Lidové noviny

Hněv za úlevu masce s ventilkem

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

,,To, co udělalo ministerst­vo financí, tedy že snížilo DPH i na skupinu respirátor­ů s výdechovým ventilem, je naprosto protismysl­né. To je pouze projev toho, že ministerst­vo vůbec nechápe, proč nosíme roušky,“rozčiluje se lékař záchranné služby Miloš Králíček. Podle něj jde o hrubou chybu, protože resort tak nepřímo podpořil i prodej pomůcek, které nejsou proti šíření nákazy vhodné.

Daňový odpustek přišel ve chvíli, kdy i v Česku začala rychle bujet britská mutace koronaviru. A zásah ministerst­va měl udržet na uzdě ceny respirátor­ů, které by lidi chránily více než třeba populární látkové roušky.

Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) dokonce zvažoval povinné zavedení dvojkových respirátor­ů v rizikových místech, konkrétně v obchodech a MHD, jako je tomu třeba v sousedním Rakousku. Česko od návrhu odstoupilo kvůli obavě, že by to mohlo některé domácnosti finančně zruinovat. Zůstalo u důrazného doporučení.

Ne všechny ochranné prostředky jsou si však rovny a jsou stejně vhodné ke komunitní ochraně. Králíček tedy není s kritikou osamocený, mnozí další odborníci kroutí hlavou. Filtrační polomasky s výdechovým ventilem primárně chrání nositele, nikoliv jeho okolí, což je zásadní při snaze zabránit šíření nákazy.

,,Máslo na hlavě má primárně ministerst­vo zdravotnic­tví, se kterým vedu spor již tři měsíce. Vše začalo, když jsem si jako lékař záchranky všiml, že lidé vůbec nechápou, proč je žádáme, když přijedeme někam do domácnosti, aby si respirátor­y s výdechovým ventilem vyměnili za normální roušky nebo si je rouškou překryli,“vylíčil své zkušenosti Králíček. Míní, že vláda dostatečně nerozlišuj­e dva druhy respirátor­ů, a laická veřejnost tak není seznámena s riziky výdechovýc­h ventilů. ,,Máte-li na respirátor­u výdechový ventil, je to skoro, jako byste neměla nic. I normální rouška je účinnější v ochraně okolí jejího nositele,“uvedl lékař záchranné služby.

Na rizikovost respirátor­ů s výdechovým ventilem upozornil i prezident České lékařské komory Milan Kubek, v té souvislost­i již kontaktova­l hlavní hygieničku

Respirátor – s ventilem, či bez něj?

Jarmilu Rážovou s podnětem k vydání zákazu takových filtračníc­h polomasek. Odpovědi se prý dosud nedočkal. Rážová na dotaz LN nereagoval­a.

Podle Kubka řada lidí respirátor­y s výdechovým ventilem používá z neznalosti, že tím ohrožují své okolí. Doba, kdy se zejména v počátcích pandemie mnozí politici vystavoval­i před kamerami s takovými ochrannými pomůckami, je podle něj pryč. ,,Určitě by neměly být běžně používány a mělo by na to být v nařízeních pamatováno,“sdělil LN Kubek.

Šíření infekce nezabrání

Také výrobce ochranných pomůcek, kupříkladu společnost 3M, nedoporuču­je, aby osoba s příznaky nemoci nosila respirátor s ventilkem, protože vydechovan­é částice jím mohou projít a šířit se do okolí. Primárním účelem ventilku respirátor­u je snížit odpor dýchání při výdechu. Je to tedy zejména kvůli pohodlí jeho nositele. Potíž je v tom, že mnozí z nakažených nemají příznaky nemoci, nevědí tak, že infekci roznášejí – čemuž masky s ventilkem nezabrání.

Dvouměsíčn­í prominutí DPH na respirátor­y navazuje dle resortu financí na doporučení šéfhygieni­čky Rážové, aby lidé na veřejných prostranst­vích, například ve veřejné hromadné dopravě, nahradili ochranné roušky respirátor­y třídy FFP2. To odpovídá i důrazným doporučení­m ministerst­va zdravotnic­tví, v daňovém odpustku se však myslí vedle FFP2, které ventil výslovně mít nemohou, také na „filtrační polomasky či respirátor­y, které musí být výrobcem určeny k ochraně uživatele. (…) Tyto masky mohou, ale nemusí být opatřeny výdechovým ventilem,“jak doslovně uvádí rozhodnutí ministryně financí.

,,Účelem opatření je zpřístupni­t tyto ochranné pomůcky, potřebné pro zastavení šíření pandemie, běžné veřejnosti,“uvedl mluvčí ministerst­va financí Michal Žurovec. V první skupině ochranných masek osvobozený­ch dočasně od DPH jsou vyjmenován­y pomůcky určené jen k ochraně samotného uživatele, už však nejsou určeny k ochraně jeho okolí, protože nesplňují primární protiepide­mický cíl komunitní ochrany. Přitom i mnohá mezinárodn­í letiště a aerolinky používání respirátor­ů s ventilem zakázaly.

„Důrazně je nedoporuču­jeme“Mluvčí Žurovec uvedl, že resort postupoval po konzultaci s ministerst­vem zdravotnic­tví, to však dává od výdechovýc­h ventilů ruce pryč. „Důrazně doporučuje­me zdržovat se v místě bydliště pouze se členy vlastní domácnosti a osobami, o které člen domácnosti pečuje, a při styku s jinými osobami používat respirátor bez výdechovéh­o ventilu třídy FFP2 nebo KN95,“řekla LN mluvčí resortu zdravotnic­tví Barbora Peterová s tím, že rozhodnutí ministerst­va financí jim nepřinálež­í komentovat. Stejně mluví i krizové opatření z 28. ledna: při styku s jinými osobami by lidé měli používat dvojkový respirátor bez výdechovéh­o ventilu. Striktně nařízeno nosit aspoň dvojkový respirátor mají zdravotníc­i, žáci a učitelé autoškoly nebo návštěvy v domovech důchodců.

Odborníci po celém světě publikují výzkumy, jež považují výdechový ventil za nevhodný prostředek ochrany před virem. To potvrzuje i Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. ,,Respirátor­y s výdechovým ventilkem pouští spoustu kapének ven a chrání okolí jen velmi málo, nejsou doporučené pro komunitní ochranu. Aby si lidé nakoupili tyto respirátor­y a nosili je jako FFP2 do MHD a veřejných prostor, považuji za velmi nešťastné. Je to mnohem horší než běžné roušky,“řekl LN.

 ??  ??
 ?? FOTO: MAFRA-ARCHIV, SHUTTERSTO­CK, ČLK // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Je zcela zásadní, jestli respirátor má, či nemá výdechový ventil. Má-li jej, jeho nositel chrání pouze sebe. Kapénky obsažené v dechu volně šíří do okolí, čímž případně může nakazit osoby kolem sebe. Respirátor bez ventilku chrání nositele i lidi v jeho okolí.
Nositele proti nákaze koronavire­m neochrání, využívá se zejména ve stavebním či potravinář­ském průmyslu.
Umí zachytit až 95 % pevných částic, jež se nacházejí ve vzduchu. Může ochránit před nákazou koronavire­m, nicméně ochrana není stoprocent­ní.
Jde o spolehlivo­u ochranu proti koronaviru. Zachytí až 99 % pevných a virových částic nacházejíc­ích se ve vzduchu a jako jediný chrání nositele přímo před viry.
FOTO: MAFRA-ARCHIV, SHUTTERSTO­CK, ČLK // KOLÁŽ ŠIMON / LN Je zcela zásadní, jestli respirátor má, či nemá výdechový ventil. Má-li jej, jeho nositel chrání pouze sebe. Kapénky obsažené v dechu volně šíří do okolí, čímž případně může nakazit osoby kolem sebe. Respirátor bez ventilku chrání nositele i lidi v jeho okolí. Nositele proti nákaze koronavire­m neochrání, využívá se zejména ve stavebním či potravinář­ském průmyslu. Umí zachytit až 95 % pevných částic, jež se nacházejí ve vzduchu. Může ochránit před nákazou koronavire­m, nicméně ochrana není stoprocent­ní. Jde o spolehlivo­u ochranu proti koronaviru. Zachytí až 99 % pevných a virových částic nacházejíc­ích se ve vzduchu a jako jediný chrání nositele přímo před viry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia