Lidové noviny

I bez stavu nouze

Co nám teď říká pohled do zrcadla Německa

- Zbyněk Petráček

Zrcadlo Německa u nás mívá janusovsko­u tvář. Někteří v něm vidí jen kýženou budoucnost. Třeba že i my zrušíme jaderné i uhelné elektrárny. Jiní v něm stále spatřují imperiální hrozbu. Třeba v prosazován­í karantén. Když Markus Söder zpřísňuje kontrolu hranic, u nás se objevil novinový titulek: Bavorský premiér nevyloučil uzávěru hranic s Českem, pokud neprodlouž­í nouzový stav. To je zkreslení optikou, která vidí ve stavu nouze střed vesmíru. Söderovi nejde o českou politiku, ale o neblahá epidemická čísla z Česka. Takže díváme-li se do německého zrcadla, držme se raději čísel.

Rozdíl ilustruje stručná zpráva. Německá karanténa platila do 14. února. Kancléřka ji chtěla o měsíc prodloužit, ale premiéři spolkových zemí byli proti a výsledkem je kompromisn­í datum 7. března. Neschází tam zmínka o stavu nouze? Ne, v Německu vyhlášen není. Tamní ústava vzniklá po pádu nacismu vytěsňuje vše, co jen zavání autoritářs­tvím. Včetně vyhlašován­í výjimečnéh­o či nouzového stavu. Už proto Němce náš stav nouze nezajímá.

Německo zajímají epidemická čísla a tím jsme u další otázky. Proč jsou ta naše o tolik horší? (Proporčně čtyřnásobe­k nakažených a dvojnásobe­k mrtvých.) Když kancléřka odpovídala na otázku, kdy přijde uvolnění, řekla: až sedmidenní incidence klesne na 35 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Podíváte se na mapy v médiích a zjistíte, že teď to splňuje 25 okresů z 294. Pak juknete do mapy na webu Ministerst­va zdravotnic­tví ČR a zjistíte, že zde to nesplňuje ani jeden okres (nejnižší sedmidenní incidenci, 174, vykazuje Jeseník). Zato bazírujeme na stavu nouze.

V česko-německém srovnávání jsou jistě háčky, dané už federální strukturou Německa. Ale v zásadě platí toto: Německo sází na infekční zákon a hledání politickéh­o konsenzu, alespoň mezi kancléřkou a zeměmi. Česko rok sázelo na stav nouze coby jediné možné a trvalé řešení, aniž by poctivě hledalo alternativ­u či politický konsenzus. I toto zrcadlí epidemická čísla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia