Lidové noviny

Diplomacie s devíti náměstky?

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí jedná o vytvoření nové sekce pro veřejnou diplomacii

- MARTIN SHABU

Až dosud patřila mezi šampiony v počtu náměstků ministerst­va práce a sociálních věcí (MPSV) a obrany. Na obou zmíněných úřadech nyní slouží osm náměstků. K tomu je však nutné přičíst i post státního tajemníka, který taktéž náleží do nejvyššího vedení resortu. Do pomyslného žebříčku nejbohatší­ch ministerst­ev co do počtu náměstků zřejmě výrazně promluví i česká diplomacie.

Podle informací LN chystá ministerst­vo zahraniční­ch věcí novou sekci pro veřejnou diplomacii a rozvojovou spolupráci. Vyplývá to z interního zápisu, který redakce získala. Změna podle materiálu souvisí s tím, že je potřeba řídit Česká centra, jež mají na starost šíření dobrého jména republiky ve světě. Celkem se tato příspěvkov­á organizace stará o 26 poboček na třech kontinente­ch.

„Probíhá reorganiza­ce ministerst­va zahraniční­ch věcí, jejímž cílem je mimo jiné vznik sekce veřejné diplomacie (a rozvojové spolupráce). Česká centra tak budou mít svého stálého odborného náměstka/kyni. Po ustavení nového náměstka/kyně do funkce vedení ministerst­va nově a přesněji definuje zadání pro Česká centra,“stojí v zápisu.

Ohledně termínu pro vznik místa nového odborného náměstka je uvedeno „březen–duben 2021“. LN požádaly mluvčí resortu o odpovědi na čtyři otázky: Kvůli čemu je nutné vytvořit sekci s novým náměstkem? Proč na to nestačí současných sedm náměstků a státní tajemník? Kdo by měl být nový náměstek? Je pravda, že by se měla reorganiza­cí zabývat vláda už v pondělí? Mluvčí české diplomacie Zuzana Štíchová do uzávěrky LN na otázky neodpovědě­la.

Rozděluj a panuj

V současnost­i má ministerst­vo zahraničí sedm náměstků – dva z nich jsou takzvaní političtí náměstci, jde o exministry­ni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou Tominovou a Anitu Grmelovou. S ministrem Tomášem Petříčkem obě spojuje mimo jiné členství v sociální demokracii. Dalších pět náměstků je pak odborných, které „chrání“služební zákon o profesioná­lní státní správě. K nim se počítá ještě státní tajemník. Obecně platí, že „nepolitičt­í“náměstci by na ministerst­vech měli působit bez ohledu na volby. Nově by k nim tedy mohl přibýt ještě další náměstek pro veřejnou diplomacii.

Nedávno vzbudil pozornost nárůstem počtu svých náměstků ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Do funkce náměstka pro řízení sekce právní a investiční jmenoval v lednu Filipa Říhu, který přitom loni po kritice v pozici náměstka pro akvizice skončil. Počet náměstkovs­kých pozic na obraně kvůli tomu nyní vzrostl na devět. Ve srovnání s ministerst­vem zahraničí hospodaří obrana s desetináso­bným rozpočtem. MPSV pak letos rozděluje přes 700 miliard. Diplomacie má rozpočet „jen“8,4 miliardy korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia