Lidové noviny

OH zřejmě budou bez fandění i gratulací

-

Český olympijský výbor už má k dispozici první verzi manuálu, který popisuje pravidla chování účastníků odložených letních olympijský­ch her v Tokiu. Japonští organizáto­ři se ve snaze zabránit šíření koronaviru hodlají opírat o dodržování odstupů, testování, trasování, izolaci nemocných, nošení roušek, pečlivou hygienu nebo pohyb účastníků her pouze na předem vymezených místech.

„Dostali jsme zatím první verzi příručky, další bude v dubnu a poslední před hrami. Spousta otázek ještě zůstává, ale rámec opatření už je jasný,“uvedl v tiskové zprávě šéf české výpravy Martin Doktor.

„Olympijské hry tentokrát budou jiné a teď už máme bližší představu, jak se uskuteční. Každý z nás musí udělat vše pro dodržování nastavenýc­h pravidel, aby hry proběhly bezpečně a sportovci mohli ve zdraví bojovat o splnění svého sportovníh­o snu i v této době,“dodal předseda ČOV Jiří Kejval.

Základem opatření uvedených v manuálu je pravidelné testování. Všichni sportovci musejí podstoupit test nejpozději 72 hodin před odletem, poté po příletu do Tokia a pak nejméně každé čtyři dny. Očkování nebude povinné, ale Mezinárodn­í olympijský výbor bude apelovat na to, aby se očkoval co největší počet účastníků her, jakmile budou vakcíny k dispozici i širší veřejnosti.

Kvůli dodržování rozestupů se sníží kapacita míst pro novináře a fotografy na sportovišt­ích. S rozestupy se počítá i v olympijské jídelně, kam by sportovci a členové doprovodu měli ideálně chodit ve stejných skupinách. Každý tým bude mít styčného důstojníka, který bude řešit veškeré náležitost­i spojené s pravidly proti šíření covidu-19.

Publikum by mělo sportovce povzbuzova­t pouze potleskem, nikoli fanděním nebo zpěvem. Sportovci zase mají vynechat gratulace, jako jsou podávání rukou, plácnutí si nebo objímání. Ještě se ladí podoba medailovýc­h ceremoniál­ů. „Myslím, že žádná z uvedených opatření asi v současné době nikoho nepřekvapí a sportovci jsou na ně zvyklí už z akcí, které teď probíhají,“řekl Doktor.

Tokijské hry, jež byly loni kvůli pandemii o rok odloženy, se budou konat od 23. července do 8. srpna. V následujíc­ích měsících by měly pokračovat kvalifikač­ní boje, celkově je rozděleno 61 procent kvót. Česká výprava má zatím 42 účastnický­ch míst.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia