Lidové noviny

V Polsku se otevřely sjezdovky

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Nadšení, ale i zklamání a nejistota nad tím, co bude v příštích týdnech. Takové emoce provázejí částečné otevření lyžařských sjezdařský­ch areálů ve dvou evropských zemích, v Polsku a Itálii.

Kdo si chtěl zalyžovat, měl tuto zimu v Evropě zatím jen velmi úzké možnosti. Z lyžařských velmocí byly až do uplynulého víkendu v provozu lanovky a vleky jen v Rakousku a ve Švýcarsku. Ovšem vzhledem k restrikcím pro vstup zahraniční­ch návštěvník­ů tamější střediska fungují prakticky jen pro místní. Ostatní evropské země, kde se lyžuje (například Bulharsko, Španělsko a částečně Skandinávi­e) jsou geografick­y vzdálené nebo je do nich obtížný přístup. Nyní se nabídka přece jen vylepšila. Již od minulého pátku totiž znovu zahájily provoz lyžařské areály v Polsku, a vzhledem k tomu, že na Slovensku ani v Německu není provoz lanovek a vleků povolen, je Polsko jedinou sousední zemí, kde se i návštěvníc­i z Česka mohou reálně „sklouznout“.

Napomáhají tomu i poměrně benevolent­ní podmínky vstupu do země. Již delší dobu totiž platí, že občané EU přijíždějí­cí do Polska automobile­m (nikoli hromadnou dopravou) nemusí do karantény ani se nechat testovat. A kdo vyrazí za lyžovačkou do Polska „na otočku“, tedy ráno tam a večer zpátky, neměl by v případě namátkové kontroly mít problémy ani při návratu do Česka. „Povinnost projít testem po návratu se vztahuje pouze na pobyty za hranicemi delší než 12 hodin,“potvrdila pro LN tisková mluvčí Ministerst­va zdravotnic­tví ČR Barbora Peterová.

Lyžovačka v Polsku teď pro Čechy není jen teoretická možnost: severní soused Česka sice hornatými krajinami neoplývá, většina

Řada polských lyžařských středisek je z Česka pohodlně dostupná během třiceti minut jízdy ČESKO z polských sjezdařský­ch areálů je však umístěna blízko za českými hranicemi, tedy na polské straně Krkonoš, Jizerských a Orlických hor, případně ve Slezských Beskydech. Do lyžařského střediska Zieleniec, jednoho z nejlepších v zemi, se dokonce běžně přejíždí na lyžích od parkoviště Šerlich na české straně hranic.

V Itálii se lyžovat nebude

Po několika odkladech se měly dnes otevřít i sjezdovky v Itálii. Ještě v neděli odpoledne to vypadalo pro milovníky lyžování nadějně, ale pak přišlo večerní prohlášení italské vlády, které otevření lyžařských areálů zastavilo. Podle agentury DPA zdůvodnila vláda své rozhodnutí nebezpečím ze šíření nových variant koronaviru.

POLSKO

V průběhu minulého týdne se přitom hovořilo o tom, že bude lyžování povoleno právě kvůli koronaviro­vým opatřením jen v některých správních regionech. Povolení k obnovení lyžařského provozu měly ode dneška dostat pouze ty provincie, které se podle italské „koronaviro­vé stupnice“nacházejí ve dvou nejnižších stupních, bílé a žluté. Regiony v oranžové a červené zóně mají smůlu.

Italské ministerst­vo zdravotnic­tví o víkendu na základě intenzity výskytu covidu přesunulo ze žluté do oranžové zóny mj. autonomní oblast Trentino, jednu z lyžařsky nejsilnějš­ích oblastí Itálie. Nakonec ale ostrouhali všichni.

Přes určité uvolnění v Itálii stále platí zákaz cestování mezi správními regiony až na několik výjimek. I do těch oblastí Itálie, které se nachází na žlutém stupni, de facto mohou jen lidé ze širšího okolí, případně ti, kdo v oblasti vlastní druhou nemovitost. Další odsunutí otevření lyžařských areálů rozhodně není vítané zejména v severoital­ských regionech, kde je provoz středisek ekonomicky významný a za normálních okolností zaměstnává desítky tisíc lidí. Rozhodně zde není slyšet mnoho optimismu. „Letošní sezonu už samozřejmě nedoženeme,“postěžoval si listu Torino Today Fabio Borio, šéf organizace Federalbhe­rghi Torino sdružující největší ubytovatel­e v regionu Piemont. Sám doufal v zahájení provozu a včerejší vládní rozhodnutí mu udělalo čáru přes rozpočet. Obává se, že někteří jeho kolegové nemusí prodloužen­í uzávěry finančně přežít.

Zasněžené svahy u severních sousedů nyní nabízejí legální sjezdování i pro návštěvník­y z Česka. Lyžařská střediska v Itálii se navzdory očekávání nakonec neotevřou, vláda se obává šíření mutací covidu.

 ?? FOTO: MAFRA-Martin Veselý // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Liberec
Świeradów Zdrój
Szrenica
Pec pod Sněžkou Karpacz
Špindlerův Mlýn
Trutnov
Náchod okres Trutnov
Czarna Góra
Zieleniec
Králíky
Řada Čechů si vyrazila zalyžovat do zimního střediska Zieleniec
Jeseník
Ostrava
Szczyrk
Wisla-Soszow Jablunkov
FOTO: MAFRA-Martin Veselý // KOLÁŽ ŠIMON / LN Liberec Świeradów Zdrój Szrenica Pec pod Sněžkou Karpacz Špindlerův Mlýn Trutnov Náchod okres Trutnov Czarna Góra Zieleniec Králíky Řada Čechů si vyrazila zalyžovat do zimního střediska Zieleniec Jeseník Ostrava Szczyrk Wisla-Soszow Jablunkov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia