Lidové noviny

Bláznivá Vrbova premiéra

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Fotbalisté Sparty napoprvé pod novým trenérem Vrbou vyhráli 3:2. V duelu 18. kola domácí ligy k tomu však potřeboval­i dvě proměněné penalty a jednu chycenou.

Kdyby v 83. minutě olomoucký Gonzáles proměnil pokutový kop, zřejmě by se radovali Hanáci a Pavel Vrba by začal ve Spartě blamáží. Jenže brankář Nita exekuci španělském­u záložníkov­i chytil a v nastavení pak na opačné straně korunoval svůj výborný výkon druhou proměněnou penaltou zápasu Karlsson. Stejně jako v prvním případě vybojoval na svou osobu faul střídající Kozák, kterého při standardce hloupě stáhl Greššák.

Dvougólové manko dokázali sparťané zvrátit na výhru 3:2 a trenér Vrba si mohl pořádně oddechnout. Ve středu převzal tým po Václavu Kotalovi a uvedl se šťastnou výhrou, která může být trápícím se Letenským tím pravým impulzem. „Zápas ukázal velkou sílu mužstva,“glosoval obrat Pavel Vrba prostředni­ctvím O2 TV.

Olomouc přes nedobré výkony z poslední doby vystupoval­a před utkáním sebevědomě, což dlouho potvrzoval­a i v zápase. Už v deváté minutě jeden z ataků po pravé straně využil Zahradníče­k k centru na hranici malého vápna, kde míč nekompromi­sně napálil do sítě Daněk. Zkraje druhé půle zvýšil po dlouhém výkopu brankáře

Mandouse a svém úniku Gonzáles. Ten měl na noze vzápětí třetí trefu, ale tentokrát neuspěl, čímž se v součtu s později nevyužitou penaltou z role hrdiny proměnil ve smolaře utkání.

Vrba nasadil čtyřčlenno­u obranu a hnal své svěřence na zteč ve velkém počtu, tak jak to ordinoval v Plzni. Sparťané Hanáky přestřílel­i v pokusech na bránu 9:7, ale prosadil se až v 57. minutě Krejčí starší. A pak přišly již zmíněné velké chvíle dua Kozák–Karlsson.

Slavia má z přestřelky jen bod Brankově ještě výživnější byl zápas vedoucí Slavie, která si z předposled­ní Příbrami odvezla nečekaně pouze bod. Sice se gólově prosadila hned pětkrát, z toho však dvakrát mířila do vlastní sítě.

Až v páté minutě nastavení se Středočeši trefili sami a hned to byl gól, který ustanovil konečnou podobu divoké přestřelky na 3:3. Zorvan načechral míč do vápna, kde do něj hlavou trknul Voltr a balon zapadl přesně pod břevno.

„Příbram si bod zaslouží za bojovnost a přístup k zápasu,“říkal smířeně kouč Slavie Jindřich Trpišovský. „Jsem rád, že se snad nikdo vážně nezranil, což dneska asi hrozilo ze všeho nejvíc. Je paradox, že v těchto náročných podmínkách padlo šest gólů.“

Na zlepšené lednové výsledky nedokázala navázat Plzeň. Západočeši nezvládli doma hru v oslabení, krátce po přestávce se prosadil Rondič, v závěru dal druhý gól střelou z vlastní poloviny do prázdné brány Pešek.

 ?? FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Pavel Vrba hned napoprvé ve sparťanský­ch barvách zažil velké nervy, nakonec si však připsal úspěšný začátek
FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Pavel Vrba hned napoprvé ve sparťanský­ch barvách zažil velké nervy, nakonec si však připsal úspěšný začátek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia