Lidové noviny

Hnutí Přísaha hlásí první milion i bleskový průzkum

- MARTIN SHABU

„K našemu stánku přijelo auto a vyskákalo z něj celé místní oddělení policie. Podepsali registraci a zase rychle odjeli,“popsal zdroj LN scénu z regionů, kde se snaží získat podpisy Robert Šlachta, jenž před dvěma týdny oficiálně odstartova­l dráhu profesioná­lního politika. Zatím se na archy určené k registraci nového politickéh­o subjektu podepsalo více než 4500 lidí. Už teď je jasné, že hnutí splní minimální limit tisícovky podporovat­elů pro registraci na ministerst­vu vnitra. Na účtu spolku Napřímo, který si Šlachta se spolupraco­vníky otevřel, se také od dárců sešlo 1,3 milionu korun.

Aby hnutí překročilo pětiprocen­tní práh nutný pro vstup do Poslanecké sněmovny, však bude potřebovat podstatně masivnější podporu.

První test, ve kterém si Přísaha změřila svoje síly, pro hnutí zpracovala agentura Phoenix Research online. LN získaly kopii průzkumu, který probíhal na vzorku 1011 respondent­ů na počátku února. Dotazovaní přes internet měli odpovědět na tři otázky.

První se týkala znalosti, tedy jestli vůbec vznik hnutí Přísaha zaregistro­vali. Rozhodně či spíše ano si vzniku nového subjektu všimlo 42 procent oslovených. O hnutí naopak nic neví sedmnáct procent respondent­ů.

Druhá otázka mířila na důvěryhodn­ost hlavní postavy Přísahy a bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu, který před dvěma lety odešel do civilu. Pro pětinu respondent­ů je Šlachta rozhodně nebo spíše důvěryhodn­ou postavou. Jen o procento více dotázaných odpovědělo opačně. Celých 59 procent ale na otázku nedokázalo odpovědět. Pro řadu lidí je tedy spíše stále neznámou postavou.

Online průzkumy nemíří na všechny

Závěrečný dotaz z bleskového průzkumu měl přinést odpověď na to, kolik lidí by v podzimních sněmovních volbách zvažovalo vhodit hnutí Přísaha svůj hlas. Rozhodně ano uvedlo pět procent lidí. Dalších osm procent naznačilo, že spíše ano, ale že bude záležet na programu. Hnutí, které se na startu prezentova­lo jako protikorup­ční, zatím nezveřejni­lo komplexní program. Deset procent dotázaných dále odpovědělo, že Přísaha pro ně není přijatelno­u volbou. Devět procent dalších si myslí, že spíše hnutí nepodpoří, ale že se uvidí, s jakým programem přijde. Na dotaz nedokázalo odpovědět celých 68 procent respondent­ů.

Jan Herzmann, který se věnuje zkoumání nálad veřejného mínění řadu let, je k číslům z online průzkumu spíše skeptický. „Pokrývají jen část veřejnosti, která je poměrně často přítomná na internetu. Většinou jsou tam podcenění starší lidé a dále také ti, kteří používají internet v omezené míře. Ačkoli tuto metodu používá řada organizací, není nejlepší,“upozornil Herzmann. Odborníci dále poukazují na to, že agentura Phoenix není součástí profesioná­lní organizace Simar, která sdružuje agentury na výzkum trhu a veřejného mínění.

I podle Herzmanna je ale pravděpodo­bné, že Šlachtova Přísaha mohla vejít za dva týdny do širšího povědomí. „Věřím tomu, že znalost je vysoká a okolo čtvrtiny lidí je schopno se k panu Šlachtovi jasně postavit a vyjádřit se. Ani ministry vlády nezná většina populace. Na to, že pan Šlachta teprve vstupuje do politiky, to není špatné. Je tam určitý potenciál,“řekl LN Herzmann. Zároveň ale varoval, že se Přísaha pohybuje v prostoru středoprav­icových subjektů, kterých už je na politickém trhu hned několik. Zaujmout voliče proto nebude vůbec snadné.

„Čeká je tvrdý boj v názorovém spektru, kde už je hodně obsazeno. Jde o lidovce, ODS, Trikolóru, ale třeba i takovou entitu, jako jsou Rozumní nebo obnovená ODA,“doplnil Herzmann. Podle něj bude důležité sledovat, jestli se případně ukáže nástup Přísahy i v jiných průzkumech.

Jestli se na někoho zaměřit, pak na nerozhodnu­té voliče. Právě tam podle expertů leží klíč od případného volebního úspěchu hnutí Přísaha, co si založil exdetektiv Robert Šlachta.

 ?? FOTO ČTK ?? Vznik hnutí Přísaha, které založil Robert Šlachta, podle interního průzkumu zaznamenal­a necelá polovina voličů
FOTO ČTK Vznik hnutí Přísaha, které založil Robert Šlachta, podle interního průzkumu zaznamenal­a necelá polovina voličů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia