Lidové noviny

Nouzový stav končí

Sněmovna žádosti vlády nevyhověla. Od pondělí se otevřou obchody a služby, odpovědnos­t přechází i na hejtmany a hygieniky

- MICHAL BERNÁTH SLOUPEK LN

Po měsících, jež Česko strávilo ve stavu nouze, převládl včera ve sněmovně názor, že země boj s covidem zvládne i bez něj. S výjimkou vlády, která však byla v menšině. Navrch měla opozice, a nouzový stav je tudíž od pondělka minulostí. Tím pádem se ruší třeba nařízení o nucené uzávěře obchodů nebo zákaz nočního vycházení. Plošně nelze uzavírat ani další provozovny: například bazény či fitness centra.

Proti byli i jindy k vládě vlídní komunisté, kteří kabinetu Andreje Babiše (ANO) vyčetli, že nesplnil jim dané sliby, například neotevřel skiareály či školy. Opozice zase argumentov­ala, že pokračovat v klíčových opatřeních lze i mimo nouzový stav; totiž skrz zákon o ochraně veřejného zdraví.

Stanovisko vlády bylo naopak zřejmé: bez nouze začne jít epidemická situace z kopce. „Vejdeme do dějin jako stát, který uprostřed války demobilizo­val,“burcoval sněmovnu šéf vládní sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Konec nouzového stavu nově rozdělil odpovědnos­t za zvládání epidemie na více aktérů. Mezi nimi třeba na hejtmany, kteří disponují kupříkladu pravomocí vyhlásit ve svém kraji či jeho části stav nebezpečí. Patří k nim i pražský primátor – hlavní město je také samostatný kraj.

Šéfové krajských celků už včera stihli po společné videokonfe­renci večer vyzvat na dnešek vládu k jednání. Chtějí zjistit, jak chce kabinet s virem bojovat bez vyhlášené nouze. Stav nebezpečí sice mohou vyhlásit, neumožňuje ale pokrýt veškerá opatření, k nimž stát sahal při nouzovém stavu. Přesto ještě během odpoledne skupina čtyř hejtmanů a pražského primátora oznámila, že je na vyhlášení stavu nebezpečí plně připravena.

Jiní hejtmani ale z předání otěží protiepide­mického tažení do svých rukou nadšeni nejsou. Vyzývali proto vládu i opozici, aby se obě strany před hlasováním zkusily dohodnout. Nakonec marně.

Jihočeský hejtman za ODS Martin Kuba LN řekl, že spoléhat na hejtmany a jejich pravomoci není dobré. Vše podle něj nakonec stejně bude mít v rukou ministerst­vo zdravotnic­tví. I hejtman Jihomoravs­kého kraje Jan Grolich (KDU-ČSL), který nemá dobré vztahy s premiérem Babišem, na Twitteru napsal, že závažnosti současné situace odpovídá pouze nouzový stav. „To, že to vláda řídí diletantsk­y, není důvod pro jeho zrušení,“uvedl.

 ?? FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Nepřesvědč­ili.
Premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) opozici k obratu nepřemluvi­li.
FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Nepřesvědč­ili. Premiér Andrej Babiš (ANO) ani ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) opozici k obratu nepřemluvi­li.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia