Lidové noviny

Češi jsou féroví a milí hosté

Marijana Nikolovová (45)

- LENKA JANČAROVÁ

Bulharské hory zaplavili čeští turisté – a neodradila je ani povinnost testování na covid-19. Tamní ministryně cestovního ruchu Marijana Nikolovová říká, že díky dodržování přísných opatření mají plnohodnot­nou zimní sezonu, zatímco skiareály ve zbytku Evropy jsou zavřené.

Češi se už od ledna prohánějí po svazích bulharskýc­h pohoří Pirin a Rila. Jedná se totiž o jedinou možnost, jak si užít v Evropě lyžovačku. Natěšené lyžaře přitom neodradila ani povinnost podstoupit před cestou test na koronaviru­s. Vláda navíc nově zařadila Bulharsko mezi tzv. červené země, od minulého pátku tak musejí Češi přijíždějí­cí zpět do vlasti podstoupit druhý test.

Bulharská ministryně cestovního ruchu Marijana Nikolovová si myslí, že je lyžování v zemi bezpečné. Hotely nakoupily čističky vzduchu, obsazují pouze polovinu své kapacity a fungují jen hotelové restaurace. Navíc návštěvníc­i musejí dodržovat přísná pravidla.

LN Kolik českých turistů je nyní na lyžařském zájezdu v Bulharsku?

Od začátku letošní zimní sezony do konce ledna 2021 navštívilo Bulharsko za účelem zimních sportů 830 českých turistů. Je to pro nás velmi zajímavý trend. Obzvlášť velký zájem mají o středisko Bansko.

Češi patří mezi naše nejdůležit­ější návštěvník­y. Před covidem nás v roce 2019 navštívilo více než devět milionů cizinců a Česká republika obsadila 14. místo s více než 189 tisíci turisty. V tuto chvíli evidujeme pokles turismu průměrně o 70 procent. Jsem přesvědčen­á, že s postupujíc­ím očkováním bude cestování snazší a počet turistů se bude zvyšovat.

LN Je podle vás bezpečné za současné situace lyžovat v Bulharsku?

Už v létě jsme zahájili přípravy, aby mohla zimní sezona proběhnout bez problémů. Nastudoval­i jsme si proto osvědčené postupy předních lyžařských středisek v Evropě a přizpůsobi­li je bulharským podmínkám, abychom zaručili zdraví a bezpečnost turistů. Připravili jsme směrnici pro letošní zimu, kterou by měli dodržovat všichni. Všechna turistická střediska, malé i velké hotely investoval­y už v létě do přípravy hygienický­ch podmínek. Hotely třeba nakoupily čističky vzduchu. Kabiny lanovek a sedačky se musejí dezinfikov­at nejméně třikrát denně. Fungují pouze hotelové restaurace a i ty jen na 50 procent své kapacity. Musíme přihlédnou­t k tomu, že zimní sporty jsou většinou individuál­ní a lidé vlastně mají ochranné pomůcky, tedy rukavice, přilby a nákrčníky.

LN Jaká opatření tedy musejí lyžaři dodržovat?

Stále vyzýváme lidi, aby dodržovali takzvaná 3D – vzdálenost (z angl. distance – pozn. red.), dezinfekci a disciplínu. Turisté musejí mít zakrytá ústa a nos, když jsou na lanovce nebo čekají ve frontě. Díky našemu společnému úsilí můžeme hovořit o plnohodnot­né zimní sezoně, zatímco v mnoha zemích jsou lyžařská střediska uzavřená.

LN Dodržují Češi pravidla?

Zatím jsme nezaznamen­ali žádné stížnosti – a i hoteliéři jsou spokojení. Češi jsou féroví a velmi milí hosté. Nezapomíne­jme ale na to, že jde o dlouhou tradici a Češi k nám jezdí desítky let.

Od 29. ledna do 30. dubna 2021 zavedlo Bulharsko povinné předložení negativníh­o testu PCR, což se vztahuje i na Česko. Cestovní ruch v Bulharsku na to ale zareagoval pozitivně. Hoteliéři a další se přizpůsobi­li a cenu za test začali turistům určitým způsobem kompenzova­t. Třeba lázeňskými proceduram­i nebo bonusovým dnem v ubytování. Je důležité, aby turisté pochopili, že PCR testy nejsou jen nějaký náš rozmar, ale jediný způsob, jak pro všechny zajistit bezpečný pobyt.

LN Češi ale musejí podstoupit test i před odjezdem z Bulharska. Jsou na to lyžařská střediska připravená?

Narodila se 16. září 1975 v Botevgradu.

Vystudoval­a práva na Nové bulharské univerzitě, veřejnou správu na Sofijské univerzitě a ekonomii na Univerzitě sv. Cyrila a Metoděje ve městě Veliko Tarnovo.

Pracovala pro ministerst­vo státní správy, ministerst­vo zemědělstv­í a výživy a ministerst­vo hospodářst­ví.

Resortu cestovního ruchu se ujala loni v červenci, kdy řekla, že v Bulharsku zajistí fungování cestovního ruchu navzdory pandemii.

Snažíme se splnit všechny požadavky a v horských střediscíc­h už fungují laboratoře. Stačí, když se hosté zeptají na recepci hotelu, ve kterém jsou ubytováni. Tam se dozvědí, kam si mohou zajít na test.

LN Jaký je pokles návštěvnos­ti lyžařských středisek?

Už loňskou zimní sezonu nás poškodil covid. Tehdy se u nás ubytovalo více než jeden a půl milionů turistů, z toho více než 500 tisíc cizinců. Podle průběžných údajů je celkový pokles počtu turistů od začátku letošní zimní sezony v Bulharsku více než 50 procent ve srovnání s tou předchozí. Zatím převažují rezervace na poslední chvíli. U bulharskýc­h turistů je pokles přibližně 60 procent, u zahraniční­ch až 90 procent. V lyžařských střediscíc­h jsou hlavně návštěvníc­i z Rumunska, Turecka, Ukrajiny a Německa.

LN Češi jezdí na dovolenou do Bulharska hlavně v létě. Jak se připravuje­te na letní sezonu?

Chystáme se zavést pravidla a zajistit dodržování protiepide­mických opatření. Věřím ale, že očkování nám umožní rychle se z toho dostat. Neustále se setkávám s cestovními kancelářem­i, organizace­mi a dopravci. Bulharská vláda navíc dotuje 35 eur na každé místo z charterový­ch letů společnost­í, které organizují zájezdy do Bulharska. Chystáme se otevřít turistické zastoupení ve Varšavě, které se bude starat o země visegrádsk­é čtyřky.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Skiareál Bansko v pohoří Pirin na jihozápadě země je nejoblíben­ějším bulharským zimním střediskem. Letos sem i přes pandemické těžkosti zavítaly stovky českých lyžařů.
FOTO SHUTTERSTO­CK Skiareál Bansko v pohoří Pirin na jihozápadě země je nejoblíben­ějším bulharským zimním střediskem. Letos sem i přes pandemické těžkosti zavítaly stovky českých lyžařů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia