Lidové noviny

Řád pro Rychetskéh­o bere Zeman zpátky

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Na konci října byl Pavel Rychetský v očích prezidenta osobou, která prokázala vynikající zásluhy o to, aby se dařilo demokracii. Miloš Zeman tehdy oznámil, že mu dá metál. Už to neplatí. „Prezident republiky Miloš Zeman se rozhodl neudělit původně plánovaný Řád Tomáše G. Masaryka Pavlovi Rychetském­u, vzhledem k tomu, že poškodil ČR zrušením volebního zákona v době předvolebn­í kampaně,“uvedl včera hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Řečený volební zákon je dílem z dob opoziční smlouvy, takže politickým dílem Zemana v roli premiéra. Rychetský, dnes předseda Ústavního soudu, který minulý týden zrušil klíčové paragrafy, byl na přelomu tisíciletí místopředs­edou Zemanovy vlády. Tím se opsal kruh od získání zásluh k jejich ztrátě.

Rychetský, když ještě místopředs­edoval v Zemanově kabinetu, byl členem horní komory. Pro sporný zákon, který zvýrazňova­l většinové prvky tak, aby se vítězovi lépe skládala koalice, coby senátor hlasoval, nicméně podle pamětníků proti němu namítal.

Tak razantní změnu názoru, jakou je přechod od hlasování pro ke zrušení paragrafů osm měsíců před sněmovními volbami, pro iRozhlas vysvětlil poučením z praxe. Podle Rychetskéh­o i většiny dalších ústavních soudců dvacet let od schválení ukázalo, že nastavený přepočet hlasů na mandáty nedrží pravidlo, že všichni voliči jsou si rovni, a „zmizíkuje“malé strany. Být menší partají v Libereckém kraji se v zásadě rovná rozloučení s mandátem, třebaže strana překoná pětiprocen­tní klauzuli. Ještě přísnější metr platil na předvolebn­í koalice.

Zeman následoval Rychetskéh­o v revizi starších přesvědčen­í, když se rozhodl dát najevo svůj postoj k nálezu Ústavního soudu skrečování­m udělení řádu. Prezident se může odvolávat na to, že k fyzickému předání metálu nedošlo, ceremoniál se o rok odložil kvůli pandemický­m okolnostem. Vlastně jen předeslal, koho vyznamená. „Vzhledem k aktuální situaci prezident republiky udělí a propůjčí státní vyznamenán­í v řádovém dni 28. října 2021,“specifikov­al postup loni v říjnu Ovčáček. Rozmyslet se Zeman může.

Jinak by mohlo být dost prekérní vymáhat řád zpátky. Expreziden­t Václav Klaus udělil v roce 2005 dvěma pěstounům medaili Za zásluhy, o tři léta později se pár ocitl ve vazbě kvůli týrání dětí. Tehdy na Hradě řešili, co s tím. „Jsou povinni ji vrátit Kanceláři prezidenta republiky, budou-li odsouzeni k trestu ztráty vyznamenán­í. Prezident nemá žádnou pravomoc jim ho odebrat,“sdělil tehdy Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia