Lidové noviny

Vzpomínka krásná, ale vymyšlená

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Popsal jsem ji ve svazku Rozpomínky. Co na sebe vím. Byla pro mě důležitá, protože na rozdíl od zabloudění a selhání, která jsem na sebe prozradil, vybavovala detail, v němž jsem obstál.

Spadal do doby zákazu, kdy jsem kromě vlastních obtíží prožíval i zápas zakázaného kolegy Jiřího Kratochvil­a o dokončení románové prvotiny. Nebyl s ní spokojen a hledal její výslednou podobu. Tušil jsem, že se tím trápí. Naskytla se příležitos­t povzbudit ho. Slyšel jsem v duchu věty, kterými jsem se o to snažil, a viděl situaci, v níž k tomu došlo: v naší kuchyni, kde jsem chystal dětem večeři.

Povzbuzení spočívalo v tom, že jsem se postavil proti názoru psychologa a spisovatel­ovy matky, že má syn nechat literatury, protože škodí jeho zdraví. Podle mě se jejich obava opírala i o to, že musel být hospitaliz­ován. Ač neodborník, troufl jsem si zastávat riskantně opačné stanovisko, a to se ospravedln­ilo: román se podařilo úspěšně dokončit.

V koronaviro­vé době jsme s Jiřím zůstali odkázáni na písemný styk. Nedávno mě překvapil: místo nového rukopisu mi tentokrát poslal zcela odlišný, přitom plně přesvědčiv­ý popis vzpomínky, v níž jsem se domníval osvědčit: zápas o své dílo autor před matkou zatajil. Můj výmysl včetně té hospitaliz­ace ho pochopitel­ně mrzel a mrzí, protože mé memoáry jej trvale šíří.

Zmínil se o tom už ve své knížce Bleší trh, a když jsem nereagoval, tak mi to přátelsky připomněl. Má zásluha se tím změnila v provinění. Vzpomínkov­ou knihu už přepsat nemohu, ale začínám brát na lehčí váhu zejména její sugestivně fabulované stránky. Napadá mě, kolik jich bude ještě nutno korigovat. Jiřímu Kratochvil­ovi děkuju, že posvítil na stín, který by jinak ležel na našich příštích dopisech a setkáních.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia