2018 došlo (snad) k definitivn­ímu rozhodnutí o jeho poloze. Tím se mohly dát do pohybu i další práce v širším centru Brna.

Autobusové nádraží ale ještě zcela hotové není. Stará výpravní hala zůstává v provozu. Je tam část nutného zázemí a na rekonstruk­ci místo teprve čeká. Opravy mají začít, až se v přilehlé Plotní ulici dokončí tramvajová trať, jež konečně umožní pohodlné spojení autobusové­ho nádraží se zbytkem města.

 ??  ??
 ?? FOTO 2× ČTK / 2× CHYBÍK+KRIŠTOF ?? Rekonstruk­ce brněnského autobusové­ho nádraží Zvonařka, které se po první fázi stavebních prací otevřelo minulý týden veřejnosti (hlavní snímek), probíhá podle projektu studia Chybík+Krištof (vizualizac­e budoucího průčelí vpravo nahoře). Zchátralá budova v centru Brna (vlevo dole) se opravy dočkala po 40 letech, zatím rok trvající rekonstruk­ce si vyžádala více než sto milionů korun.
FOTO 2× ČTK / 2× CHYBÍK+KRIŠTOF Rekonstruk­ce brněnského autobusové­ho nádraží Zvonařka, které se po první fázi stavebních prací otevřelo minulý týden veřejnosti (hlavní snímek), probíhá podle projektu studia Chybík+Krištof (vizualizac­e budoucího průčelí vpravo nahoře). Zchátralá budova v centru Brna (vlevo dole) se opravy dočkala po 40 letech, zatím rok trvající rekonstruk­ce si vyžádala více než sto milionů korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia