Lidové noviny

Nikdo nečekal, že ztratíte kontrolu

Hans-Jörg Schmidt (* 1953)

- ROBERT SCHUSTER

LN Když loni na jaře uzavřelo Česko své hranice s Německem, cítila se být například saská vláda zaskočena, teď je situace přesně opačná. Čím si tento obrat vysvětluje­te?

Tenkrát v březnu 2020 to bylo ze strany české vlády naprosto správné rozhodnutí. Zatímco v Německu se ještě hromadně scházeli lidé k oslavám, v Česku se už šily roušky. Pendlery, kteří přijížděli za prací s rouškou, Němci často zahrnovali ironickými dotazy: „Co to máte na nose?“Dva týdny později je museli mít i oni.

Loni na jaře mohlo být Česko skutečně vzorem. Od léta se to ale úplně převrátilo. Ani v Německu nikdo nepočítal s tím, že by Češi mohli ztratit nad situací kontrolu. Také tu byl veřejný slib Andreje Babiše a Michaela Kretschmer­a (saského předsedy vlády – pozn. red.), když se potkali v Liberci, že už nikdy nedojde k uzavření hranic. To se teď ale stane.

Nouzový stav tu trval čtyři měsíce, ale nemělo to žádný efekt. Svým způsobem měl premiér přesně to, co si vždycky přál: spravovat stát jako firmu, vládnout bez větších překážek a odporu. Měl jistou podporu komunistů. Teď když ji kvůli blížícím volbám stáhli, nastala pro vládu úplně nová situace. Premiér na mě dělá řadu měsíců rezignovan­ý dojem. To ale nejde, musí se postarat o to, aby občané tuhle situaci doslova a do písmene přežili.

LN Jak moc poslední události a vývoj pandemie u nás změnily pohled Německa na Česko?

Je to velké téma a je bohužel také přiživován­o některými sdělovacím­i prostředky. Hlavně jak dramaticky je zdejší situace líčena. To nemůže zůstat bez odezvy.

Když čtete názory typu, že „Češi nám všechno zničí“, tak

do Prahy přišel v roce 1990 jako poslední zpravodaj východoněm­eckého rozhlasu

byl více než dvacet let pražským dopisovate­lem německého deníku Die Welt

nyní píše pro drážďanský list Sächsische Zeitung a rakouský deník Die Presse

tomu začne časem leckdo věřit. Mám naprosto spolehlivá svědectví od prvních českých pendlerů, kteří přijížděli do Bavorska v situaci, kdy začalo být povinné pravidelné testování. Tenkrát jim měli bavorští policisté sdělit: „Vy Češi za všechno můžete. Ale teď máme vaše adresy!“To jsou přesně důsledky mediální kampaně. V Německu panuje daleko větší strach z koronaviru než v Česku.

Uzavření hranic se dotkne i nemocnic v Německu. Pokud se lékaři nebo sestřičky z Česka rozhodnou, že za těchto okolností zůstanou doma, mohou to zdravotnic­ká zařízení v Sasku zabalit.

LN Jak konkrétně se v Německu strach z pandemie projevuje?

Němci propadají panice, hovoří se o tzv. „German Angst“(„Německý strach“) a je jasné, že i politici na to musejí nějak reagovat.

Jsou samozřejmě hlasy, například ministra zdravotnic­tví Jense Spahna, který řekl, že chystané uzavření hranic je velmi bolestné.

Pak je ale třeba bavorský premiér Markus Söder, který řekne, že situace v Česku je katastrofá­lní. Nikoho ale nenapadne se zeptat na podrobnost­i. Prostě se to bere jako dané a v této podobě se to nakonec dostane k veřejnosti. Tím ale nechci zlehčovat, co bylo na české straně za poslední týdny zanedbáno.

LN Může to vést k obnovení starých předsudků, které se zdály být překonané?

Nedá se to vyloučit. Jak je možné, že český ministr zdravotnic­tví odmítne pomoc z Německa? Chápu, že to může souviset s nějakou národní hrdostí, ale také se to dá přehnat. Vždyť jde o životy! I Česko přece nabídlo německé straně pomoc, pokud to bude potřebovat. Věřím, že to nebylo řečeno jen tak do větru.

Anebo pak prohlásí náměstek ministra zdravotnic­tví, že problémy v chebské nemocnici souvisí s tím, že tam zabírají lůžka Němci. To byla přece otevřená lež! Jediné vysvětlení, které mám, je, že v Praze si leckdo neuvědomuj­e, jak samozřejmé je v pohraničí spolupraco­vat přes hranice.

LN Vztahy mezi národy jsou hodně o vzájemné důvěře. Kolik z ní bylo od vypuknutí pandemie ztraceno?

Česko-německé pohraničí je prostorem pro společný život, a uzavření hranic je proto o to větším zásahem. Ještě na jaře se konala na hranicích spontánní setkání s přáním, aby byly znovu otevřeny. Nejsem si jistý, že se něco podobného bude opakovat i teď.

Cítím velkou míru rezignace i zklamání, že se v Česku situace vymkla takto z rukou. Tušíme, že zdravotní následky pandemie mohou trvat dlouho, totéž ale platí i o vlivech na vztahy obou národů.

Zdejší politici žijí ve vlastní bublině. Pak jsou překvapeni, když někdo, kdo situaci v Česku na dálku sleduje velmi podrobně, uzavře hranice, říká dlouholetý zpravodaj německých novin v Praze Hans-Jörg Schmidt.

LN Jak moc velkou roli nyní hraje, že i v Německu se letos bude konat řada voleb?

Řekl bych, že v Česku je tento motiv daleko silnější. Když jsem sledoval parlamentn­í debatu o prodloužen­í nouzového stavu, byla to čistá předvolebn­í kampaň. Nikdo z těch řečníků v Poslanecké sněmovně se nezabýval tím, že například z Bavorska přicházela opakovaně varování před neprodlouž­ením nouzového stavu.

Jenom se tak znovu potvrdilo, na co po třiceti letech života v Česku stále znovu a znovu narážím: Zdejší politici žijí pouze ve vlastní „české“bublině, nejsou schopni dívat se trochu dál, za kopečky. No a pak jsou překvapeni, když naopak někdo, kdo zdejší situaci na dálku detailně sleduje, uzavře hranice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia