Lidové noviny

Strany příkopy nepřekroči­ly

- MICHAL BERNÁTH

Rozhodnutí vlády neotevřít už dříve lyžařská střediska a školy způsobilo, že kabinet Andreje Babiše (ANO) se ve sněmovně nemohl nadále spolehnout na hlasy komunistic­kých poslanců. Při žádosti o prodloužen­í nouzového stavu o dalších třicet dní si tak vláda šla pro porážku, což se po celodenním maratonu vyjednáván­í stalo realitou.

Najít na poslední chvíli potřebné hlasy se ještě na ranní schůzce s lídry všech sněmovních stran vláda snažila marně. „Bylo to spíše proklamati­vní jednání, že se někdo ještě o něco snaží,“řekl LN jeden z účastníků schůzky.

Ze sněmovních kuloárů zněl jasný názor, že příkopy vyhloubené mezi vládou a opozicí se už během dne překlenout nepodaří, přestože Babiš ještě na poslední chvíli nabízel žádost o prodloužen­í zkrátit na 14 dní, během kterých by vláda předložila pandemický zákon. Ten by fungoval jako náhrada za nouzový stav a umožnil nastavit stejně přísná opatření.

„Neházejte to na nás“Opoziční zástupci během svých projevů nejčastěji reagovali na tvrzení členů vlády, že dopady zrušení nouzového stavu budou jejich zodpovědno­stí.

„Máte pocit, že nouzový stav pomohl? Co třeba rozhodnutí pana ministra zdravotnic­tví Blatného nepřijmout pomoc z Německa? Nesvádějte tu odpovědnos­t na nás,“rozčílil se u řečnického pultíku předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan.

Opozice razila názor, že republika si v boji s covidem poradí i bez nouzového stavu. Šéf lidovců Marián Jurečka třeba vyjmenoval všechny možné oblasti veřejného života, které může vláda omezit či regulovat za pomoci zákona o ochraně veřejného zdraví. Stejně argumentuj­í i samotní hejtmani, od nichž opozice očekává, že iniciativy se ujmou naopak právě oni.

Ani na straně vládních představit­elů nechyběly emotivní projevy. „My nechceme ty lidi, do pr .... , na jednotkách intenzivní péče,“vybuchl při svém projevu ministr kultury za sociální demokraty Lubomír Zaorálek. Ten zároveň slíbil předsedům opozičních stran, že jim bude shození nouzového stavu a stoupající čísla zemřelých každých čtrnáct dní připomínat.

„Zní mi to jako záminka, aby to bylo nedosažite­lné. Bojíte se, aby vám někdo neukradl voličské hlasy. Je to absurdní,“osočil opoziční politiky Zaorálek. Vyčetl jim postup, dle něhož chtějí jednat za každou cenu jednotně tak, aby z toho případně nemohl nikdo jiný těžit.

Spor o (ne)prodloužen­í nouzového stavu ke kompromisu ve sněmovně nedospěl a země se od pondělí technicky vrací do „normálu“. Prošel ale naopak návrh na příspěvek pro lidi v povinné karanténě.

Prošla alespoň „izolačka“Ještě než se debata v Poslanecké sněmovně vytočila na vysoké obrátky, podařilo se stranám najít společnou řeč alespoň v případě příspěvku lidem, kteří musí zůstávat v karanténě nebo v izolaci. Dávka dostala přezdívku „izolačka“.

Ta by se měla vyplácet od začátku března do konce května. Znamenat bude denní příspěvek až 370 korun, který budou lidem vyplácet po dobu deseti dní zaměstnava­telé. Ti si pak o tyto výdaje budou mít možnost snížit sociální odvody.

„Cílem návrhu je motivovat lidi k testování, nahlašován­í kontaktů a vstupů do karantény nebo izolace,“vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), podle níž je motivace potřeba proto, že nakažení u nás průměrně hlásí jako rizikový kontakt jen 0,8 člověka.

Neuspěly ale podobné návrhy od Pirátů a SPD, aby se totéž týkalo i živnostník­ů. Místo toho hodlá tento návrh předložit v pondělí na vládě ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Sněmovnou prošla norma ve zrychleném režimu, schválit ji musí ještě Senát.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL TUREK ?? Kdo zastaví pandemii? „Pokud teď opozice tvrdí, že to máme předat krajům a kraje to budou řešit líp, tak nám nic jiného nezbyde,“zaznělo mimo jiné z úst premiéra Andreje Babiše v projevu k poslancům.
FOTO MAFRA – MICHAL TUREK Kdo zastaví pandemii? „Pokud teď opozice tvrdí, že to máme předat krajům a kraje to budou řešit líp, tak nám nic jiného nezbyde,“zaznělo mimo jiné z úst premiéra Andreje Babiše v projevu k poslancům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia