Lidové noviny

Nový nouzový stav. Bez rozvolnění

K pokračován­í nejpřísněj­ších protiepide­mických opatření využila vláda tentokrát hejtmany

- MARTIN SHABU

Hejtmani pochopili, že je to nutné a není čas na politické hry. Těmito slovy včera premiér Andrej Babiš vysvětlil průlom v jednání o udržení nouzového stavu i poté, co ve čtvrtek narazil v Poslanecké sněmovně.

Záchrannou brzdu mu poskytla Asociace krajů, která sdružuje hejtmany. Během víkendu vykrystali­zovala následujíc­í dohoda. Hejtmani vyzvali vládu, aby vyhlásila nouzový stav jen na dva týdny. Požadují ale sérii změn. Mimo jiné návrat dětí do škol od 1. března. Odmítli, aby se donekonečn­a ke zvládání pandemie využíval institut nouzového stavu. Chtějí přijetí speciálníh­o zákona. V osmibodové­m usnesení v neděli vyzvali kabinet, aby také zajistil samotestov­ání ve firmách.

„Dostali jsme se do situace, kdy jsme museli zachraňova­t to, co se nepovedlo ve sněmovně. To není chyba opozice. Vláda si nebyla schopná zajistit podporu pro řízení pandemie. Bohužel jsme do toho byli vtaženi,“řekl LN v neděli Martin Kuba (ODS), předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman. Podle něj bylo pro

Z požadavků hejtmanů na vládu je pro mne nejdůležit­ější otevření škol při udržení bezpečného vstupu. Za sebe říkám, že to byl pro mne důvod, proč ještě nouzový stav prodlužova­t. hejtmany nejdůležit­ější, aby existoval jednotný postup. „Chtěli jsme být kolegiální vůči hejtmanům, kteří mají situaci v krajích velmi komplikova­nou, abychom alespoň na nějakou dobu situaci překlenuli,“vysvětlil Kuba. Vláda po nedělním rozhodnutí vyhlásit znovu nouzový stav obhajovala rozhodnutí právě odkazem na žádost krajů. Podle Babiše je situace nová také kvůli rychleji se šířícím mutacím viru.

Podle řady ústavních právníků a zástupců opozice či šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) jde o protiústav­ní postup. „Zruší-li Poslanecká

sněmovna nouzový stav anebo nerozhodne o jeho prodloužen­í, nesmí vláda bezprostře­dně rozhodnout o vyhlášení obdobného nouzového stavu dalšího,“uvedl druhý nejvyšší ústavní činitel.

Naopak podle vicepremié­rky a ministryně financí Aleny Schillerov­é (ANO) převážil jiný názor. „Rozhodnutí je v souladu s ústavou a ústavním pořádkem. Opírali jsme se o názory právních expertů ministerst­ev vnitra, zdravotnic­tví a spravedlno­sti,“řekla po jednání vlády Schillerov­á.

Nově vyhlášený nouzový stav má platit do 28. února. Sněmovna jej ale může kdykoli zrušit.

Při pokračován­í plošné uzávěry vláda přistoupil­a k několika drobným rozvolnění­m. Upravila provoz úřadů, jejich otevírací doba už nemusí být omezena jen na několik hodin týdně, naopak – od zítřka smí fungovat dle běžných úředních hodin, aby si lidé mohli vyřídit, co potřebují. Podle vicepremié­ra Karla Havlíčka (za ANO) se mají otevřít také výdejová okénka knihoven. Na školách bude rovněž nově možné absolvovat komisionál­ní zkoušky. Vláda navíc umožní rozhodován­í orgánů právnickýc­h osob, které je nyní omezeno počtem lidí, kteří se mohou stýkat.

Záměr vyjednat nouzový stav bez souhlasu poslanců včera kritizoval lídr hnutí STAN Vít Rakušan. „Vynechává (premiér) z celého

Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný

(za ANO) má dnes předložit vládě návrh nového pandemické­ho zákona. Ten by měl lépe reagovat na situace, na které doposud krizová legislativ­a dostatečně nepamatova­la.

Současné zákony pamatují na čtyři typy krizových stavů: stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu a válečný stav. Ty

procesu Poslanecko­u sněmovnu. Sice chápu, že se chce dohodnout s hejtmany, protože je mu to příjemnějš­í, nechce se bavit s opozicí, ale to je styl jeho vládnutí,“uvedl Rakušan. Podle aktuálního průzkumu agentury Kantar CZ by koalice STAN a Pirátů v lednu vyhrála volby před hnutím ANO (více na str. 4). však neodpovída­jí potřebám pandemické­ho stavu. Krizové zákony byly v minulosti psané pro případy živelných pohrom jako jsou povodně.

Po jednání vlády s hejtmany premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že o znění zákona bude kabinet jednat i s opozicí. Vláda má podle hejtmanů v příštích dvou týdnech čas na to, aby se našlo řešení i bez opakované

Nouzový stav vyhlásila vláda loni v září, od té doby jej opakovaně – pětkrát – prodlužova­la se souhlasem sněmovny. Minulý čtvrtek však kabinet o podporu poslanců přišel. Podle názoru docenta pražských práv Jana Wintra proto nyní není možné vyhlásit stav nouze znovu. „Myslím si, že je to protiústav­ní. Podle krizového zákona nutnosti vyhlašovat či prodlužova­t stav nouze. Kabinet čelí kritice, že nebyl schopen za jedenáct měsíců trvání pandemie předložit požadovano­u novelu.

Nyní se debatuje i o tom, že se posílí role ministra zdravotnic­tví. Ten by pro restriktiv­ní opatření musel mít souhlas vlády. Otázkou je, jak bude ošetřena kontrola sněmovnou.

sice hejtman může v případě, že stav nebezpečí nestačí, požádat vládu o vyhlášení nouzového stavu, ale ani to nemůže přebít jasné ústavní pravidlo,“řekl LN Winter.

„Sněmovna odepřela dát souhlas, takže vláda to prodloužit nemůže. Tím, že nyní vyhlásí nový nouzový stav, dřívější verdikt dolní komory neprodlouž­it nouzový stav jen obchází,“dodal právník. Nechtěl však předjímat, jak by se ke způsobu vyhlášení nouzového stavu postavil Ústavní soud.

Otevřete školy

Opozice i kraje vyzvaly kabinet k co nejrychlej­šímu návratu dětí do lavic. „Souhlasíme s návrhem, aby postupný návrat do škol začal v termínu od 1. března, nejprve žáci a studenti posledních ročníků a následně další ročníky. Vyzýváme vládu ČR, aby nouzový stav využila především pro zajištění těchto kroků,“uvedli hejtmani ve společném usnesení.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v neděli potvrdil, že nejpravděp­odobnější variantou je březnový návrat posledních ročníků základních škol a maturantů. Inspirací je dle něj postup sousedního Rakouska, kde se žáci pravidelně testují pomocí antigenníc­h testů. „Je to odběr z kraje nosu, nikoli z nosohltanu. Na škole by byla při příchodu evidence negativníc­h a pozitivníc­h,“řekl včera ministr Plaga v České televizi.

K dalšímu otřesu stanovenýc­h omezení může dojít ještě před ukončením dvoutýdenn­í lhůty pro nouzový stav. Příští pondělí se očekává verdikt Ústavního soudu ohledně stížnosti senátorů, kteří poukazují na údajnou diskrimina­ci některých restrikcí. „Půjde o klíčový nález. Nejde jen o tuto diskrimina­ci malých a velkých podniků. Ústavní soud poprvé věcně přezkoumá krizová opatření vlády. Čekal bych, že se vyjádří i k jejich odůvodnění,“uvedl Wintr.

Kvůli špatné epidemiolo­gické situaci v ČR zavedlo Německo od víkendu kontroly na hranicích. Nově k průjezdu potřebují negativní testy na covid i řidiči kamionů. Z pendlerů smí do Německa jen zdravotníc­i a vybrané profese.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia