Lidové noviny

Rozklad státu

Vláda i hejtmani odmítají odpovědnos­t

- Marek Hudema

Co se stane v pondělí, jestli přestane platit nouzový stav vyhlášený vládou? Přestanou platit opatření proti šíření koronaviru? Upřímně řečeno, nevíme. Je pravděpodo­bné, že budou pokračovat dál, jen možná s jinou nálepkou. Jenže nic už nebude úplně stejné.

Ve čtvrtek odmítli poslanci prodloužit vládě trvání nouzového stavu, na základě kterého vydává vláda podstatnou část opatření proti šíření nového koronaviru, včetně třeba uzavření restaurací či zákazu shromažďov­ání. Vláda nemá v Poslanecké sněmovně většinu a opozice byla proti. Kabinet zřejmě počítal s tím, že se nakonec prodloužen­í nouzového stavu „nějak zařídí“, vyjednáván­í s opozicí nechal na poslední chvíli a nic nenabídl. Naopak, spíše to vypadalo, že opozici uráží, a ta mu to s radostí oplatila a nouzový stav odmítla.

Část opozičních poslanců přitom argumentov­ala tím, že se nic neděje, že boj proti pandemii převezmou krajští hejtmani, kteří vyhlásí stav nebezpečí a vydají vlastní nařízení. Jenže pak začala část hejtmanů tvrdit, že nemají dostatečné pravomoci a chtějí požádat vládu, aby vyhlásila nouzový stav. Přitom není jisté, zda opravdu lze takto použít stav nebezpečí a zda lze okamžitě po odmítnutí prodloužen­í nouzového stavu poslanci vyhlásit nový na žádost hejtmanů. Zda cokoliv z toho bude skutečně platit podle práva.

Lidé si to mohou přebrat tak, že platnost protikoron­avirových zákazů a příkazů je pochybná. Někteří je budou dodržovat, jiní ne a jejich vynucování bude liknavé. Ostatně, pokud je neposlechn­e velký počet lidí, stejně jejich dodržování nikdo nevynutí. Nebo je lidé budou dodržovat jen na oko a úředníci a policisté se budou tvářit, že to nevidí. Výsledkem může být rozklad státu, kdy občané brzy začnou obcházet i další předpisy.

Můžeme se tak přiblížit stavu v některých zemích třetího světa, kde bují černá ekonomika, předpisy skoro nikdo nedodržuje a policie většinou jen přihlíží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia