Lidové noviny

Země v nejistotě

Hejtmani zvažují, zda pomohou vládě prodloužit nouzový stav. Čas je do neděle, tvrdí Babiš

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Krach vládní snahy prodloužit nouzový stav dostal celé Česko, i přes venku panující tuhé mrazy, na nejistý tenký led. Bruslit na něm nyní mají hlavně hejtmani, na které od pondělí může přejít část odpovědnos­ti za lidské životy.

V bitvě s pandemií krajským lídrům zbývá buď vyhlásit stav nebezpečí ve svém rajonu, nebo požádat vládu o opětovné vyhlášení stavu nouze. K tomu se ostatně mnozí z nich včera přiklonili, bez ohledu na stranická trička. Jednání vlády a hejtmanů bude pokračovat i dnes. Rozhodnutí musí padnout nejpozději do nedělního dopoledne. „Jsme okamžitě připraveni nouzový stav znovu deklarovat, pokud nás k tomu hejtmani vyzvou,“řekl včera Andrej Babiš (ANO) s tím, že to je jediné zákonné řešení, jak neobejít sněmovnu a ústavu.

Podle premiéra se včera pro nouzový stav vyslovilo pět či šest hejtmanů. Mezi nimi je třeba šéf Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák (ANO), podle něhož je „pouhý“stav nebezpečí velmi slabým nástrojem. Hejtman Vysočiny Vítězslav

Z nouzového stavu si vláda udělala fetiš. Není pravda, že jen v něm mohou opatření platit.

Pokud by skončil nouzový stav, může to ohrozit celé naše zdravotnic­tví. Vir mutuje, útočí a je agresivní.

Schrek (ODS) zase uvedl, že situace si žádá centrální řízení a nouzový stav skýtá bezpečný právní prostor. V sázce jsou i finance. „Z krajských peněz se nedá potírání pandemie hradit,“doplnil.

K opětovnému vyhlášení stavu nouze vyzvaly včera vládu i lékařské odbory. Obvinily opozici, která ve čtvrtek ve sněmovně vládu vypoklonko­vala, z hazardován­í se zdravím lidí. Včerejší odpolední schůzka hejtmanů s vládou nicméně jasný verdikt nepřinesla. „Finální slovo mají hejtmani a rozhodli se, že se ještě poradí,“řekl LN ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Prezentova­li jsme jim opatření, která máme připravena podle zákona na ochranu veřejného zdraví, současně jsme řekli, že jsou podle nás nedostateč­ná. Ale víc mimo nouzový stav nemůžeme,“dodal ministr s tím, že konec stavu nouze povede k nárůstu rizikových kontaktů o třicet procent a kapacita lůžek na JIP se vyčerpá do dvaceti dnů. K opětovnému vyhlášení nouzového stavu není podle Hamáčka potřeba žádost všech 14 hejtmanů. Postačí jejich většina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia