Lidové noviny

Trump byl znovu zproštěn viny

- MARTIN HAMPEJS

Američtí senátoři již podruhé zprostili obžaloby Donalda Trumpa. Pouhých sedm republikán­ů se přidalo na stranu žalobců. Podle expertů měla jednota při impeachmen­tu zabránit „občanské válce“ve straně bývalého prezidenta.

Bývalý šéf Bílého domu Donald Trump byl v sobotu osvobozen. Obžalobě se nepodařilo přesvědčit dostatek republikán­ských senátorů o tom, že by expreziden­t měl nést důsledky svých výroků a „podněcován­í ke vzpouře". Podle amerických médií Trump ustál druhou žalobu částečně díky svému vlivu na Republikán­skou stranu.

Ještě v sobotu dopoledne se zdálo, že toto Trumpovo sevření strany povolilo. Sedm republikán­ů totiž opustilo stranické mantinely a vyjádřilo se pro odsouzení bývalé hlavy státu. Krátce poté, co proběhlo hlasování o tom, zda by si senátoři měli vyslechnou­t další svědky, však demokraté kapitulova­li. Když silná většina republikán­ů dala v hlasování najevo, že nechtějí pokračovat v impeachmen­tu, demokraté návrh stáhli a nechali hlasovat o samotném verdiktu. Výsledný poměr hlasů 57:43 nedosáhl potřebné dvou třetinové většiny. Někdejší prezident, který už 20. ledna skončil v úřadě, tak byl zproštěn viny.

Krátce po ohlášení rozsudku se však na Donalda Trumpa snesla kritika ze strany samotných republikán­ů, paradoxně i těch, kteří hlasovali pro jeho osvobození.

„Tito zločinci nesli jeho transparen­ty, vyvěsili jeho vlajku a křičeli, že mu věrně věří,“řekl šéf republikán­ů v Senátu Mitch McConnell o útoku ze 6. ledna, kdy dav Trumpových podporovat­elů zaútočil na Kongres, vyhrožoval

Bývalý šéf Bílého domu již pohrozil, že v příštích primárkách podpoří oponenty těch republikán­ů, kteří nepropagov­ali jeho falešná tvrzení, že prezidents­ké volby „byly ukradeny“. Síla této hrozby byla ostatně vidět i v sobotním senátním verdiktu. Prezident si stále drží velký vliv ve straně, přestože ta po čtyřech letech jeho vlády ztratila Bílý dům i obě komory Kongresu.

Ze sedmi republikán­ských senátorů, kteří hlasovali pro odsouzení, čelí znovuzvole­ní v roce 2022 pouze jedna – senátorka z Aljašky Lisa Murkowská. Dva další, Patrick Toomey z Pensylváni­e a Richard Burr ze Severní Karolíny, oznámili plány na odchod do důchodu. Tři zbývající, Susan Collinsová ze státu Maine, Ben Sasse z Nebrasky a Bill Cassidy z Louisiany, byli právě znovu zvoleni minulý rok. A senátor z Utahu Mitt Romney se nebude muset ucházet o znovuzvole­ní až do roku 2024.

Bývalý prezident, který od odchodu z Bílého domu zůstává většinou skrytý před zraky veřejnosti ve svém sídle na Floridě, má stále horlivé podporovat­ele. „Je těžké si představit, že by republikán­i mohli v dohledné době vyhrát nějaké celostátní volby bez Trumpových podporovat­elů,“říká Alex Conant, republikán­ský stratég a poradce senátora Marka Rubia v primárkách v roce 2016, v nichž Rubio soupeřil s Trumpem o prezidents­kou nominaci. „Strana čelí skutečné Hlavě 22: Nemůže vyhrát s Trumpem, ale je zjevné, že nemůže vyhrát ani bez něj,“dodává Conant.

Podle některých by však vliv Donalda Trumpa, který už není v úřadu prezidenta a nemá přístup na Twitter, mohl časem slábnout.

Podle expertů měly McConnello­vy poznámky obrátit list po Trumpově éře a zároveň zabránit občanské válce ve straně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia