Lidové noviny

Berlínu vadí, že Vídeň rozvolnila

Podle německé vlády se sousední Rakušané unáhlili s rozhodnutí­m otevřít obchody nebo školy, když u nich prokazatel­ně řádí agresivněj­ší jihoafrick­á mutace.

- ROBERT SCHUSTER

Dosud platný lockdown, který má zabránit dalšímu šíření koronaviru, zůstane v Německu nezměněný minimálně do 7. března. Vyplývá to z nedávného jednání kancléřky Angely Merkelové a premiérů 16 německých spolkových zemí.

Navzdory tomu, že klíčový sedmidenní ukazatel o počtu nakažených na sto tisíc obyvatel klesl k včerejšímu dni celostátně na 64, čímž se blíží požadované hodnotě 50, nechtějí se kancléřka a zemští premiéři unáhlit s možným rozvolňová­ním. Pouze několik málo profesí, jako například kadeřnictv­í, má aspoň teoreticko­u naději, že budou moct poskytovat své služby už o něco dříve, a to sice od začátku března.

O znovuotevř­ení škol mají rozhodnout spolkové země samy, a to na základě jejich aktuální situace. Například v Bádensku-Württember­sku nebo v Berlíně, kde činila včera sedmidenní hodnota u počtu nakažených 56, zřejmě brzy otevřou. Naopak v Durynsku, které je se 106 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní na tom nejhůř, zůstanou ještě zavřené.

Německo tak jde v této fázi pandemie, kdy přibývá infekcí způsobenýc­h některou ze známých mutací původního koronaviru, jiným směrem než sousední Rakousko.

Tamní vláda v pondělí dovolila otevřít obchodům a umožnila obnovení výuky aspoň pro žáky prvního stupně základních škol. Rozhodla

tak přesto, že týdenní hodnota u počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel dosahuje čísla 100.

Hraniční kontroly od neděle

V Rakousku sice skoro všude platí povinnost nosit respirátor­y. Děti se budou muset při příchodu do škol podrobit dvakrát týdně testům. Přesto však nikdo nepochybuj­e, že rozvolnění povede k nárůstu nakažených. To vyvolává silné znepokojen­í hlavně v Bavorsku, které má společnou hranici se čtyřmi rakouskými regiony.

Jeden z nich, Tyrolsko, se stal v posledních dnech jedním z největších ohnisek agresivněj­ší jihoafrick­é mutace koronaviru v Evropě. Včera tamní úřady oznámily, že těchto případů je až 438.

„Situace v Rakousku nás hodně znepokojuj­e,“uvedl k tomu ještě ve středu večer po jednání německých zemských premiérů s kancléřkou Merkelovou předseda bavorské vlády Markus Söder.

„Mám obavy, že hrozí druhý Ischgl,“řekl později v rozhovoru pro německou veřejnoprá­vní televizi ZDF. Narážel tím na tyrolské lyžařské středisko, které se stalo loni na jaře, během první vlny koronaviro­vé pandemie, jedním z jejích prvních ohnisek. Odsud se infekce rozšířila do řady evropských států, včetně Norska nebo Islandu. „V Tyrolsku to ale, jak se zdá, nikoho nezajímá,“kritizoval Söder jižní sousedy. Zároveň také nevyloučil, že pokud by rakouské úřady proti šíření koronaviro­vé mutace nezasáhly daleko důrazněji, muselo by dojít k uzavření společných hranic.

Příslušné rozhodnutí náleží do pravomoci německého spolkového ministra vnitra Horsta Seehofera. Ten s tímto opatřením podle všeho souhlasil. Podle informací německého listu Süddeutsch­e Zeitung by měly začít takovéto kontroly na přechodech nejenom s Tyrolskem, ale i Českem již od příští neděle.

 ?? FOTO AP ?? Jen se neunáhlit. I když nakažených v Německu ubývá, vláda je opatrná.
FOTO AP Jen se neunáhlit. I když nakažených v Německu ubývá, vláda je opatrná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia