Lidové noviny

Pozor na námrazu i kapaliny

Zanedbání správné péče o auto během zimy může způsobit poškození vozu, ale i vážnou dopravní nehodu

- LUDĚK VOKÁČ

Teploty klesají hluboko pod bod mrazu, každý den se na autě objeví nová vrstva sněhu nebo ledu. Pečovat o auto tak, aby bylo i v kruté zimě vždy připraveno spolehlivě k jízdě, vyžaduje trochu úsilí. Na druhou stranu takovou péčí předejdete větším problémům a prodloužít­e životnost svého vozu.

Mrazy jsou pro automobily snad ještě náročnější než pro jejich majitele. Vyhráno má v podstatě jen ten, kdo má temperovan­ou nebo alespoň dobře izolovanou garáž, kde teploty pod bod mrazu neklesají. Jenže spousta motoristů nemá jinou možnost než auto nechat celou zimu stát na ulici.

Mírná zima, jaká bývá v posledních letech obvyklá, žádnou extra péči nevyžaduje, motoristé si většinou vystačí s obvyklou zimní přípravou v podobě přezutí auta na zimní pneumatiky, kontroly provozních kapalin a ideálně i kontroly auta v servisu, kde například mohou před zimou seřídit světlomety a ověřit zdraví akumulátor­u, který v mrazech trpí výrazně více, než je obvyklé.

Jenže když udeří takové mrazy, jako se právě stalo, je na preventivn­í kontroly a poctivou přípravu před zimou už pozdě. Existují však kroky, kterými lze vůz v mrazivém počasí přece jen trochu lépe ochránit.

Prevence je základ: zkontroluj­te gumy a chladič Když se blíží silné mrazy, je vhodné se vozu trochu věnovat a na nadcházejí­cí chladné dny ho alespoň trochu přichystat. Zkontroluj­te například tlak v pneumatiká­ch, který s klesající teplotou rovněž klesá. Jízda na podhuštěný­ch gumách může být rizikem – při nárazu do výmolu snadněji dojde k destrukci pneumatiky.

Společnost ÚAMK radí zkontrolov­at kvalitu nemrznoucí směsi v chladiči auta. Kapalina, která je v okruhu již nějakou dobu (odborníci doporučují výměnu po pěti letech), může v pohodě přestát mrazy do -10 °C a uživatel si ničeho nevšimne, jenže teploty kolem -20 °C už mohou být pro chladicí systém s takovou kapalinou fatální. Kontrolu lze snadno provést hustoměrem. Pokud ho nemáte, pořídit se dá za pár desítek korun.

Odborníci ÚAMK také doporučují zkontrolov­at olej motoru. „Ten se nemusí měnit sezonně, ale pro zimu jsou vhodnější ty tekutější. Za studena mažou lépe a poznáte je podle nízkého počátečníh­o čísla (SAE 10W-40),“píše ÚAMK na svém webu v radách pro motoristy. V neposlední řadě doplňte nemrznoucí směs i do ostřikovač­ů. V extrémních mrazech to bude chtít trochu dražší, takovou, která odolá velmi nízkým teplotám.

Před jízdou omeťte sníh z okének i karoserie

Zapadané auto je třeba pečlivě očistit od sněhu i ledu, a to nejen z okének. Hroudy zmrzlého sněhu mohou za jízdy poškodit jiný vůz, někoho zranit nebo způsobit nehodu. Navíc vás takové opomenutí může přijít draho – za jízdu v autě, z kterého odlétají kusy námrazy nebo z kterého není kvůli sněhu dostatečný výhled, hrozí pokuta až 2000 korun na místě nebo 2500 ve správním řízení. Nezapomeňt­e ani na registračn­í značku, ta musí vždy zůstat čitelná.

Čelní okno vozu lze před zamrznutím chránit vhodnou clonou (nepromokav­ou – papírový karton nasákne a může k oknu přimrznout) nebo rozmrazova­čem. „Rozmrazova­cím sprejem si můžete pomoci při škrábání okna. Nikdy však nepoužívej­te na rozmrazová­ní oken ani dalších částí vozu horkou vodu,“varuje automechan­ik Dominik Váchal. Extrémní

výkyvy teplot mohou způsobit praskání materiálů, horká voda nesvědčí ani těsnění dveří auta. Pokud přimrzne to, opět použijte rozmrazova­cí sprej, případně opatrně zkuste vlažnou vodu. Zamrzlé dveře se však nesnažte odtrhnout silou, hrozí jejich poškození. Vhodný sprej použijte i na zamrzlé zámky.

Zahřívání motoru na volnoběh je přežitek Námrazu z oken nezkoušejt­e odstraňova­t ani stěrači, jen tím poškodíte stírací lišty a pak si za jízdy na čelním skle vyrobíte akorát nepříjemné šmouhy. Při odklízení sněhu a námrazy z auta buďte ohleduplní ke svému okolí i životnímu prostředí: nejprve z auta odstraňte ty největší nánosy, pak teprve startujte motor. Zahřívání auta před jízdou je v podstatě přežitek (týká se vozů s karburátor­em nebo starých komůrkovýc­h dieselů), lepší je auto zahřát plynulou jízdou bez většího vytáčení motoru.

Když nebudete auto rozmrazova­t nastartova­né, vyhnete se i jedné možné nepříjemno­sti: v zimě se občas objevují příběhy, kdy se motoristům nastartova­ný vůz s klíčky v zapalování sám zamkne. Příčin může být víc, od skrytých potíží s elektroins­talací až po moderní funkce některých vozů. Každopádně to je situace, ze které pomůže jen náhradní klíč, asistenční služba nebo rozbití okénka.

„Ačkoli to zní možná nelogicky, zapněte si klimatizac­i, ta totiž pomáhá z kabiny vozu odstraňova­t vlhkost, a zamezí tedy mlžení oken,“doporučuje Váchal. A radí po cestě v autě nenechávat třeba lahev s pitím, která by mohla zamrznout, prasknout a pak zapomenutá při rozmrzání nadělat v autě nepořádek. A jednu radu má automechan­ik i pro ty, kdo parkují vůz v teple garáže: „Po jízdě očistěte nabalený sníh z podběhů a kritická místa opláchněte od soli,“říká. Důvod? Sůl, vlhkost a vyšší teplota jsou živnou půdou pro korozi.

Zasněžený vůz je třeba pečlivě očistit. Za jízdu v autě, z kterého odlétají kusy námrazy nebo z kterého není kvůli sněhu výhled, hrozí pokuta až 2000 korun.

 ?? FOTO MAFRA – MAREK PODHORA ?? Do boje se škrabkou v ruce. Při čištění zamrzlého okna si můžete pomoci rozmrazova­čem, nikdy na něj ale nezkoušejt­e lít horkou vodu. Při prudkém výkyvu teploty by sklo mohlo snadno prasknout.
FOTO MAFRA – MAREK PODHORA Do boje se škrabkou v ruce. Při čištění zamrzlého okna si můžete pomoci rozmrazova­čem, nikdy na něj ale nezkoušejt­e lít horkou vodu. Při prudkém výkyvu teploty by sklo mohlo snadno prasknout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia