Lidové noviny

Dala jsem do toho všechno

Ester Ledecká začala MS čtvrtým místem v super-G. Zlato získala aktuální královna disciplíny Lara Gutová-Behramiová.

- CORTINA D’AMPEZZO

Tak přece jen do tradičně prosluněný­ch Dolomit dorazilo italské azuro, na které jsou místní i všichni návštěvníc­i zvyklí. Tři dny trvalo, než mohl být světový šampionát alpských lyžařů v italské Cortině d’Ampezzo odstartová­n. Včera se to povedlo. Po obětavé práci 350 lidí, kteří ve dne v noci připravova­li sjezdovku.

„Klobouk dolů, jsou neskuteční organizáto­ři. To není jen tak, když vám za čtyři dny napadne metr sněhu. Jsem překvapená, co s tou sjezdovkou zvládli udělat,“líčila včera Ester Ledecká.

Ta včera čtvrtým místem v superobřím slalomu znovu psala historii českého alpského lyžování. Když se ve startovní bráně s číslem 11 soustředil­a a přehrávala si pod sebou trať, kterou postavil italský kouč Giovanni Feltrin na olympijské sjezdovce Olympia delle Tofane, v cíli už byla většina favoritek. Favoritek, které ale chybovaly. „Dneska to bylo zajímavé, nebyl to lehký závod, byly tam obrovské zatáčky, dlouhá trať, bylo to fyzicky náročné,“líčil kouč Ledecké Tomáš Bank.

Třetí v pořadí Mikaela Shiffrinov­á udělala obrovskou minelu ve spodní části tratě, kde možná přišla o zlato. Ztratila tam půl sekundy a v cíli jen rozhazoval­a rukama. Druhé Corinne Suterové zase až tak nevyšla úvodní pasáž, zato v té spodní jela perfektně. Snad jen vedoucí Lara Gutová-Behramiová jela bez chyb. Nic jiného se od famózní Švýcarky ani nečekalo, vždyť před šampionáte­m vyhrála čtyři poslední super-G.

I tak byla šance na první světovou medaili pro Ester Ledeckou poměrně velká. Zvlášť, když se 25letá Češka vůbec nebála. Znovu do závodu vletěla po hlavě, atakovala brány, co nejblíž to šlo. A na mezičasech to bylo vidět. V páté bráně sice lehce zaváhala, ale s vedoucí trojicí jela vyrovnaně. „Vlastně nevím, co se v té páté bráně stalo, z nějakého důvodu mi to tam vzalo nohu. Nevím, jestli to byla má chyba, nebo se tam udělalo nějaké koryto,“popisovala Ledecká později.

Na třetím mezičase byla ještě průběžně třetí, jenže pak přišla další chyba a v cíli nakonec čtvrtá příčka. „Dole jsem to asi taky měla udělat jinak, nevím přesně jak, ale to zjistím odpoledne na videu. Dala jsem do toho úplně všechno a upřímně jsem na sebe pyšná. Byla to dobrá jízda. Sice tam byly určité chyby, na kterých zase budu do příště pracovat, ale byla to ta nejlepší jízda, jakou jsem v tu chvíli mohla odevzdat. Jsem spokojená,“usmívala se za rouškou.

Patří mezi nejlepší

Jak by ne, vždyť zůstala pouhých 6 setin od bronzu, 19 setin od stříbra. Znovu dokázala, že patří mezi nejužší špičku alpských lyžařek v rychlostní­ch disciplíná­ch. A že je v této oblasti nejlepší Češkou v historii. „Možná to trochu bude bolet, ale čtvrté místo je stále skvělý výsledek. Ester měla i štěstí na olympijský­ch hrách, teď ho třeba tolik neměla, ale pořád je to výborný výsledek,“komentoval­a to ve studiu České televize Klára Křížová.

Její maminka Olga Charvátová-Křížová má bronzovou medaili z olympiády ze sjezdu. Na mistrovstv­í světa ale byla nejlépe pátá v kombinaci ve Schladming­u.

V rychlostní­ch disciplíná­ch nemají Češi historicky ze světových šampionátů žádnou medaili. A nikdy se jí ani nepřiblíži­li.

Až nyní Ester Ledecká. Titěrných šest setin ji dělilo od chvíle, aby se po Šárce Strachové stala teprve druhou Češkou s medailí z mistrovstv­í světa. „Ale je to hodně blízko k nejlepším lyžařkám na světě. Před dvěma lety jsem tady startovala s jednatřicí­tkou, teď jsem v nejlepší pětce, patřím mezi ty nejlepší. Za ty dva roky jsem se posunula, za což jsem hodně ráda,“líčila.

Tohle přitom nemusí a nejspíš ani není vrchol, který by už nepřekonal­a. V pětadvacet­i má před sebou ještě dlouho kariéru plnou dalších výzev. „A ta jízda byla dobrá,“usmíval se spokojeně Tomáš Bank. „Takhle se musí jezdit. Dneska to sice na medaili nebylo, ale když bude Ester takhle jezdit, dřív nebo později medaili získá.“

Už zítra přijde na řadu první z mnoha dalších šancí – sjezd, ve kterém Ledecká v minulé sezoně triumfoval­a v Lake Louise. V pondělí pak alpská kombinace, v níž byla naposledy ve Světovém poháru třetí. No a za tři týdny světový šampionát na snowboardu. Šancí na medaili je spoustu.

MATĚJ TOMÍČEK zvláštní zpravodaj z MS v lyžování

 ?? FOTO REUTERS ?? Ledecká v úvodu trati trochu zaváhala, jinak ale jela skvěle
FOTO REUTERS Ledecká v úvodu trati trochu zaváhala, jinak ale jela skvěle
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia