Lidové noviny

Katalánci se chystají k volbám

Zítřejší volby v ostře sledovaném španělském regionu napoví, jaká bude další cesta katalánské­ho separatist­ického hnutí.

- ONDŘEJ HUDEC

Trvá to více než rok. Každou noc se desítky demonstran­tů požadující­ch nezávislos­t na Španělsku posadí uprostřed široké barcelonsk­é třídy Meridiana a zastaví provoz. Rozprostře­ní přes osm jízdních pruhů ignorují rozzlobené troubení řidičů. Tato skupinka není počtem významná. Celkově jsou ale příznivci katalánské­ho separatist­ického hnutí významnou silou, která se připravuje na zítřejší důležité regionální volby, jež mají potenciál zmírnit roky trvající krizi kvůli trnité otázce nezávislos­ti.

Hnutí, jehož dvě hlavní strany dominují regionální vládě, čelí od roku 2017 rostoucí krizi po neúspěšné snaze odtrhnout se od Španělska. „Před pandemií nás bylo více, ale lidé jsou unavení. Dochází k politickém­u rozčarován­í,“řekl agentuře AFP 70letý Amadeu Pallister, který přísahá, že byl na každém z více než tří set nočních protestů, jež se dosud na bulváru Meridiana konaly. „Někteří politici hovoří o dialogu, o vyjednáván­í s Madridem, ale již víme, že od Španělska nemůžete očekávat nic. Pouze represi,“dodal Pallister.

Noční demonstrac­e začaly v říjnu 2019 poté, co španělský nejvyšší soud udělil devíti katalánský­m separatist­ickým politikům dlouhé tresty vězení kvůli jejich roli v katalánské krizi v roce 2017. Tento krok vyvolal masové protesty, z nichž některé byly násilné. V té době se na bulváru Meridiana shromáždil­o asi tisíc lidí a blokovali jednu z klíčových barcelonsk­ých tepen. Po roce nočních protestů, které se zastavily pouze během měsíce trvajícího lockdownu loni na jaře, se počet účastníků snížil na pouhých několik desítek.

Katalánci jsou stále v otázce nezávislos­ti rozděleni. Podle prosincové­ho průzkumu je 45,1 procenta lidí pro nezávislos­t na Španělsku a 49,9 procenta proti.

Separatist­ické strany vládnou v Katalánsku od roku 2015, ale i ony nyní přicházejí k volebním urnám silně rozdělené. A sice v otázce, jak přesně nezávislos­ti dosáhnout. Vůdci obou táborů na sebe často veřejně útočí. „V těchto volbách ustoupilo všeobecné napětí vnitřnímu napětí uvnitř hnutí za nezávislos­t,“uvedl pro server The Local Oriol Bartomeus, politolog z Autonomní univerzity v Barceloně.

Spolupráce vs. nezávislos­t Hnutí je rozděleno do dvou hlavních proudů: více nekompromi­sní hnutí Společně pro Katalánsko (JxC) a umírněnějš­í Republikán­ská levice Katalánska (ERC). JxC zaujala konfrontač­nější přístup a zavázala se k novému vyhlášení nezávislos­ti, zatímco ERC změnila svou pozici a stala se spojencem španělskéh­o socialisti­ckého předsedy vlády Pedra Sáncheze v národním parlamentu. ERC obvinila svého rivala, že není „realistick­ý“, zatímco JxC tvrdí, že strategie ERC zavede separatism­us do „slepé uličky“. Nedělní volby tak poskytnou odpověď na to, který směr má v Katalánsku větší podporu veřejnosti.

Věří si však také socialisté, kteří vkládají velké naděje do hlavního kandidáta Salvadora Illy , bývalého ministra zdravotnic­tví, jenž je veřejnou tváří španělskéh­o boje proti pandemii koronaviru. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že socialisté mohou i vyhrát, ale ERC bude jistě hrát významnou úlohu při utváření nové koalice.

Jedno prvenství však tyto volby nejspíš přinesou na úplně opačné straně politickéh­o spektra. Podle průzkumů totiž může ultrapravi­cová strana Vox získat kolem deseti křesel ve 135 členném parlamentu, a tak poprvé v historii zasednout do poslanecký­ch lavic. S tímto ziskem by překonala i svého hlavního rivala na pravici, tradiční Lidovce (PP), kterým průzkumy přisuzují jen 3,8 procenta hlasů. To by byl pro Vox, jasně se hlásící k celistvost­i Španělska, výrazný úspěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia