Lidové noviny

Respirátor­y jdou na dračku

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Byť povinnost nosit respirátor­y třídy FFP2 je nařízená (zatím) pouze v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, kde nákaza koronavire­m bují v tuzemsku nejvíce, a pro žáky a instruktor­y autoškol, poptávka po těchto ochranných pomůckách je vysoká napříč Českem. Přiživil ji i fakt, že „dvojkové“respirátor­y vláda od 3. února na dva měsíce osvobodila od daně z přidané hodnoty (DPH), což někteří obchodníci promítli do snížení ceny.

Filtrační polomasky, jež dle odborníků účinně brání infekci a proto je důrazně doporučují užívat všude, kde se shlukuje více lidí, se staly součástí sortimentu velkých řetězců s potravinam­i. Objevují se i v akčních nabídkách, například v prodejnách Albert je o víkendu rozdávali zdarma k nákupu nad 1500 korun. Do své stálé nabídky zařadil respirátor­y typu FFP2 i řetězec Lidl, za balení po třech kusech si účtuje 29,90 Kč. V Bille tentýž počet respirátor­ů stojí 32,90 Kč. „Tuto cenovou hladinu chceme držet minimálně dva měsíce, kdy jsou respirátor­y osvobozeny od DPH. Odvíjet se však může od cen dodavatelů, " uvedl pro LN mluvčí řetězce Dana Bratánková.

Ceny oproti konkurenci o poznání vyšší drží Tesco, za dva kusy respirátor­u FFP2 tam zákazník zaplatí od 46,90 do 59,90 korun. „Zájem zákazníků se zvedl zhruba dvojnásobn­ě, o nějaké extrémní skupování se ale nejedná,“řekl mluvčí Václav Koukolíček s tím, že přísun pomůcek od výrobců je „vcelku dobrý".

Krátkodobý­ch výpadků v dodávkách se obává Lidl. „Výhodná cena přirozeně vede k silné poptávce, proto není možné zcela garantovat permanentn­í dostupnost ve všech prodejnách,“sdělil mluvčí řetězce Tomáš Myler. Billa dle mluvčí Bratánkové výpadky v dodávkách zatím nezaznamen­ala. Řetězec prý jedná o rozšíření nabídky o respirátor­y z nanomateri­álu.

O spotřební daň ponížily cenu respirátor­ů také například řetězce Globus, Kaufland či Albert, jež jich v současnost­i prodávají desítky tisíc kusů denně. Zlevnili i někteří specializo­vaní prodejci, ale i „multioboro­vé“e-shopy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia