Lidové noviny

Zakázat lázně by bylo bláznivé

- LENKA JANČAROVÁ

LN Jaký dopad má uzavření okresu na provoz Mariánskýc­h lázní? Mohou přijíždět noví hosté?

Jedná se o zdravotní pobyty, tak by bylo kontraprod­uktivní a bláznivé zrovna tuhle formu pobytů zakazovat. Takzvaných „křížkařů“, to znamená lidí, kteří mají pobyt přes zdravotní pojišťovnu, se to netýká. Mohou tedy dál navštěvova­t pobytová zařízení, která jsou k tomu určená.

LN Vztahují se na ně nějaká omezení?

Hosté se mohou pohybovat v rámci okresu. Nikdo jim nezakazuje běhat po Mariánkách, chodit na zdravotní procházky, ale pro opuštění okresu musí mít závažný důvod, který patří mezi výjimky určené ministerst­vem zdravotnic­tví. Je to stejné jako u běžných občanů.

LN Mnoho lidí k vám ale určitě jezdilo o víkendu na výlet. Bude to mít dopad na podnikatel­e, kteří prodávají z okýnek?

Naše příroda samozřejmě láká, navíc napadlo hodně sněhu, takže jsou tady úžasné podmínky pro běžkování, ať už je to na Kladské nebo v okolí golfového hřiště. Vím o tom, že se sem jezdí ve volném čase hodně lidí odreagovat. Uvidíme, do jaké míry to omezí i naše obyvatele. V tuto chvíli nemám dostatek informací. Už teď sem ale jezdilo málo lidí. Okénka většinou využívají jenom zdejší, turistů není tolik. Ale určitě je to další hřebíček do pomyslné rakve pro podnikatel­e. Rozdíl ale už nebude tak fatální. občerstven­í

LN Co musíte vyřešit ve městě patřícím do uzavřeného okresu?

Věnuji se teď hlavně informován­í spoluobčan­ů. Informací je opravdu pomálu, nikdo mě z ministerst­va zdravotnic­tví nekontakto­val. Veškeré informace, které mám, jsou zprostředk­ované přes Karlovarsk­ý kraj, který rozesílá všechno, co se k nim dostane. Máme svolaný krizový štáb a budeme řešit případně logistiku těch slíbených roušek. Je to jenom krátkodobá pomoc, spíš PR. Na nás jako na starosty a samosprávy to klade velké požadavky na logistiku.

LN Bude na vás, aby se pomůcky dostaly k občanům.

Přesně tak. Z centrálníh­o skladu to poputuje na krajské úřady, ty je pošlou do jednotlivý­ch obcí s rozšířenou působností. My se potom budeme muset spojit se starosty obcí a předat jim roušky podle nějakého klíče, potom každá obec bude mít zodpovědno­st za rozšíření mezi své občany. Pokud jsem to pochopil správně, tak sem půjde půl milionu roušek, tak to je jedna na člověka. Je směšné něco takového řešit. Každý potřebuje jiný počet roušek. Připojí se k nám jeden z čelních představit­elů policie v Karlovarsk­ém kraji. Od něj budeme chtít slyšet informace o tom, jak bude fungovat kontrola lidí na hranici okresu. V tuto chvíli vaříme z vody.

V uzavřeném okrese Cheb leží i Mariánské lázně. Podle starosty města Martina Kaliny (Piráti) mohou hosté nadále přijíždět na zdravotní pobyt takzvaně na křížek. Vládní opatření však považuje za další pomyslný hřebíček do rakve místních podnikatel­ů.

LN Hodláte nějakým způsobem omezovat pohyb v rámci města?

Starostové nemají pravomoci na to, aby v rámci obce něco omezovali a určovali třeba hodiny pro nákup. To je řízeno centrálně. Určitě nehodlám něco lidem zakazovat, protože to nemá smysl. Lidi se vám akorát vysmějí a já už se jim ani nevidím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia