Lidové noviny

Škrty v ČD, skončit má i Nebeský

- MICHAL PAVEC

Úsporná opatření uvnitř největšího dopravce v zemi se dotknou i nejvyšších manažerský­ch postů. Snížit se má počet členů dozorčí rady Českých drah (ČD) i představen­stva, které firmu řídí. Skončit v něm má podle informací LN mimo jiné i bývalý generální ředitel a předseda představen­stva Václav Nebeský.

Situace není dobrá: ve vlacích ČD jezdí oproti normálu sotva čtvrtina cestujícíc­h, výpadky na pokladnách za loňský rok jsou kolem pěti miliard korun. Nový generální ředitel Ivan Bednárik, který nastoupil v prosinci minulého roku, už ohlásil propouštěn­í části lidí z kanceláří a dočasné snižování platů. Nyní podle všeho dojde také na vrcholové manažery.

Několik na sobě nezávislýc­h zdrojů LN potvrdilo, že se má podle aktuálního plánu snížit počet členů dozorčí rady – z dosavadníc­h devíti na sedm, či dokonce na pět. Zeštíhlet má i představen­stvo, tedy nejvyšší manažeři společnost­i. Mají být tři místo současných pěti.

„Zůstat by v něm měl Ivan Bednárik, Michal Kraus a Jiří Ješeta,“uvedl zdroj dobře obeznámený s děním ve společnost­i. To znamená, že představen­stvo by v případě uskutečněn­í záměru měli za takové konstelace opustit Petr Pavelec (má na starosti oblast majetku – pozn. red.) a už zmíněný Václav Nebeský.

Druhý jmenovaný má nyní ve vedení firmy na starosti zejména oblast rozvoje IT technologi­í. Od září 2019 do loňského prosince byl Nebeský generálním ředitelem ČD. Po dohodě s ministrem dopravy a předsedou dozorčí rady se nejvyšší funkce, mimo jiné z vážných osobních důvodů, vzdal a přešel na pozici místopředs­edy představen­stva.

Havlíček: Šetřit musíme i nahoře

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) na přímý dotaz chystané změny nepopřel. „Zatím to nechci komentovat. Je to na rozhodnutí řídicího výboru (orgán složený z nominantů několika ministerst­ev, který jmenuje a odvolává členy dozorčí rady ČD – pozn. red.). Nepopíráme, že obecně chceme v Českých drahách šetřit, a to i na vrcholové úrovni,“řekl Havlíček LN.

Téma úspor podle svých slov průběžně řeší s šéfem dozorčí rady Pavlem Kysilkou i generálním ředitelem (a zároveň předsedou představen­stva) Ivanem Bednárikem.

Právě pod jeho vedením se ČD, které se potýkají s masivním úbytkem cestujícíc­h, vydaly na cestu redukčních opatření. Zhruba 700 lidí, převážně na administra­tivních pozicích, bude mít snížený plat o deset procent. Část z nich státní podnik propustí. Naopak zaměstnanc­ů, kteří zajišťují provoz vlaků, se dočasné srážky z platů ani výpovědi nedotknou.

Co se týče změn ve vedení, ty mají vždy logickou posloupnos­t. Na začátku procesu je už zmíněný řídicí výbor, který zpravidla na základě politické dohody přeobsadí dozorčí radu. Ta následně to samé udělá s představen­stvem společnost­i.

 ??  ?? Exšéf Českých drah Václav Nebeský
Exšéf Českých drah Václav Nebeský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia