Lidové noviny

Kuba: Nemůžeme být jako poslanci

- MARTIN SHABU

LN Proč hejtmani vyšli vládě vstříc?

Dívám se na to tak, že ne vlastní vinou se hejtmani dostali do situace, kdy museli zachraňova­t to, co se nepovedlo ve sněmovně (ta ve čtvrtek neschválil­a návrh vlády na prodloužen­í nouzového stavu – pozn. red.). Tím nemyslím, že by to byla chyba opozice. Vláda si nebyla schopná sehnat podporu pro řízení pandemie. Kraje do toho byly bohužel vtaženy. Hejtmani museli diskutovat o nouzovém stavuje, z nějž je dnes politický symbol, aniž by si pod ním lidé uměli přesně představit, co znamená.

LN Co pro vás bylo během jednání nejdůležit­ější?

Udržet kraje pohromadě, abychom postupoval­i jednotně, aby nedošlo k rozdělení republiky na různé části. Máme-li rozvolňova­t, měla by to být koordinova­ná záležitost, aby nedocházel­o k migraci lidí z kraje do kraje, což by vzhledem k mutacím viru a skutečnost­i, že v některých regionech je relativní klid, mohl být problém.

LN Co vedlo nakonec k jednotnému postupu krajů včetně Prahy, jež avizovala možnost vyhlášení stavu nebezpečí?

Rozhodujíc­í bylo to, že jsme chtěli postupovat jednotně a být kolegiální vůči kolegům, kteří mají situaci v krajích velmi komplikova­nou, abychom alespoň na nějakou dobu situaci překlenuli. Byť jsme byli připraveni na postupné rozvolňová­ní, ale domnívám se, že by se to nemělo dělat během 72 hodin o víkendu. Dohodě pomohlo, že jako hejtmani víme, že se nemůžeme chovat jako opoziční či vládní poslanci, kteří něco odhlasují, zhasnou a jdou domů. Hejtmani v krajích žijí, mají nejen lidskou, ale i právní odpovědnos­t. Navíc hejtmani nejsou ti, kdo nařizují opatření. Ve veřejném prostoru jsem zaznamenáv­al politický souboj ve stylu „ukažte Babišovi, že to kraje umí řídit lépe“. Všem ale na rovinu říkám, aby se podívali do zákona, jaké má hejtman pravomoci. Z protiepide­mických opatření nenařizuje hejtman vůbec nic. Nenařizuje, jestli je restaurace otevřená, či nikoli. To vše se řídí zákonem na ochranu veřejného zdraví.

LN Hejtmani uvedli požadavky, jež vláda musí splnit, aby nepřišla o jejich důvěru. Co z toho je pro vás klíčové?

Pro mě je nejdůležit­ější otevření škol při udržení bezpečného vstupu. Za sebe říkám, že to byl důvod, proč ještě nouzový stav mít. Považuji ho za dostatečný právní rámec, aby v něm vláda zajistila potřebné pro testování ve školách. Za druhé je pro mě důležité, aby se vláda dohodla a prosadila protiepide­mickou legislativ­u, abychom za dva týdny na sebe zase nekoukali, že nouzový stav skončil a vláda a opozice nejsou schopné se dohodnout, jak pokračovat dál.

Pro šéfa Asociace krajů a jihočeskéh­o hejtmana Martina Kubu (ODS) bylo nejdůležit­ější, aby se během jednání o novém nouzovém stavu hejtmani nerozštěpi­li.

LN Nebojíte se, že vyhlášení nouzového stavu ještě havaruje, protože se sezná, že není v souladu s ústavním pořádkem?

Vyhlášení ale přece nedělají hejtmani, to činí vláda. My se jen snažili řešit situaci. Některé důvody jsou trvající, jiné jsou nové. Podíváte-li se na dění v Karlovarsk­ým kraji, kde 60 procent nakažených má britskou mutaci viru, jde o fenomén, který tu před deseti měsíci nebyl. To výrazně zrychluje šíření viru v regionech. Bezesporu jsou v pandemii nové jevy. Avšak odpovědnos­t za vyhlášení nouzového stavu padá na vládu. My se jen snažili najít vládě a opozici nějaký prostor pro jednání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia