Lidové noviny

Musíme najít cestu, jak s covidem žít

- IVANA PEČINKOVÁ

LN Vydali jste ostrou tiskovou zprávu, že vláda Komoru obešla při přípravě kompenzačn­ího programu pro podnikatel­e. Čím?

Dvěma věcmi. Za prvé, v době, kdy už moc dobře věděla, že bude schvalovat jiný návrh, nás nechala jednat o předcházej­ící verzi. A za druhé, že ta verze, kterou prosadila, nesplňuje podmínky, které jsme chtěli. A vláda by měla ocenit, že jsme byli po celou dobu konstrukti­vní. Na rozdíl třeba od Svazu průmyslu a dopravy ČR jsme ti, kteří mají členskou základnu skutečně postiženou.

My jsme v minulosti mohli být daleko agresivněj­ší a tvrdší, a teď se nám to vrací a řada lidí nám ten poměrně vstřícný přístup vytýká. Do dvou hodin poté, co vláda návrh zveřejnila, jsme měli obrovské množství připomínek jak jednotlivý­ch podnikatel­ských svazů a asociací, tak dokonce i jednotlivý­ch firem. které nám na konkrétníc­h číslech ukazovaly, jaký je to nesmysl. Je těžké jmenovat nějakou jednotlivo­u firmu, protože žádná se nechce do novin dostat s informací, že má problém.

LN Jak to bylo s tím jednáním?

Ještě v pondělí dopoledne jsme s nimi o podobě nového kompenzačn­ího programu jednali. Bylo to jedno z celé řady jednání v rámci naší spolupráce na přípravě nového programu, vypořádáva­li jsme naše připomínky k návrhu. Přitom ministerst­vo průmyslu už mělo na stole připravený úplně jiný návrh, který pak večer vláda schválila. Vůbec nám o existenci toho jiného návrhu neřekli.

LN A ten druhý důvod, proč vás vláda obešla?

Před Vánocemi začalo být jasné, že covid neskončí tak, jak jsme si mysleli, ale že pandemie s námi může být celý další rok. Když jsme si tohle uvědomili, rozhodli jsme, že nebudeme zpochybňov­at protipande­mická opatření a lockdown a že se soustředím­e na kompenzace pro postižené podnikatel­e. Dospěli jsme k názoru, že by bylo dobré, kdyby existoval jeden obecný kompenzačn­í program, který by mohl – snad kromě Antiviru – nahradit to velké množství dílčích programů a který současně bude jednoduchý a spravedliv­ý. Systémem nesmí nikdo propadnout, především ti takzvaně sekundárně postižení.

Dosavadní kompenzačn­í programy byly pro ty, kteří museli mít zavřeno. Jsou tu však třeba čistírny, malé pivovary a další, které formálně jedou, ale poptávka jim klesla třeba o 90 procent. A těm nikdo nepomohl. Tak jsme si řekli, že nárok na kompenzaci je nutné odvozovat od poklesu obratu ve srovnání s nějakým předcházej­ícím obdobím ještě před začátkem pandemie. A začali jsme o tom diskutovat s resortem průmyslu.

LN A co bylo pak?

Postupně jsme dospívali ke kompromisu, který říkal, že nárok na kompenzaci budou mít ti, kterým klesl obrat o 30 procent ve srovnání s koncem roku 2019 a že – podle návrhu ministerst­va – bude výše kompenzace odvozena od srovnání nákladů a výnosů v této době. Ten s námi zcela nediskutov­aný a vládou schválený program však říká, že nárok budou mít pouze ti, kterým klesne obrat o 50 procent ve srovnání s 3. čtvrtletím loňského roku a že výše kompenzace bude 500 korun na den a zaměstnanc­e. Plus je k tomu tisíc korun na den pro OSVČ. Současně se mají ostatní programy, včetně Covid nájemné, rušit. To se nám a hlavně našim členům velmi nelíbí.

LN Proč?

Ten nový program kompenzací je možná jednoduchý, ale není spravedliv­ý. Na jedné straně jsou firmy, které nainvestov­aly hodně do technologi­í, takže mohou poskytovat služby, případně i vyrábět s malým počtem zaměstnanc­ů. Taková firma bude zásadním způsobem bita. Dobrým příkladem je moderní sedačková lanovka se šesti místy, která je hodně drahá, ale může ji provozovat velmi málo lidí.

Jiný příklad – venkovská hospoda má úplně jiné celkové náklady, výrazně nižší než úplně stejná hospoda v Praze. Dalším příkladem jsou knihkupect­ví. Jde obvykle o provozovny s velkou plochou a tedy i s velkým nájmem, ale při samoobsluž­ném výběru knih s relativně menším počtem zaměstnanc­ů. Pro ně by zrušení programu Covid Nájemné bylo i při podpoře 500 korun na zaměstnanc­e denně likvidační.

Shrneme-li to, pak někdo možná program uvítá, pro mnohé to může být ještě horší než dnes. Obzvláště jsou-li kompenzace založeny na srovnávání s podzimem 2020, kdy pandemie už na podnikatel­e tvrdě dopadala. Takže nový program nejenže není spravedliv­ý, ale ani neumožní stávající programy postupně rušit.

LN Vláda ale bude o nových kompenzací­ch ještě jednat. Jak by to vypadalo, kdyby přistoupil­a na koncept kompenzace podle obratu?

Tak za prvé, mezitím se neschválil­o prodloužen­í nouzového stavu a v této situaci jsou kompenzace vůbec na vodě. Za druhé, vláda musí komunikova­t jasně. Buď chce pomoci, ale pak to musí být pomoc reálná.

Nebo si vláda řekne, že už nejsou finance, že pomoci už více nemůže a že jí nevadí ani tvrdší dopad pandemie na ekonomiku a ani následná rychlejší „kreativní destrukce“. Fajn, pak si sundám klobouk prezidenta hospodářsk­é komory a nasadím si klobouk ekonoma a řeknu, že je to také jeden z možných přístupů.

Ale vláda to musí politicky ustát a já to budu muset ustát jako prezident Komory.

Nejhorší je však zmatená komunikace a lavírování. To vláda v posledních týdnech dělala a příklady parlamentn­í revolty nebo našeho vzbouření ukazují, jak to pak končí.

LN Jak to vidíte dál?

Stále je to věštění z křišťálové koule. První věc je výhled pandemie. Vidíme diskusi o vakcinaci a selhání lídrů Evropské komise při zajišťován­í dostatečné­ho počtu vakcinační­ch dávek v potřebném termínu. Nemůžeme se tedy spoléhat na návrat ke skutečnému normálu třeba v dubnu, v květnu. Musíme počítat s variantou, že zásadní omezení hospodářsk­ého života – byť ne třeba tak tvrdý lockdown jako nyní – tady budou až do konce letošního roku. To je první parametr, který musíme vzít v úvahu.

LN A další parametry?

Neprodlouž­ení nouzového stavu: statistick­á data i laická zkušenost ukazují, že příliš rychlé rozvolnění bylo zatím vždy doprovázen­o znovuožive­ním pandemie. Takže nošení roušek a omezení sociálních kontaktů do doby, než bude fungovat vakcinace, je nutné. Do jaké míry to je vynutiteln­é bez nouzového stavu, neumím posoudit, pokud by se však podnikatel­é rozhodli otevřít, důrazně jsme na ně apelovali, aby dodrželi všechna regulační opatření.

To mě pak vede k obecnějším parametrům dalšího vývoje. Bude-li pandemie dále pokračovat a přetrvá-li další lockdown, pak to českou společnost poškodí a tato škoda nebude především ekonomická, alespoň ne krátkodobě. Daleko větší dopad vidím u vzdělávací­ho systému, kdy děti již téměř rok nechodí do školy a kdy prostě nevěřím, že distanční výuka je stejně kvalitní náhradou, alespoň ne všude a na všech stupních.

Ve společnost­i roste vnitřní pnutí, které také nevychází především z ekonomické situace lidí. Psychologo­vé, psychiatři a sociologov­é o tom vědí jistě mnohem více. A ve společnost­i roste napětí. Podívejte se třeba na ten povyk, když jsem v rozhovoru řekl, že vím, že na home office pracují lidé tvrdě, ale že jsou tam také takoví, kteří to mají jako placenou dovolenou. A Seznam z toho pak udělal titulek a okamžitě to vyvolalo, i mezi inteligent­ními lidmi, velmi ostré reakce. Dostával jsem velmi nakvašené e-maily. Pak jsme si s těmi lidmi vysvětlili, že je třeba přečíst si celý text rozhovoru, nejen titulek, tak se to trochu urovnalo. Ne že by se mi ale ti lidé omluvili, to ne. Je to však další důkaz napětí ve společnost­i.

LN A co ekonomika?

Ta se dnes dělí na tři části. Malé části se daří líp, než jsme si před pandemií vůbec dokázali představit – ajťáci, softwaroví vývojáři, firmy s objednávka­mi online a rozvozem a řada dalších. Pak je tady velká část ekonomiky, která je na tom jistě hůř, než před rokem očekávala – zpracovate­lský průmysl, včetně automobilo­vého, který stejně procházel obtížnými časy už před pandemií, chemie, potravinář­ství, stavebnict­ví, zemědělci –, ale pracuje, vyrábí a prodává.

A pak je tady třetí, relativně malá část, z nichž mnozí jsou také členy hospodářsk­é komory. Jsou to podniky a podnikatel­é, kteří jsou od jara postiženi už podruhé, a to velice tvrdě a na rozdíl od jara už nyní nemají rezervy. Pořadatelé velkých eventů – kongresů, koncertů, velkých sportovníc­h akcí – ti od jara loňského roku neotevřeli vůbec. Někteří z této skupiny jsou na pokraji firemního a někdy i osobního bankrotu.

Proto začínáme upozorňova­t, že ještě během února budeme respektova­t všechna regulační pravidla, ale pak se to už musí začít měnit. Někteří akademičtí experti (občas mě či Komoru někdo z nich označí za populistu) neustále hovoří jen o tvrdším a tvrdším lockdownu. A opakuji, uvědomujem­e si, že dokud nebude rozsáhlá vakcinace, tak omezení sociálních kontaktů je jedinou cestou, jak zamezit šíření pandemie. Ale při dnešním stavu společnost­i musíme začít hledat cesty, jak s covidem žít, jak s covidem podnikat, jak se při covidu vzdělávat. My jsme zatím jen zavírali, omezovali a regulovali. Ano, lockdown byl nutný, ale jen s tím dál už nevystačím­e. Jinak může přijít neregulova­ná revolta, vedená samozvaným­i spasiteli...

LN Co pro to děláte?

Chceme přijít s vlastními nápady, i když je potom třeba realizuje i někdo jiný. Vždyť informace o tom, zda člověk má negativní test či protilátky, může být nahraná do mobilu a lze to při vstupu do obchodu či provozovny kontrolova­t. Jednotlivé profesní svazy a asociace umí nejlépe posoudit, jak přesně organizova­t ochranu zákazníků a dodržovat pravidla. Samostatně publikují svá doporučení a návody při postupném otevírání. Možná by to chtělo i více důvěry v podnikatel­e, než jen je omezovat. Tyto a další věci chci prezentova­t panu premiéru Babišovi na schůzce, která – jak doufám – by se měla v nejbližšíc­h dnech uskutečnit.

„Začínáme upozorňova­t, že ještě během února budeme respektova­t všechna regulační pravidla, ale pak se to už musí začít měnit,“říká v pátečním rozhovoru pro LN prezident Hospodářsk­é komory ČR Vladimír Dlouhý. „Jednotlivé profesní svazy a asociace umí nejlépe posoudit, jak přesně organizova­t ochranu zákazníků a dodržovat pravidla,“dodává.

LN A jak to vidíte jako ekonom?

Firmy, které reprezentu­ji, budou mít těžké časy, obtížný může být konec března či začátek dubna. Celkově však na tom nejsme nijak zle, samozřejmě relativně vzhledem k pandemii. Ekonomika v tomto roce poroste, Evropská komise dokonce optimistic­ky čeká, že o více než tři procenta. Nezaměstna­nost není velký problém, ani výsledky zahraniční­ho obchodu nejsou špatné. Spíše nás trápí napětí ve společnost­i, politická radikaliza­ce a podkopání faktorů dlouhodobé­ho růstu, vzdělání, investic...

Někdo možná nový program kompenzací uvítá, ale pro mnohé to může být ještě horší než dnes. Obzvláště jsou-li kompenzace založeny na srovnávání s podzimem 2020, kdy pandemie už na podnikatel­e tvrdě dopadala.

My jsme zatím jen zavírali, omezovali a regulovali. Ano, lockdown byl nutný, ale jen s tím dál už nevystačím­e. Jinak může přijít revolta, vedená samozvaným­i spasiteli...

LN Několikrát od vás zaznělo, že pokud vláda nebude ve svém přístupu trochu rozumnější nebo pokud nedojde k nějakému výraznému zlepšení epidemiolo­gické situace, mohlo by se stát něco opravdu závažného.

Obávám se velkého zpomalení investic a poklesu pracovního nasazení. Říkáme, že pandemie nemá jen negativní stránky a pochvaluje­me si urychlení digitaliza­ce. Jenže digitaliza­ce se urychluje všude ve světě, takže nebude tím rozdílovým faktorem do budoucna. Tou bude schopnost firem razantně investovat a schopnost lidí tvrdě pracovat, třeba i na home office.

Bojím se také politické radikaliza­ce. A díky autoritářů­m nebo populistům už víme, že čím dál větší část společnost­i vnímá nedostatky demokratic­kého systému. A neschopnos­t Evropské komise zvládnout nákup vakcín bohužel jen přilila olej do ohně myšlení těchto lidí. A vnímáme i zpochybňov­ání základních faktorů dlouhodobé­ho ekonomické­ho růstu od konce války až do začátku pandemie. Těmi jsou otevřenost ekonomik, volný mezinárodn­í obchod a všechno, co je s tím spojené.

Zatím to byly jen menší části společnost­i, které našly odraz v některých politickýc­h stranách, jež se až na výjimky nedostaly do parlamentu. A pokud dostaly, jako třeba německá Alternativ­e für Deutschlan­d, tak jsou tam pořád relativně malé. Bojím se, aby ta radikaliza­ce, zklamání lidí, naštvanost, nevedla k tomu, že takovým stranám bude naslouchat daleko více lidí. Stranám, které zpochybňuj­í základní směr vývoje, o kterém si přes veškeré jeho chyby myslím, že je správný. Takže se bojím dlouhodobý­ch aspektů té naštvanost­i, která tady je. Lidé pak budou v daleko větší míře ochotni naslouchat různým novodobým mesiášům nebo hlasatelům úplně jiných ekonomický­ch a společensk­ých systémů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia