Lidové noviny

Mutace přepsaly trasování i eRoušku

Nové varianty koronaviru jsou nakažlivěj­ší, nástroje pro potírání jeho šíření se tak musí upravit, včetně pravidel pro karanténu

- ELIŠKA NOVÁ

Než začaly v republice bujet nové mutace koronaviru, bylo za rizikový kontakt považováno každé setkání lidí bez roušky na vzdálenost kratší než dva metry a po dobu 15 minut a déle. Tahle definice se však mění, právě v souvislost­i s šířením britské a jihoafrick­é mutace viru způsobujíc­ího onemocnění covid-19. Jsou totiž nakažlivěj­ší a šíří se mnohem rychleji, což je třeba propsat do pravidel trasování a zohlednit v mobilní aplikaci eRouška.

Na změně citlivosti algoritmů, podle kterých chodí uživateli aplikace eRouška upozornění, že se setkal s nakaženou osobou, se pracuje. Parametry se odvinou i od toho, co ještě utáhne technika. „Probíhá testování nového designu, který by vyhodnocov­al kontakty na vzdálenost kratší než dva metry a trvající patnáct minut. Obrátili jsme se i na společnost­i Apple a Google. Potřebujem­e doporučení, jak bude reagovat baterie a podobně,“sdělil LN Vladimír Dzurilla, vládní zmocněnec pro IT.

Epidemiolo­g a exministr zdravotnic­tví Roman Prymula však soudí, že aplikace eRouška je pro boj proti pandemii bezzubá. „Dokud je ten systém dobrovolný a v republice si jej nainstaluj­e jen patnáct procent populace, pak je její výtěžnost velmi malá,“uvedl pro LN. Dle něj by aplikace měla význam, pokud by informaci o setkání s nakaženým dostal její uživatel automatick­y. Na tomto principu fungují aplikace zejména v asijských zemích, kde vesměs přímo nahrazují epidemiolo­gy, protože hrubým sítem posílají do izolace každého, u nějž se objeví sebemenší riziko nákazy. Přistoupit ke stejnému postupu v Evropě dle Prymuly nelze – kvůli ochraně osobních dat. Ostatně ze stejného důvodu odmítli takový způsob sledování i v Izraeli.

Nezvýhodně­ná aplikace

„Nyní je to tak, že když se opravdu hodně daří, obdržíte informaci o tom, že jste někde s někým byla a že šlo o rizikový kontakt. Osobně však mám zkušenost takovou, že jsem byl v kontaktu se spoustou lidí s pozitivním testem, přitom varovnou zprávu jsem nedostal ani jednou,“řekl epidemiolo­g Prymula.

Cesty ke zefektivně­ní eRoušky však prý existují. O jedné z nich mluví kupříkladu Jan Kulveit, český vědec, který se na oxfordské univerzitě zabývá modelování­m globálních rizik. „eRoušce nejspíš nejvíc škodí její oficiální zřizovatel, tedy ministerst­vo zdravotnic­tví. Za celou dobu provozu nepřipusti­lo, aby lidé vytrasovan­í pomocí eRoušky mohli na PCR testy zdarma – takže eRouška sice kontakty dotrasuje, ale většinou to k ničemu nevede, protože vytrasovan­í by museli platit jeden

až dva tisíc korun za test z vlastní kapsy,“uvedl Kulveit s tím, že za celou dobu fungování aplikace neproběhla k eRoušce výraznější reklamní kampaň.

Riziko šíření nakažlivěj­ších mutací koronaviru se propíše i do pravidel trasování. Byť je třeba podotknout, že v době, kdy se pandemie šíří exponenciá­lně, jako právě nyní, funguje trasování jen velmi omezeně. Rizikový kontakt už nemusí být delší než patnáct minut, dle odborníků může k přenosu infekce stačit i pouhých několik vteřin. Až do konce minulého týdne přitom pro pracoviště hygieniků zněl jediný pokyn: v případě podezření na britskou mutaci se takový nakažený přesouvá v seznamu nahoru a jeho kontakty se trasují jako první.

Podle Prymuly může toto upřednostn­ění „podezřelýc­h“fungovat jen chvíli. „Je to dostačujíc­í, avšak jen velmi krátkodobé opatření, protože jestliže už nyní kupříkladu z Brna hlásí, že britskou mutaci odhalí v polovině testů, pak se za čtrnáct dní bude jednat o dominující počet. To znamená, že v ten moment budou muset být všichni předřazeni na začátek seznamu a efekt se tím pádem vytratí,“uvedl Prymula.

Bavlněnou roušku nepovažují za náležitou ochranu

Hygienici budou při nařízení karantény pro kontakty pozitivně testovanéh­o postupovat individuál­ně, pokud budou mít podezření na mutaci viru, například britskou. Mohou nařídit karanténu bez ohledu na použití ochrany dýchacích cest v době kontaktu s pozitivním. Za náležitou ochranu dýchacích cest se už nepovažuje improvizov­aná ochrana nosu a úst například šálou, šátkem či látkovou rouškou. Lidé by proto měli používat jednorázov­ou roušku či respirátor. Karanténa se přitom může týkat i očkovaných lidí. Vyplývá to z metodickéh­o pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienický­m stanicím.

„V případě podezření na onemocnění covid-19 způsobené novou variantou viru SARS-CoV-2, bude u osob v úzkém kontaktu s tímto onemocnění­m míra rizika nákazy u tohoto kontaktu posuzována individuál­ně na základě výsledku epidemiolo­gického šetření a hodnocení rizika, bez ohledu na použití ochrany dýchacích cest v době tohoto kontaktu,“píše se v metodickém pokynu. Krajské hygienické stanice se jím mají řídit od minulého pátku.

Podle Rážové záleží na posouzení každého případu. „Pravdou je, že se vypustila doba minima kontaktu do 15 minut právě proto, že ty nové mutace, zejména ta britská, je infekčnějš­í v kratší době, než tomu bylo u původního koronaviru,“řekla šéfhygieni­čka České televizi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia