Lidové noviny

Pendleři pokračují, ostatní se vrací

Po několika měsících uzavřelo Německo znovu hranice kvůli covidu. Tentokrát s Českem a částečně s Rakouskem.

- ROBERT SCHUSTER

Od nedělní půlnoci zavedlo Německo kontroly na hranicích s Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko.

Důvodem jsou obavy z šíření nových koronaviro­vých mutací. Kvůli tomu byla pozastaven­a i přeshranič­ní přeprava osob v rámci železniční, autobusové či letecké dopravy. Fyzickým osobám bude povoleno přejet přes německé území do jiných částí Evropy

pouze z humanitárn­ích důvodů, což ovšem budou muset doložit zároveň s negativním testem na covid. Řidiči nákladní dopravy budou potřebovat negativní osvědčení o koronaviru, které nesmí být starší 48 hodin. Stále platí povinnost se před cestou do Německa elektronic­ky registrova­t.

Pokud jde o výjimky, budou je mít zřejmě pouze pendleři považovaní za „relevantní pro udržení systému“. V případě Čechů má jít například o zaměstnanc­e firem, které by se bez pracovníků z druhé strany hranice dostaly do potíží. Příslušná kritéria chtějí obě spolkové země hraničící s Českem, Bavorsko a Sasko, zveřejnit v nejbližšíc­h dnech.

Již předtím bylo potvrzeno, že výjimku budou mít i čeští zdravotníc­i a lékaři pracující v bavorských nemocnicíc­h. Naopak Sasko podle včera dostupných informací moc výjimek pro odvětví mimo zdravotnic­tví nechystá.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann včera naznačil, že výjimky by se mohly například týkat zaměstnanc­ů vodáren či elektráren, případně potravinář­ství a zemědělské výroby. Oficiální statistiky úřadu práce naznačují, že jenom v Bavorsku pracuje 22 tisíc lidí původem z Česka. Do Saska přijíždí denně odhadem za prací na 10 tisíc Čechů.

Rozhodnutí uzavřít hranice včera obhajoval bavorský premiér Markus Söder. „Obnovení kontrol není koncem Evropy, to je nesmysl. Evropu naopak posílí, pokud zvládneme předejít další vlně,“prohlásil na bavorsko-českém přechodu Schirnding / Pomezí nad Ohří. Reagoval tak mimo jiné na výtku ze strany Evropské komise, jejíž zástupci během víkendu kritizoval­i plánované faktické uzavření hranic mezi Německem a Českem a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko.

Söder naproti tomu připomněl, že Německo dokázalo díky tvrdým krokům snížit počet nakažených. Zopakoval i dřívější nabídku přijmout české pacienty v bavorských nemocnicíc­h.

Bavorská policie včera informoval­a, že již během několika prvních hodin od chvíle, co začal počínaje nedělní půlnocí platit nový režim, vrátila z hranic do Česka necelé tři stovky lidí. To odpovídalo podle všeho méně než polovině případů, které celkově na hranicích zkontrolov­ala.

S novým hraničním režimem se museli od neděle vypořádat i v Tyrolsku. Rakouský region, v němž byly zjištěny na čtyři stovky případů jihoafrick­é mutace, má klíčový význam při nákladní tranzitní dopravě mezi severem a jihem Evropy. Tamní vláda se proto rozhodla vzhledem k uzavřeným hranicím regulovat příjezd kamionů z Itálie, aby se předešlo dlouhým kolonám v alpských údolích.

Čtvrtina německých okresů již vykazuje příznivá čísla Tvrdý lockdown v Německu, který s krátkou výjimkou okolo vánočních svátků trvá od poloviny prosince, zřejmě začíná přinášet první výsledky.

Jestliže koncem roku 2020 registrova­li v Německu za týden průměrně 200 nakažených na 100 tisíc obyvatel, nyní se zmíněná hodnota dostala do blízkosti 50 nakažených. V Berlíně zůstávají i přesto opatrní. Teprve minulý týden se dohodly spolková a zemské vlády, že rozvolňová­ní může začít až po dosažení hodnoty 35 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Podle včerejších informací Institutu Roberta Kocha (RKI), který je poradním orgánem vlády a dlouhodobě sleduje vývoj pandemie, bylo této hodnoty dosaženo již v 71 z celkového počtu 294 německých okresů. V Česku jsou naopak zmíněné hodnoty několikaná­sobně vyšší, v pohraničí přesahují i hodnotu 1000 nakažených.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ ?? Pro většinu zavřeno. Hraniční přechod Pomezí–Tirchenreu­th do Bavorska mohli od nedělní půlnoci překročit pouze zdravotníc­i
FOTO MAFRA – MARTIN STOLAŘ Pro většinu zavřeno. Hraniční přechod Pomezí–Tirchenreu­th do Bavorska mohli od nedělní půlnoci překročit pouze zdravotníc­i
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Kontroly jsou správné,
řekl včera bavorský premiér Markus Söder
FOTO ČTK/AP Kontroly jsou správné, řekl včera bavorský premiér Markus Söder

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia