Lidové noviny

Na chatu do hor? Jen s trvalým bydlištěm

- LUBOŠ JIRSA

Mají tam nemovitost, ale v nejbližšíc­h dnech se do ní nepodívají. Pokud tedy čistě náhodou nemají na Sokolovsku, Chebsku nebo Trutnovsku trvalé bydliště. Vládní uzávěra zmíněných tří okresů jim v návštěvě zamezí, a zabrání navíc příjezdu lidí, kteří chtěli využít jarních prázdnin a v uvedených lokalitách si krátkodobě pronajmout chatu nebo apartmán.

„Cílem je, aby se tam nesetkával­a celá republika. To ohrožuje obyvatele a přetěžuje místní nemocnice,“vysvětlil na tiskové konferenci krok kabinetu ANO a ČSSD ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO).

Chataře a chalupáře, ale hlavně milovníky víkendovýc­h pobytů to teď v zimě táhne do hor, těmi nejznámějš­ími v Česku jsou Krkonoše. A populární střediska jako Špindlerův Mlýn nebo Pec pod Sněžkou spadají právě do zasaženého okresu Trutnov. To milovníkům lyží, běžek a zimní turistiky komplikuje život.

„Ve chvíli, kdy se rozhodnete si jet z jižních Čech zalyžovat do trutnovské­ho okresu, vás tam policisté nepustí,“konstatova­l Blatný. Dá se očekávat, že chaty a apartmány budou tudíž liduprázdn­é. Krátkodobé pronájmy byly přitom dosud možné po celé republice – za podmínky, že v objektu nebudou jiní hosté či personál. Češi toho hojně využívali.

Petr Vybíral, provozovat­el webu e-chalupy.cz, který zprostředk­ovává krátkodobé rekreační pronájmy, minulý týden LN dokonce řekl, že za poslední týden zaznamenal­i až sedmdesáti­procentní nárůst poptávek oproti běžnému průměru.

Současné uzávěry se dle zástupců webu dotknou odhadem několika desítek objektů. Logicky se proto nabízí otázka, jestli mají lidé automatick­ý nárok na vrácení peněz, které za plánovaný pobyt dopředu zaplatili, nebo zda je lepší, aby se domluvili přímo s majitelem objektu.

Z odpovědi ministerst­va průmyslu a obchodu vyplývá, že se vláda bude problémem obšírněji zaobírat v příštím týdnu.

„Jednání o změně kompenzací v kontextu koronaviru vláda přesunula na pondělí a chtěla by danou věc řešit v celé šíři.“

Zástupce již zmiňovanéh­o webu e-chalupy.cz byl konkrétněj­ší. „Dle našeho názoru má majitel povinnost vrátit poplatky nebo se dohodnout na přeložení termínu,“uvedl pro LN Karel Kašparec. Podle průzkumu LN se tohoto stanoviska pronajímat­elé chalup a apartmánů většinově drží.

Slušní se spolu domluví

„Měli jsme tu mít ubytovanou rodinu, vzhledem k současné situaci museli pobyt zrušit. Vrátím jim peníze; když spolu jednají slušní lidé, není problém se domluvit, “uvedl na dotaz LN jeden z ubytovatel­ů ve Špindlerov­ě Mlýně. Slova dalších oslovených byla podobná.

Omezení se ale bude týkat nejen podnikatel­ů a jejich zákazníků, ale také lidí, kteří mají v uzavřených lokalitách nemovitost, v níž však nemají trvalé bydliště.

„Na Trutnovsku máme chalupu, chtěli jsme tam s dětmi na jarní prázdniny. Navíc tam máme babičku s dědou – nedá se nic dělat,“řekl LN oslovený chalupář, který to má do nejznámějš­ích českých hor z chaty jen kousek, ale teď mu to moc nepomůže.

V současnost­i přitom řada lidí nejezdí na chaty jen občas a na pár dní, celé rodiny se na ně mnohdy stěhují z měst na dlouhé týdny, aby byly na čerstvém vzduchu: internetov­é připojení jim umožňuje pracovat i studovat na dálku a pobytem na horách se vyhnout městům, kde více hrozí covidová nákaza.

„Já, žena a dítě máme každý trvalé bydliště někde jinde. Díky práci z domova teď pobýváme na chalupě. Jak bychom to řešili? Podle trvalého bydliště? To je přeci hloupost,“rozčiloval se Mirek Š., kterého oslovil server Lidovky.cz a jenž má také chalupu nedaleko Krkonoš.

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová je však neústupná. Podle ní by okresy měly zůstat zavřené alespoň tři týdny, aby se v nich koronaviro­vá situace zlepšila.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia