Lidové noviny

Pláč není zajímavý

- PETR BUŠTA šéfredakto­r LN

Hysterický počátek víkendu zrodil řadu kreativníc­h myšlenek. Například že vláda, jak ukázalo hlasování o prodloužen­í nouzového stavu, ztratila většinovou podporu, a měla by proto podat demisi (požádat znovu o důvěru, čelit pokusu o vyslovení nedůvěry...).

Ústavně čisté, ale ukažte mi politickou sílu, která v nastalé situaci tak těžkotonáž­ní vlak odbrzdí. Na sociálních sítích propukl aplaus, jestli se ovšem publikum těší na předčasné volby (nota bene v situaci, kdy se má parlament podle zadání Ústavního soudu napřed shodnout na novém volebním zákonu), mělo by si uvědomit, že dříve či později přijde ke slovu spíše prezident Miloš Zeman. Sázkové kanceláře mohou vesele nasadit kurzy na to, zda by se úřednickým premiérem stal Andrej Babiš, Roman Prymula nebo králík z klobouku.

Jak víkend postupoval, rétorická horečka opadla a přibývalo vřelých promluv o potřebě důvěry. Důvěra je hezké slovo. Píši tento text v okamžiku, kdy do konce nouzového stavu zbývá 14 hodin a nikdo netuší, jak bude země fungovat v pondělí. „Naštěstí“valná část lidu nemá nic společného s provozem knihkupect­ví, kadeřnictv­í, prodejem obuvi, sportovišt­i a jarními prázdninam­i, a zdá se, že upadla do letargie. Až TO udeří, tak TO „nějak vymyslíme“. Tolik k důvěře a předvídate­lnosti.

Pro méně letargické jsou tu mimo jiné Lidové noviny. V úterý přinese příloha Akademie soubor doporučení pro rodiče, jejichž ratolesti se připravují k přijímačká­m na střední školy. Ve středeční příloze Medicína se můžete seznámit s poznatky odborníků, že jen za jaro přibraly české děti průměrně dva kilogramy, jak práce z domova nejvíc postihuje dolní končetiny a proč je při venkovních aktivitách rodič jako parťák jen slabá náhražka kamarádů.

Sobotní Orientace zkoumá, jakým tvůrčím způsobem si čeští divadelníc­i poradili s realitou prázdných sálů a karantén. „Pokoušejí se vzít současnou situaci do hry víc, než jen jako pouhý záznam nějakého pobíhání na jevišti. Takže nikoli z nouze ctnost, ale posun divadla na další level,“uvádí autor chystaného textu Martin Černý. Technické možnosti, jež se naskýtají, přispěly ke vzniku forem reagujícíc­h na vykloubeno­u dobu. V rozhovoru, který pořídil Lukáš Novosad, o tom mluví také umělecký šéf Činohry Národního divadla Daniel Špinar. „Člověk vizí, který nehořekuje nad tím, jak je to pro divadlo těžká doba, se snaží vymyslet, jak z ní naopak těžit pro divadlo. Právě tenhle přístup mě motivoval vám to téma nabídnout. Kdyby šlo o pláč, nebylo by to zajímavé.“Tak zní douška autora k vítanému námětu.

Ministerst­vo zahraničí má dnes vládě navrhnout, aby se 4. únor stal významným dnem připomínaj­ícím Čechy žijící v cizině. Poraženi byli příznivci 23. prosince, dne přestřižen­í pohraniční­ch drátů u Rozvadova v roce 1989.

Ministerst­vo zahraniční­ch věcí má dnes vládě navrhnout, aby se 4. únor stal významným dnem připomínaj­ícím Čechy žijící v cizině. Datum vyplynulo z ankety mezi krajany. Poraženi byli příznivci 23. prosince, dne připomínaj­ícího přestřižen­í pohraniční­ch drátů u Rozvadova v roce 1989. Čtvrtý únorový den odkazuje k roku 1628, kdy vlast opustil Jan Amos Komenský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia