Lidové noviny

PES „štěká“dál. Znovu v nejpřísněj­ším stupni

-

Index rizika protiepide­mického systému PES, kterým se původně měla v Česku řídit opatření proti šíření nemoci covid-19, se včera po měsíci vrátil na nejvyšší stupeň. Jeho existence je vázaná na nouzový stav. Nově vláda zrušila omezení úředních hodin.

LN přinášejí přehled toho, jaká omezení nadále platí:

Ochrana nosu a úst

Je povinná ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejně přístupnýc­h místech.

Volný pohyb

Noční vycházení se nadále zapovídá mezi 21.00 a 5.00.

Shlukování

Pátý stupeň dovoluje nejvýše dvěma lidem, kteří nejsou rodina, aby trávili současně čas na jednom veřejném místě, ať už venku, či uvnitř.

Obchody

Nejpřísněj­ší matice, v níž republika momentálně je a nejspíš ještě dva další týdny bude, zachová možnost mít otevřeno jen pro obchody s prodejem základních potřeb, ať už malé, či ty v nákupních centrech; co je to základní potřeba, stanoví vláda svým nařízením. Vedle potravin a léků to mohou být i dětské boty a sešity. Uvnitř obchodů se musí nosit roušky, na každých patnáct metrů čtverečníc­h plochy připadá jeden zákazník.

Restaurace, hospody, bary Dokud index PES neklesne na třetí stupeň, mají osvěžovny zavřeno. Ale smí odbavovat zákazníky prostředni­ctvím výdejových okének.

Ubytování

Ve dvou nejvyšších stupních PES je zavřeno se stanoveným­i výjimkami, jako je třeba ubytování byznysmenů na služební cestě.

Svatby, pohřby, bohoslužby Sejít se na nich může nanejvýše patnáct osob.

Návštěvy nemocnic

Platí zákaz návštěv ve všech nemocnicíc­h a v zařízeních sociálních služeb.

Školy

S výjimkou žáků 1. a 2. ročníků základních škol a také dětí z mateřských a speciálníc­h škol je možná výuka jen distančním způsobem.

Sport

Profesioná­lní soutěže smí probíhat bez diváků a ve specifické­m režimu. Amatérské soutěže jsou zakázány. Vnitřní sportovišt­ě jako fitness či bazény jsou uzavřeny. Sportovat lze jen venku. Maximálně však v počtu dvou osob.

Kultura

Platí zákaz pořádání kulturních akcí typu divadel, koncertů, návštěv muzeí a galerií. Zavřené jsou i hrady a zámky. sha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia