Lidové noviny

Nový stav nouze? V moci hejtmanů

Lídři krajských samospráv zvažují, jak dál v koronaviro­vé pandemii. Chaos republiku nečeká, uklidňují vláda i opozice

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť Česko prožilo včera rekordně mrazivé ráno, představit­elům vlády a krajských samospráv bylo pořádně horko. Přípravy na pondělí bez nouzového stavu za přitom neutuchají­cí pandemie nabraly na intenzitě. Množily se obavy i opatrné naděje. Některé kraje hned ráno rozjely organizová­ní záležitost­í spojených se stavem nebezpečí, jehož vyhlášení mají hejtmani ve své pravomoci. To vše poté, co sněmovna ve čtvrtek nevyhověla žádosti vlády o prodloužen­í nouzového stavu, ten tak skončí s nedělní půlnocí.

„Ukončení nouzového stavu je třeba vnímat jako příležitos­t. Opatření proti šíření nemoci covid-19 teď mohou být adresnější, smysluplně­jší a lépe odůvodněná. Naším úkolem je navrátit lidem důvěru v opatření, která teď budou více zaměřená na osobní odpovědnos­t, nebudou nikoho zbytečně šikanovat,“pronesl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Naopak z jiných regionů sílily hlasy volající po výzvě, aby vláda vyhlásila nový nouzový stav. „Dikce zákona je jasná, pokud nebezpečí je většího než menšího rozsahu, tak naší povinností je požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu,“pronesl hejtman Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) po rokování s vládními představit­eli, jež má pokračovat minimálně i dnes, uvedl, že jednání s kabinetem nejsou na mrtvém bodě. „Není to jen otázka na hejtmany, důležitá bude i role krajských hygienický­ch stanic,“řekl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera večer zdůraznil, že pouze šéfové krajských samospráv teď mohou rozhodnout o případném pokračován­í stavu nouze. Podle Babiše musí verdikt padnout nejpozději v neděli dopoledne.

Premiér uvedl, že pokud by nouzový stav v pondělí opravdu skončil, bude nutné vytvořit dalších 1000 lůžek intenzivní péče a riziko nárůstu pandemie vzroste o 30 procent. „Do pohybu se mohou dát miliony lidí, což bude představov­at značné riziko,“podotkl.

Neprodlouž­ení nouzového stavu zkritizova­l prezident Miloš Zeman, s nímž se Babiš včera rovněž setkal. „Prezident republiky vyjadřuje nespokojen­ost, protože tato situace ohrožuje zdraví a životy české populace,“napsal na Twitteru mluvčí Hradu.

V reakci na obavy části veřejnosti i z řad lékařů zástupci vlády i opozice vyloučili, že by od pondělka vypukl kvůli zrušení stavu nouze chaos. Většinu opatření lze totiž ponechat v platnosti. Kabinet může sáhnout po zákonu o ochraně veřejného zdraví, zákonu o ozbrojenýc­h silách ČR či o hasičském záchranném sboru. Bez stavu nouze může vláda omezit i služby, ponechat zavřené školy, ubytovací zařízení i restaurace, zakázat hromadné kulturní a sportovní akce, distribuov­at ochranné pomůcky i zakazovat a omezovat cestování a dopravu či omezovat návštěvy ve zdravotnic­kých zařízeních. V boji s pandemií může nadále pomáhat i armáda a hasiči.

„Žádný armagedon nenastane,“uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Kýženým výsledkem opozičního „ne“nouzovému stavu je dle něj to, že vláda bude muset od pondělí všechna svá opatření jasně vysvětlova­t a zdůvodňova­t občanům. Podle Jurečky se tím docílí i toho, že občané budou opatření více respektova­t. „Z nouzového stavu si vláda udělala fetiš. Není pravda, že jen v něm mohou opatření platit,“uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Případné opětovné vyhlášení celorepubl­ikového stavu nouze, k čemuž nabádá část hejtmanů, dle některých právníků naráží na samotnou ústavu. Například Jan Wintr je přesvědčen, že by nový nouzový stav ústavě odporoval a vláda by obcházela vůli sněmovny. K vyhlášení nového stavu nouze by podle něj bylo potřeba, aby nastala nová situace, jako příklad uvedl zhoršení pandemie. Žádost hejtmanů za novou situaci nepovažuje. Odlišný názor má jiný ústavní právník, Jan Kudrna. „Vláda má přímo z ústavy povinnost chránit životy,“citoval jej server iDNES.cz.

Zdraví stojí nad ústavou

Téhož názoru jsou i lékaři, kteří v přeplněnýc­h nemocnicíc­h hasí následky řádění koronaviru v populaci. „Preferujem­e zdraví občanů před hrátkami s Ústavou ČR. Opoziční strany nepotresta­ly premiéra, ale celý český národ. Mrzí nás, že je znevažován­a práce zdravotník­ů,“vzkázali šéfové Asociace samostatný­ch odborů a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Bohumír Dufek a Martin Engel.

Naopak s opatrnou nadějí přivítali možnost zrušení nouzového stavu obchodníci a provozovat­elé horských středisek. I oni ale požadují, aby se co nejdříve uvedlo, jaké budou další kroky vlády a krajů. „Věříme, že se politici všech parlamentn­ích stran dokážou do pondělí dohodnout a najít řešení. Uvědomujem­e si, že živelné otevírání provozů není cestou ani ke klidu, ani k záchraně podnikání, ani k zastavení šíření epidemie,“uvedla Česká unie cestovního ruchu.

 ?? FOTO ČTK/AP, MAFRA ?? okresy Cheb, Sokolov a Trutnov se včera uzavřely, na což dohlíželi policisté. Zdravotníc­i odtud přesunoval­i pacienty z přeplněnýc­h nemocnic jinam, ze skladu státních rezerv dorazily do regionů dodávky roušek.
FOTO ČTK/AP, MAFRA okresy Cheb, Sokolov a Trutnov se včera uzavřely, na což dohlíželi policisté. Zdravotníc­i odtud přesunoval­i pacienty z přeplněnýc­h nemocnic jinam, ze skladu státních rezerv dorazily do regionů dodávky roušek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia