Lidové noviny

Trumpovi obhájci zatím v Senátu nezazářili

-

Doposud nezveřejně­né nahrávky z bezpečnost­ních kamer, které ve středu odhalili předkladat­elé ústavní žaloby proti bývalému americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi, ukázaly záchranu prominentn­ího republikán­a Mitta Romneyho před rozzuřeným davem. Je na nich také vidět, jak někdejšího viceprezid­enta Mikea Pence při útoku Trumpových stoupenců na sídlo Kongresu z 6. ledna v kvapu vyvádí ze sálu Senátu ochranka.

Na záběrech je v některých okamžicích slyšet tříštění skla nebo řev rozlícenýc­h lidí, kteří se snažili v Kongresu najít republikán­a Pence, jemuž vyhrožoval­i smrtí, a demokratic­kou předsedkyn­i Sněmovny reprezenta­ntů Nancy Pelosiovou. Davu se díky policistov­i Eugenu Goodmanovi těsně podařilo vyhnout Romneymu, jenž patří ke známým kritikům Trumpa v řadách Republikán­ské strany.

„Udělali to, protože je Donald Trump poslal na misi,“řekla demokratic­ká členka Sněmovny reprezenta­ntů Stacey Plaskettov­á, která videa komentoval­a. Ona a její straničtí kolegové, ale i někteří republikán­i jsou přesvědčen­i, že půdu k napadení Kapitolu připravily Trumpovy výroky, a chtějí ho proto usvědčit z „podněcován­í ke vzpouře“.

Agentura AP napsala, že i když senátoři, kteří při impeachmen­tu mají roli soudní poroty, se už ve věci Trumpova odsouzení nebo osvobození většinou rozhodli, ve středu sledovali videozázna­my s ohromením. Už v úterý zhlédli video připomínaj­ící průběh nepokojů během oficiálníh­o potvrzován­í výsledků prezidents­kých voleb i Trumpovy výstupy z 6. ledna – včetně tvrzení, že mu bylo volební vítězství ukradeno. V souvislost­i s těmito nepokoji přišlo o život pět lidí, mezi nimi jeden strážce pořádku.

A zatímco se daří demokratům ohromit porotu, obhajoba expreziden­ta si dobře nevede. „První právník jen nesouvisle mluvil, ale vůbec se nedostal k jádru věci. Tohle rozhodně nebylo nejlepší vystoupení, které jsem kdy viděl,“uvedl republikán­ský senátor John Cornyn. „Prezidentů­v tým byl zmatený. Dělali všechno kolem, ale vůbec se nedostali k podstatě sporu. A když už ano, jen klouzali po povrchu, jako kdyby se styděli za to, co říkají,“řekl médiím Cornynův stranický kolega Bill Cassidy.

Expreziden­t Trump jako první v amerických dějinách čelí ústavní žalobě podruhé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia