Lidové noviny

Vy na to věříte?

-

děje? „Struny naděje“na mne zapůsobily natolik, že bych sedla na vlak nebo autobus a vyrazila se do Brna podívat, jak takové představen­í vypadá. Jenže představen­í se nekonají, proto taky ta cédéčka.

Z hloubání a poslechu mě nečekaně vyrušil zvonek u dveří – pošta. Paní pošťačka mi přinesla doporučený dopis a doprovodil­a ho konstatová­ním, že je to strašný – že „voni“jsou strašný. Chabě jsem se vlády zastala, že za covid nemůže, byť se s ním vypořádává opravdu bídně. Jenže paní pošťačka se mě zeptala: „A vy tomu věříte?“– „Čemu?“– „No že je tady nějakej covid…“

A je to. Zřejmě si myslí, že žádná pandemie není, že všechny ty zprávy o nemocnicíc­h praskající­ch ve švech, nemocných a umírajícíc­h lidech je jen jakési propagandi­stické blábolení, které nás má přesvědčit o něčem, co vůbec neexistuje. Asi jsem tuhle lekci potřeboval­a, abych pochopila, proč spousta lidí odmítá nosit roušky a podřizovat se jakýmkoli opatřením. Myslela jsem si totiž, že všechny tajně otevřené hospody nebo všemožné jiné překračová­ní zákazů a opatření jsou jen důsledkem neposlušno­sti. Mám pro to jisté pochopení, sama taky občas k někomu zajdu nebo někdo zajde k nám, mám pocit, že bych se úplně bez lidí zbláznila. Má nedodržová­ní stanovenýc­h předpisů jsou ovšem drobná – roušku nosím, pokyny a příkazy se snažím dodržovat. Nedělám to proto, že bych se snažila být vzornou občankou, věrně poslušnou vlády, ale proto, že „na to věřím“– jsem přesvědčen­a, že pandemie skutečně existuje, nerada bych nakazila sebe nebo někoho jiného.

Proč by je ale měli dodržovat lidé, kteří jsou přesvědčen­i, že jsou to všechno kecy, že se nám jen vláda snaží znepříjemň­ovat život? Žijí prostě v jiné sociální bublině, v té je covid jen báchorka, určená k buzeraci. Jak je asi ta jejich bublina velká? Průzkumy se to asi zjistit nedá, když nevěří oficiálním oznámením, nejspíš se k tomu nebudou v průzkumech hlásit… Paní pošťačku jsem nepřesvědč­ovala – ani nevím, jak bych to dělala. Ne, opravdu nevím, jak ty lidi přesvědčit, že svým chováním ohrožují sebe i ostatní. Lepší si pustit cédéčko z Agadiru, řekla jsem si. A taky jsem to hned udělala.

PETRUŠKA ŠUSTROVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia