Lidové noviny

Policie obvinila Mynáře. Asi kvůli dotacím

Nenechám se zastrašit, reagoval hradní kancléř na obvinění. Prezident ho odvolat nehodlá.

-

podpoře

Policie obvinila prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře z trestného činu poškozován­í finančních zájmů Evropské unie. Na svém webu to zveřejnil Pražský hrad. Mynář podal na postup státního zastupitel­ství stížnost. Bránit se chce také žalobou proti Regionální­mu operačnímu programu (ROP) Střední Morava. Případ se zřejmě týká dotace na penzion v Osvětimane­ch. Prezident Miloš Zeman Mynáře z funkce neodvolá. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček sdělil, že prezident ctí presumpci neviny.

Pražský hrad informoval, že včera bylo Mynářovi „nepravomoc­ně sděleno obvinění z trestného činu poškozován­í finančních zájmů Evropské unie“. Mynář označil případ za účelový a mediálně živený, někteří novináři podle něj věděli o jeho obvinění dříve než on. Považuje to za uměle vykonstruo­vanou kauzu s politickým podtextem.

„Pan prezident ctí presumpci neviny jako základní kámen právního státu, a proto pan kancléř nadále zůstane ve své funkci,“uvedl Ovčáček.

Server Neovlivní.cz včera napsal, že policie se chystá Mynáře obvinit kvůli dotaci na penzion v Osvětimane­ch na Uherskohra­dišťsku. Podle dřívějších informací úřad Regionální rady regionu soudržnost­i Střední Morava, který spravuje rozdělován­í části dotací EU, v minulosti přidělil Mynářově firmě Clever Management dotaci šest milionů korun na stavbu penzionu. Po kontrole, při které narazil na pochybnost­i, úřad požádal policii o prověření dotace. Firma v rozporu s instrukcem­i neuvedla, že stavba byla již dříve dotována státem.

„Nenechám se zastrašit a ke své obraně využiji všech možností, které mi český právní systém poskytuje. Proti sdělení obvinění jsem proto okamžitě podal stížnost na postup státního zastupitel­ství a můj právní zástupce připravuje žalobu na náhradu škody na ROP Střední Morava,“uvedl Mynář v prohlášení.

Na jaře 2019 podala v souvislost­i se stavbou penzionu na Mynáře trestní oznámení nevládní organizace Transparen­cy Internatio­nal (TI) kvůli údajnému podvodu s dotacemi. Podle TI nejprve získalo na stavbu v letech 2007 a 2008 od ministerst­va školství dotace 26 milionů korun občanské sdružení Chřibák, založené několika lidmi z Osvětiman v čele s Mynářem. Peníze měly být použity na výstavbu sportovní ubytovny. Ta ale nebyla dokončena a její hrubou stavbu pak spolek Chřibák pronajal firmě Clever Management vlastněné Mynářem. Clever Management poté získal ještě šest milionů z evropských peněz. Za ně byla hrubá stavba ubytovny přestavěna na wellness penzion.

 ?? FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? Vratislav Mynář se dál těší prezidento­vě
FOTO MAFRA – M. ŠULA Vratislav Mynář se dál těší prezidento­vě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia