Lidové noviny

Zlatou stopu hledá Ledecká i na videu

- MATĚJ TOMÍČEK CORTINA D’AMPEZZO

(od našeho zpravodaje) Jedenáctá v prvním tréninku, dvanáctá v tom druhém. Pak žádný rozhovor s médii a rychlý úprk na hotel. V něm se Ester Ledecká rychle naobědvala, absolvoval­a pár regeneračn­ích cvičení s fyzioterap­eutem Michalem Lešákem a následně trávila hodiny u videa. Z jediného důvodu – aby v trénincích našla chyby a v dnešním sjezdu je neopakoval­a. Aby našla zlatou stopu.

Je to vlastně úplná samozřejmo­st. Jako to, že si před jízdou pořádně utáhne lyžáky. Po závodě je to i jedno z nejčastějš­ích témat, o nichž Ledecká mluví. Video.

Musím se podívat, kde se stala chyba...

Na videu si to s trenéry rozebereme…

I po čtvrtečním čtvrtém místě v super-G, kdy ztratila titěrných šest setin na bronzovou medaili, mluvila stejně. „Myslím, že jsem dole udělala nějakou chybu, už se těším, jak se odpoledne na ty první tři holky podívám a s trenéry zjistíme, kde jsem měla rezervy,“prohlásila.

Video jednoduše vládne alpskému lyžování. A sportu obecně.

U rozborů videa tráví hodiny fotbaloví, hokejoví i tenisoví trenéři. Ti fotbaloví mají dokonce na lavičce tablet, na kterém se okamžitě můžou podívat na předchozí akci a rychle reagovat. Ve vodním slalomu má třeba manažer svazu Stanislav Ježek program, díky kterému Češi mohou studovat své chyby mezi jednotlivý­mi jízdami.

A stejné je to pochopitel­ně i v alpském lyžování, kde vás jedna minela může stát několik desetin, což v součtu může být rozdíl mezi prvním a třeba pátým místem. „Neumím si představit, že bychom jezdili bez videa. Já si na něj potrpím. Snažím se vždycky všechno rozebrat do nejmenšího detailu, pak to na tréninku zkusit natrénovat a následně to zase vyzkoušet při závodě. Je dobré vědět, kde mám rezervy, na čem se dá pracovat,“říká Ester Ledecká.

Ta víceméně každý den tráví u video rozborů až hodinu a půl. „A baví ji to, protože se díky tomu může zlepšovat. Nikdy se nestalo, že by neměla chuť se na nějakou jízdu podívat, je do toho hodně zapálená,“říká kouč Tomáš Bank.

Mezinárodn­í spolupráce

S videem Ledecká začala už před pár lety. Ještě předtím, než začala jezdit sjezdy ve Světovém poháru. Nejprve si nahrávala slalomy, obří slalomy.

Teď na videích pro Ledeckou, ale třeba i pro vedoucí ženu Světového poháru Petru Vlhovou pracuje vyloženě mezinárodn­í tým. Aby trenéři měli kamerami pokrytou celou trať, spolupracu­je tým české lyžařky s Rusy, Slovinci i Slováky. „Spojili jsme se, abychom zvládli pokrýt kamerami úplně všechny pasáže, abychom měli více informací, takže jasně, je to přínosné,“říká o spolupráci Vlhová.

„Máme to několikaja­zyčné. S Petrou (Vlhovou) si zároveň předáváme informace i během závodů. Její italský kouč (Livio Magoni) je kamarád s Franzem (Gamperem, druhým trenérem Ledecké).

Vždycky si něco poštěbetaj­í do vysílaček v italštině a já čekám, protože jim nerozumím ani slovo,“směje se Ledecká.

Ještě před rokem se o video rozbory staral Ondřej Bank, bývalý skvělý lyžař a Tomášův bratr. Po loňské sezoně ale u týmu Ledecké skončil, chtěl trávit více času s rodinou. A tak jeho práce spadla na bratra Tomáše. Ten každý den rozebírá rychlé jízdy a porovnává je s tím, co zajela jeho svěřenkyně. Z trenéra se stává kameramane­m a střihačem zároveň. „Klidně to může zabrat i pět hodin po tréninku. Všechno si nachystám, najdu jednu dvě holky ve všech pasážích a porovnávám to s tím, jak jela Ester. S ní je pak rozbor třeba na hodinu,“líčí Bank.

Někdy si ale rozbor Ledecká nahraje na flashku a pak si ho ještě sama pouští před spaním. „Tomas je v tomhle úžasný, je strašně dobrý organizáto­r. Vždycky hrozně rychle posbírá záběry z kamer, nahází to do počítače a dá dohromady. V tomhle je výjimečný,“cení si Ledecká svého kouče.

Na ní už pak každopádně je, aby si z rad Banka a Franze Gampera vzala to, co potřebuje. Ona následně musí to, co se na videu dozvěděla, aplikovat také na trati. „A snad se mi to daří, snažím se o to. Někdy mě to samotnou překvapí, můžu mít špatný pocit z jízdy, ale třeba je to ve finále rychlé. Díky videu to zjistím. I před sobotním sjezdem (od 11 hodin, online přenos na Lidovky.cz) bude hrát rozbor pátečních tréninků velkou roli. Musíme najít tu nejrychlej­ší stopu,“líčí.

Najde ji?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia