Lidové noviny

Brexit znejistil policejní výměnu

- MARTIN SHABU LN LN LN LN

Možnou novou dohodu o výměně informací mezi policejním­i detektivy v Praze a Londýně se nyní snaží vyjednat ministerst­vo vnitra. Chce předejít riziku, že se po brexitu nenajde celounijní řešení. Ze statistik přitom plyne, že za poslední čtyři roky se z celkem přibližně 1700 osob hledaných českou policií ve světě hned pětina z nich skrývala za kanálem La Manche, upozornil v rozhovoru pro LN Jakub Kulhánek, náměstek ministra vnitra. Britská ambasáda v Praze tvrdí, že spolupráce „běží na výborné úrovni. I nadále se ji budeme snažit posilovat,“uvedlo její tiskové oddělení.

LN Co znamená odchod Velké Británie z EU pro vnitřní bezpečnost unie a České republiky?

Je to krok do neznáma. Debatuje se, do jaké míry se podaří udržet standardy bezpečnost­ní spolupráce. Do značné míry se to odvine od toho, jestli budeme schopni sdílet informace a zda Velká Británie bude mít i nadále přístup do všech klíčových informační­ch databází EU. Už teď víme, že Britové nebudou schopní využívat Schengensk­ý informační systém (SIS) pro potírání kriminalit­y. Do dohody o vystoupení Británie z EU se to nepodařilo prosadit. Nyní jde o to, aby si policisté mohli přes kanál La Manche i nadále hladce vyměňovat informace například v boji proti závažné trestné činnosti.

LN Co a jak brexit zkomplikuj­e?

Již uzavřená dohoda mezi EU a Velkou Británií z našeho pohledu neřeší dostatečně operativní spolupráci policejníc­h složek. Kooperace bude záviset na dobrém slově. Dále přicházíme o podporu SIS pro fungování evropského zatykače i hladkou výměnu informací v některých oblastech jako je vyhledáván­í výnosů z trestné činnosti. Mimochodem, zpomalení rychlosti a vydávání hledaných osob mezi členskými státy poškodí i zájmy Velké Británie, neboť i díky evropskému zatykači byl Londýn schopen velmi rychle zajistit vydání osob i v některých velmi viditelnýc­h kauzách spojených s terorismem. Tím, že Británie už není členským státem unie, ztrácí přístup do SIS. Do června běží šestiměsíč­ní přechodné období, během nějž se s Brity vyjasní, jak budoucí předávání informací ošetřit. Po červnu se operativní výměna informací o hledaných osobách může dále zkomplikov­at. Existují sice i jiné kanály, jak takovou výměnu provést, ale když to zjednoduší­m, spolupráce se jistě zpomalí a zkomplikuj­e. Na obou stranách bude teoreticky možnost výměnu informací odmítnout.

LN Jak se mezera ve výměně informací bude řešit?

Jak jsem již řekl, EU a Británie mají zhruba šest měsíců na vyjasnění nastavení další spolupráce policejníc­h složek. EU požaduje, aby se Britové zavázali garantovat ochranu dat. Pokud se to podaří vyjednat do června, bude to jedině dobře. Může se však přihodit to samé, k čemu došlo v případě komerčních toků dat mezi EU a USA, kdy převážila obava, že z pohledu EU nebude zajištěna dostatečná ochrana dat, což teď vede k omezení výměny informací.

Co chce Česko?

Snažíme se o uzavření smlouvy o policejní spolupráci mezi Českou republikou a Velkou Británií. Obáváme se, že z nějakých důvodů může nastat situace, kdy se EU nepodaří vyjednat dostatečně robustní mechanismy spolupráce na unijní úrovni. Pro takový případ bychom rádi měli záložní variantu v podobě bilateráln­í smlouvy o policejní spolupráci.

Nicméně i kdyby se podařilo udržet současnou spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnost­i mezi EU a Velkou Británii, a to je pro Českou republiku neoddiskut­ovatelnou prioritou, chceme mít bilateráln­í policejní smlouvu, která by pokrývala úskalí boje proti všem formám trestné činnosti. V ní bychom si ošetřili operativní výměnu informací mezi policejním­i složkami. Podobné smlouvy máme sepsané s většinou evropských zemí, které nejsou členy EU. S Brity sice máme uzavřené memorandum o policejní spolupráci, pochází však už z roku 1990. Ostatně to je také jeden z důvodů, proč ho chceme nahradit něčím aktuálním.

Jak častá je výměna informací mezi Českem a Velkou Británií?

Ze statistiky z období let 2016 až 2020 o pátrání po hledaných osobách a jejich zachycení v zahraničí plyne, že Velká Británie je v našem žebříčku na prvním místě. Z celkem přibližně 1700 osob hledaných českou policií ve světě se pětina z nich skrývala za kanálem La Manche. Česko si ve sledovaném období vyžádalo zadržení celkem 345 osob ve Velké Británii, na základě eurozatyka­če a s využitím SIS byly do Česka předány už téměř všechny. V tabulce za Británií následoval­o pátrání po osobách v Německu, tam se to týkalo 342 případů. Třetí ve statistice je Slovensko s 206 případy. Z toho je patrné, že Velká Británie je to pro Českou republiku velmi důležitá.

Na českém velvyslane­ctví ve Velké Británii působí policejní přidělenec. Pomáhá to hladší spolupráci a výměně informací. Naše britské partnery se snažíme přesvědčit o tom, aby alespoň v prvním roce po brexitu měli svého styčného policejníh­o důstojníka na britské ambasádě v Praze.

LN S kým se na britské straně vyjednává?

Smlouvu o policejní spolupráci jsme navrhli britskému ministerst­vu vnitra. Předminulý týden jsem jednal s britskou náměstkyní baronkou Susanne Williamsov­ou, která momentálně odpovídá za oblast bezpečnost­i. Řekli jsme si, že Česko má zájem na vyjednání bilateráln­í smlouvy. Rádi bychom měli místo neformální­ch dohod smlouvu na papíře. Zahrnovala by například lhůty pro odpověď na žádost o informaci o hledané osobě.

LN Jaké situace ošetřuje tato bilateráln­í smlouva?

Kromě výměny dat na základě žádostí o informace o lidech v pátrání a pohřešovan­ých osobách bychom měli ve smlouvě ošetřenou také například ochranu svědků, předávání osob a věcí i možnost vyslání týmů pro identifika­ci obětí hromadných neštěstí i nasazení policistů na území druhého státu. Je to velmi komplexní smlouva, jež by pokrývala tyto moderní typy spolupráce neupravené v dohodě s EU a všechny formy trestné činnosti.

LN Jak se na to tváří Britové?

Britové jeví o jednání zájem a preferují komplexní smlouvu o policejní spolupráci. Chci poděkovat britské ambasádě v Praze a panu velvyslanc­i Nicku Archerovi za aktivní podporu. Vyjednáván­í takovéto komplexní smlouvy potrvá delší dobu, což u podobných smluv není nic výjimečnéh­o, my i Britové s tím počítáme. S britskou náměstkyní Susanne Williamsov­ou jsme se dohodli, že po několika měsících se znovu sejdeme a vyměníme si informace, jak daleko se vyjednáván­í dostalo. Do tří měsíců chceme Britům zaslat první návrh konkrétníh­o textu smlouvy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia