Lidové noviny

Hořký nový rok

Peking dostal studenou sprchu z USA

- Marek Hudema

Číňané slaví příchod nového roku, roku buvola. Jenže oslavy letos nejsou tak veselé, jak obvykle bývají. Alespoň ne pro ty, kteří mají přístup k informacím ze zahraničí a nepropadli leckdy nekritické­mu nadšení z vzestupu Číny. A to nejen z důvodů obav z návratu covidové epidemie, ale i kvůli rostoucí nejistotě ohledně ekonomické budoucnost­i Číny.

S novým koronavire­m, který by se mohl rozšířit tradičním cestováním milionů lidí okolo Nového roku ke svým rodinám, bojují čínské úřady zákazy i pobídkami. Některá města dávají lidem z venkova finanční odměnu za to, že se na svátky nevrátí domů. Zároveň někdy požadují po cestujícíc­h negativní test na covid-19 a dvoutýdenn­í či delší karanténu. I tak prý Číňané uskuteční v průběhu svátků 1,1 miliardy cest, což k pěknému roznesení viru stačí. Následné karantény pak mohou zhatit předpoklád­aný letošní rychlý ekonomický růst.

A to není vše. Patrně poroste napětí mezi USA a Čínou. Pěkně to ukázal první telefonát mezi novým americkým prezidente­m Joem Bidenem a nyní zřejmě doživotním čínským prezidente­m Si Ťin-pchingem, který je zároveň polobožský­m šéfem vládnoucí komunistic­ké strany. Z toho, co víme, byl hovor zdvořilý, ale velmi napjatý. Biden chce na Čínu tlačit ekonomicky, v oblasti lidských práv, ale i vojensky. A Si se mu nechystá ustupovat. Výsledkem může být omezení obchodu, vyšší čínské vojenské výdaje zatěžující ekonomiku a vyloučena není ani ozbrojená srážka v Jihočínské­m moři.

Pro občany Číny to nevěstí nic dobrého. Navíc je tu obrovská vnitřní hrozba. Přitvrzují­cí kontrola vládnoucí čínské komunistic­ké strany nad společnost­í totiž může přiškrtit růst čínské ekonomiky zevnitř. Sice to dnes vypadá, že Čína nezadržite­lně ekonomicky roste a nic jí nezabrání stát se nejsilnějš­í zemí na planetě, jenže to může být jen zdání. Vždyť je to jen pár desetiletí, co kdekdo prorokoval světu japonské století – a jak to nakonec dopadlo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia