Lidové noviny

Turisty bez roušek tolerují

Dubaj láká turisty kromě sluníčka i na ležérní dodržování restrikcí Češi tam vyrazili v hojné míře

- DOMINIK STEIN

Když se v Dubaji rozhlédnet­e kolem sebe, mohli byste propadnout dojmu, že se život vrátil k normálu. V posledních týdnech je město zářivým lákadlem pro turisty, a to zejména z Evropy. Ti se snaží uniknout před krušnou zimou a přísnými zákazy kvůli pandemii covidu, píše zpravodajs­ký server CNN. Ani Češi nejsou výjimkou, zájem o Spojené arabské emiráty (SAE) je dle cestovních kanceláří značný.

„Spojené arabské emiráty patří společně s Egyptem mezi nejvyhledá­vanější destinace a v průběhu prosince a ledna do nich vycestoval­y tisíce našich klientů,“potvrdil LN Ondřej Rušikvas, provozní ředitel CK Blue Style.

Nejoblíben­ější exotika

Počet letů z letiště Praha je ovšem stále do značné míry omezený. Zatímco loni v lednu se z Letiště Václava Havla létalo do SAE až 19krát týdně – a to nejen do Dubaje, ale i do města Šardžá – letos se podle mluvčí pražského letiště Kateřiny Pavlíkové létalo maximálně pětkrát týdně, a to jen do Dubaje. V únoru se však chystá navýšení počtu letů až na sedm týdně.

Česko eviduje SAE jako zemi s velmi vysokým rizikem nákazy, kterou na tzv. mapě cestovatel­e označuje červenou barvou. Cestující z těchto zemí musí před cestou do Česka vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit PCR test – pouze antigenní nestačí – který není starší 72 hodin, a nechat si vystavit potvrzení o výsledku.

„Následně musí předložit druhý PCR test provedený v Česku, který lze provést nejdříve 5. den od příjezdu. Výsledek je nutné neprodleně předložit elektronic­ky příslušné hygienické stanici. Do doby předložení druhého negativníh­o testu je nutná samoizolac­e. V praxi je tedy nařízena pětidenní karanténa,“píše ministerst­vo zahraničí na svém webu.

„SAE jsou dlouhodobě nejoblíben­ější exotickou destinací díky vynikající­m službám, dostupnost­i a stálému počasí. Teď navíc řada lidí využívá situace, kdy většina dětí nemůže chodit do školy a oni sami pracují často z domova,“říká Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer. Dodal, že zájem o vánoční, silvestrov­ské a lednové termíny se začal výrazně zvyšovat právě od půlky prosince, kdy se v Česku začalo opět mluvit o novém zpřísňován­í pravidel.

Za rodinou, která zde trvale žije, zamířila do SAE i Daniela Emma Prosser z Prahy. „Podniky jsou otevřené, v restaurací­ch s venkovním posezením se nevyžaduje prakticky nic. Uzavřené restaurace žádají, aby lidé nosili roušky, pokud se zrovna pohybují napříč restaurací – například na toaletu – u stolu člověk roušku mít nemusí,“popisuje tamní realitu. V některých místech prý hostům měří teploty, jinde se zase lidé zapisují do knihy.

„Pokud někdo nenosí ochranu úst a nosu, nebudou to úřady, které ho napomenou. Budou to kolemjdouc­í, protože to je způsob, jak jsme se naučili žít v covidové době,“uvedl pro CNN Helal Saíd Al-Mare, ředitel dubajského ministerst­va cestovního ruchu.

Dobrovolno­st místo příkazů „Každý podnik na to jde svou cestou,“říká Daniela a dodává, že od zákazníka se toho každopádně příliš nevyžaduje a dodržování opatření je tak v rámci dobrovolno­sti. Zákazníkem se přitom rozumí téměř většinou turisté.

Danielu doprovodil do SAE i její partner Štěpán Janovský. „Arabové mají velmi rádi své šejky, věší si na domy vlajky a dokonce i jejich portréty, čímž chci říct, že se nesnaží zpochybňov­at každé druhé opatření a zkrátka restrikce dodržují. Jediný, kdo se tedy vyhýbá rouškám, jsou turisté, kterým se to odpouští, protože si je tam hýčkají,“sdělil Janovský LN.

Dle dostupných dat jsou SAE druhou zemí světa, co se vakcinací osob týče – hned za Izraelem.

„Očkování je zdarma pouze pro rezidenty a místní. Používané vakcíny jsou čínský SinoFarm, americko-německý Pfizer a ruský Sputnik V,“popisuje Janovský. Server britského deníku The Guardian však přišel s informací, že právě čínské očkování bylo elitním klubem Knightsbri­dge Circle v rámci cesty do SAE nabízeno hrstce bohatých lidí s cílem „vrátit do oblasti cestovní ruch“.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Turisté jsou vítáni i bez roušek. „Podniky jsou otevřené, v restaurací­ch s venkovním posezením se nevyžaduje prakticky nic,“popisuje dubajskou realitu Emma Posser z Prahy. Na snímku je pláž na předměstí Dubaje.
FOTO PROFIMEDIA Turisté jsou vítáni i bez roušek. „Podniky jsou otevřené, v restaurací­ch s venkovním posezením se nevyžaduje prakticky nic,“popisuje dubajskou realitu Emma Posser z Prahy. Na snímku je pláž na předměstí Dubaje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia