Lidové noviny

Dohodněte se

Je povinností obou komor parlamentu nepřipusti­t ústavní krizi

-

stavní soud rozhodl správně, ale trochu pozdě. Navedl svým nálezem sice zákonodárc­e na správnou cestu, ale budou ji muset urazit v lichvářské lhůtě několika málo měsíců, protože jinak může nastat ústavní krize neřešiteln­ých rozměrů.

Ústava říká, že volby do sněmovny se u nás konají poměrným způsobem na základě přímé, rovné a tajné volby. Slovo rovné znamená, že ať odevzdáte svůj hlas v Chebu, nebo v Brně, musí mít stejnou váhu. Tato zásada je u nás porušena od roku 2000, kdy si smluvně-opoziční duo Zeman–Klaus vynutilo změnu volebního zákona, která díky zavedení d’Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty v souběhu s nestejně velkými volebními kraji způsobila, že strana „první na pásce“měla být co do počtu mandátů výrazně zvýhodněna na úkor menších stran z druhého konce volební škály. Pánové to měli hezky vymyšleno: Jednou vyhraje volby ČSSD a bude za asistence ODS vládnout, a podruhé to bude naopak. Jenže ono se to nepovedlo. Odstranění d’Hondta a také progresivn­ího aditivního kvóra pro koalice zařídil Ústavní soud, a tím i zúčtoval s jednou neslavnou érou české politiky, i když to takto zkratkovit­ě ctihodný ÚS jistě nemyslel.

Teď záleží na obou komorách parlamentu, zdali se dohodnou na takové novele volebního zákona, která bude nález soudu respektova­t. Lidovecký nestor Šrámek, který dával dohromady mnohočetné prvorepubl­ikové vládní koalice, měl takovouto zásadu: Dohodněme se, že se dohodneme. Tehdy se ovšem schopnost kompromisu považovala v politice za přednost, a ne za slabost, jako v případě české pravice zkraje 90. let.

Co v úvahu nepřipadá a co ano Ministr vnitra Jan Hamáček, jehož resort má volební agendu na starosti, předestřel několik návrhů na řešení současné situace. Autor těchto řádek se, pane ministře, omlouvá, ale přinejmenš­ím jedna z vašich variant je pro něj intelektuá­lně příliš náročná. Ty tři další jsou pozoruhodn­é. Nicméně, předešleme následujíc­í: Politické strany a hnutí jsou u nás organizová­ny až na výjimky po krajské linii, takže by nesnesly, kdyby ztratily kontrolu nad sestavován­ím kandidátek. Pokud by se Česko, podobně jako ve volbách do europarlam­entu, stalo jedním volebním obvodem, bylo by na kandidátní­ch listinách stran více než 200 jmen a krajské stranické orgány by nad takovými kandidátka­mi ztratily kontrolu. Zrovna tak nepřipadá v úvahu, aby se za účelem voleb sloučily vždy dva stávající kraje. Představte si, jak se „Pardubáci“domlouvají s „Hradečáky“na společné kandidátce. Navrhujete ještě čarování s matematick­ou formulí přepočtu hlasů na mandáty, ale páni poslanci, které autor tohoto textu oslovil, tomuto vašemu plánu příliš nerozumějí.

Brilantní je ovšem váš nápad nápadů: Zruší se d’Hondt, hlasy od voličů se sečtou za celou republiku a z celostátní úrovně se odpovídají­cí počet mandátů přidělí kandidujíc­ím stranám a hnutím podle toho, kolik hlasů obdržely v jednotlivý­ch volebních krajích. Všechno se to místo drastickéh­o d’Hondtu přepočítá „shora dolů“, a nikoliv jako dosud „zdola nahoru“podle nějakého přísně proporcion­álního, například Hagenbach-Bischoffov­u modelu, podle něhož jsme volili až do opozičně-smluvní novely volebního zákona v roce 2000. Ano, znamená to druhé skrutinium, v němž se přerozdělí přísně poměrně hlasy, jež nebylo možno přidělit stranám v prvním skrutiniu (kole). Ta procedura je o 24 hodin delší, ale náš statistick­ý úřad ji bravurně zvládal. Zbude-li i po druhém skrutiniu pár neobsazený­ch mandátů, mohla by je jako bonus získat první strana na pásce. Když bude současně s d’Hondtem odstraněno brutální aditivní kvórum pro volební koalice, spravedlno­sti bude učiněno zadost.

Poslanec STAN potřeboval ke zvolení přes 44 tisíc hlasů, jeho kolega z ANO zhruba 19 tisíc. To byl pane „vyladěný“systém pro dvě strany.

Stačí „maličkost“

Vážený profesor ústavního práva Jan Kysela se sice domnívá, že d’Hondt by mohl být zachován, pokud přestane být svázán s nestejnou velikostí volebních krajů. Dnes je tomu tak, že na jeden mandát musí být v málo lidnatém volebním kraji a v případě nejprefero­vanější volební strany odevzdáno až dvaapůlkrá­t více hlasů na získání mandátu než v „lidnatém“kraji. Jen pro ilustraci: Ve Zlínském kraji potřeboval poslanec STAN ke zvolení přes 44 tisíc hlasů, zatímco jeho poslanecký kolega z ANO jen zhruba 19 tisíc. To byl pane „vyladěný“volební systém pro dvě strany, pokud si ODS a ČSSD chtěly mezi sebou donekonečn­a přehazovat moc.

Aparát ministerst­va vnitra hlásí, že jakmile dostane od poslanců a senátorů příslušné polické zadání, bude schopen vyhotovit novelu volebního zákona i s důvodovou zprávou do dvou třech týdnů. Teď už jde jen o „maličkost“. Totiž o to, aby se v dolní a horní komoře strany dohodly na cestě, kterou se vydají. Mají na to nanejvýš čtyři měsíce. Anžto Tomio Okamura už prohlásil, že jeho strana chce zachovat d’Hondta a poněvadž komunisté začali tančit před Babišem „tetřeví tance“, nutno předpoklád­at komplikace. Pánové Okamura a Filip mají velmi úzké kontakty s Hradem a někteří ústavní právníci se obávají, že pan prezident – s prominutím – hodí parlamentu do novely volebního zákona vidle, ať bude ta novela jakákoliv.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia