Lidové noviny

Tři okresy jsou pod virovou poklicí

Na Sokolovsko, Chebsko a Trutnovsko dohlíží skoro 600 policistů. Kvůli rychle se šířícímu covidu nemohou lidé oblast opustit

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Pokud jste se o víkendu chystali na běžky do Špindlerov­a Mlýna, máte smůlu. V okrese Trutnov, kde známé horské středisko leží, je od půlnoci na dnešek výrazně omezen volný pohyb. Opatření platí i pro Chebsko a Sokolovsko v Karlovarsk­ém kraji. Covid dál prostupuje Českem a právě v těchto třech okresech se nákaza šíří nejrychlej­i. Vláda proto včera rozhodla: lidé, kteří tam bydlí, nemohou až na výjimky oblast opouštět, jiní do ní naopak nemohou přijet.

Uzávěru ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) vysvětlil mimo jiné tím, že tamní nemocnice mají plné kapacity a musejí pacienty převážet jinam. Opatření jsou navázána na celorepubl­ikový nouzový stav: končí s jeho ukončením. Vláda přitom svůj zásah do pohybu z a do daných okresů vyhlásila zrovna v den, kdy sněmovna o dalším prodloužen­í stavu nouze jednala. Učinila tak tedy s rizikem, že opatření budou platná pouze do této neděle.

Scénáře se tím pádem během včerejška nabízely jen dva: buď vláda sežene potřebné hlasy a stav nouze spolu s omezením v okresech bude pokračovat, nebo nouze skončí a otěže přebere hygiena.

Bez nouzového stavu se totiž regulace začíná řídit zákonem o ochraně veřejného zdraví. Hygienici mohou na vybraných místech omezit pohyb, v kraji ale musí platit stav nebezpečí. Ten smí vyhlásit hejtman na třicet okres Sokolov okres Cheb dnů sám, pak jen s posvěcením vlády. Ostatně lze připomenou­t jarní uzávěru měst Litovel a Uničov, pod „pokličku“je tenkrát dostali právě hygienici.

Do práce a domů

Jako jiná opatření i toto má své výjimky. Je jich jedenáct. Omezení pohybu neplatí pro děti dojíždějíc­í do škol a jejich doprovod. Pardon

Nakažení v okresech za posledních sedm dní

mají také lidé, kteří cestují do jiných regionů za prací nebo musí opustit domov kvůli zajištění bezpečnost­i či péči o příbuzné a blízké. Propustku dostanete také, když se vydáte na úřad, do kostela či na svatbu. I neodkladné cesty k lékaři jsou povolené.

Okresy mohou projet také řidiči kamionů, kávu na benzínce si ale musí odpustit, v oblasti nesmí zastavit, leda by měli poruchu. Na uzavřené regiony od dnešního rána dohlížejí policisté. „Na určených stanoviští­ch budou vykonávat namátkové kontroly,“řekl včera náměstek policejníh­o prezidenta Martin Vondrášek. Prohlídky policie provádí na hranicích okresů, uvnitř nich a také na vlakových a autobusový­ch nádražích. V pozoru je celkem 580 policistů na 80 okres Trutnov stanoviští­ch. „Mateřské kraje zajistí asi padesát procent personální­ch kapacit, zbytek musí zajistit cizinecká policie nebo zbylých dvanáct krajských ředitelstv­í,“doplnil Vondrášek. Na spolupráci jsou strážci zákona domluveni i s vojenskou policií, pokud bude třeba, její pomoc využijí od příštího týdne.

Policie nenastavil­a přesná pravidla, jak mají lidé doložit, že cestují do okresu nebo z něj v rámci výjimek. Podle Vondráška záleží na policistov­i, zda člověku uvěří. „Mohu vymyslet tisíce důvodů, jak doložit cestu. Chceme věřit občanům a žádáme je, aby cestovali do okresů skutečně jen výjimečně,“apeloval náměstek policejníh­o prezidenta. Narážel na fakt, že opatření je založené hlavně na důvěře. Pokud to ale bude možné, lidé by měli mít u sebe třeba doklad od zaměstnava­tele.

Ačkoli policie ujišťuje, že se přestupky snaží řešit domluvou, za porušování nařízení hrozí sankce. „Policisté a obecní strážníci mohou na místě udělit blokovou pokutou do deset tisíc korun,“uvedla pro LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Barbora Peterová.

Info od vlády? Chybělo

Někteří starostové v postiženýc­h okresech si včera postěžoval­i na to, že s nimi vláda opatření vůbec nekomuniko­vala a o uzávěře se dozvěděli z médií. „Přišlo to z hodiny na hodinu,“řekla včera České televizi Lucie Potůčková, starostka obce Mladé Buky na Trutnovsku. Starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) považuje nařízení kabinetu za zbytečné, v postiženýc­h okresech by se podle něj mělo spíše urychlit očkování.

Obyvatelé Chebska, Sokolovska a Trutnovska musí ode dneška na veřejných místech a v hromadné dopravě nosit respirátor typu FFP2 či přinejmenš­ím chirurgick­ou roušku. Lékárny ve všech okresech už včera zaznamenal­y zvýšený zájem o ochranu úst a nosu.

 ??  ?? Sokolov 1183,51
Cheb 1149,14
Policisté mají dohlížet na dodržování opatření k omezení volného pohybu osob, podobně jako loňského března na Litovelsku.
Trutnov 1091,73 přepočteno na 100 000 obyvatel Údaje k 11. únoru 0 1183,51
Sokolov 1183,51 Cheb 1149,14 Policisté mají dohlížet na dodržování opatření k omezení volného pohybu osob, podobně jako loňského března na Litovelsku. Trutnov 1091,73 přepočteno na 100 000 obyvatel Údaje k 11. únoru 0 1183,51

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia