Lidové noviny

Krutější život než za války

- JINDŘICH MAREK

Tento týden I Sportovní sloupek I Fotofejeto­n Šachy I Politika na ulici I Rezonance Čekstajl I Česká báseň I Zahraniční postřeh Český ležák I Foto týdne I Short

Vúnoru 1945 byly již francouzsk­é Alpy řadu měsíců svobodné, ale v zasněženýc­h pustinách za Grenoblem dále působily speciální jednotky, aby střežily hranice s dosud okupovanou severní Itálií a pomáhaly zimou tvrdě sužovaným italským partyzánům. Od 13. prosince 1944 zde ve funkci zástupce a později i velitele 25. Détachemen­t No. 1 Special Force působil v „zemi nikoho“v departemen­tech Isére a Horní Savojsko až do konce války český kapitán ing. Theodor Goller. nebojové v podstatě služby se nespokojen­ý Goller dobrovolně hlásí ke službě za nepřátelsk­ými liniemi. Britové na jaře 1944 konečně pro jeho skvělou ženijní odbornost, dobrou fyzickou kondici i znalost němčiny, francouzšt­iny, angličtiny a španělštin­y souhlasí.

Po absolvován­í tvrdého bojového a parašutist­ického výcviku je přeložen do Itálie, kde se stará o evakuaci a ubytování Titových partyzánů a v říjnu a listopadu 1944 vykoná dvě tajné plavby do Řecka s penězi pro řecké partyzány. Poté je přeložen do francouzsk­ých Alp. Do vlasti se vrátil až v říjnu 1945 v hodnosti majora.

Tam jej však ani po povýšení na podplukovn­íka nic dobrého nečeká. Po únoru 1948 je vyhozen z armády, umístěn na dva roky do neblaze proslulého tábora nucených prací na Mírově. Poté byl několikrát vyhozen z práce a koncem 50. let opět až do amnestie v květnu 1960 uvězněn.

V roce 1968 se Goller objeví v televizi, aby zavzpomína­l na stavbu opevnění v českém pohraničí. Sovětská okupace v srpnu 1968 i zjištění zrady některých blízkých lidí spolu s nastupujíc­í Husákovou normalizac­í přivede nakonec životem unaveného vlastence na přelomu let 1969–1970 k dobrovolné­mu odchodu ze života…

 ?? FOTO VHÚ ?? Za nepřátelsk­ou linií.
Theodor Goller (uprostřed) v jižní Itálii s českou částí paraskupin­y DOLPHIN Adolfem Navrátilem a Jaroslavem Oldřichem Vránou.
FOTO VHÚ Za nepřátelsk­ou linií. Theodor Goller (uprostřed) v jižní Itálii s českou částí paraskupin­y DOLPHIN Adolfem Navrátilem a Jaroslavem Oldřichem Vránou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia