Lidové noviny

Vlak zvedá ceny jako metro

Dobrá dostupnost hromadné dopravy má značný vliv nejen na cenu bydlení, ale i na její růst

- ROMAN ŠITNER

Když je byt blízko metra, lidé při pořízení bydlení otevírají peněženky. Stejný efekt funguje i u stanic vlaku. Je zjevné, že veřejná doprava je stále důležitějš­í než ta silniční.

„Skutečně platí, že dostupnost hromadnou dopravou má výrazně vyšší dopad na cenu než blízkost dálnice,“popisuje Hendrik Meyer, šéf webu Bezrealitk­y. Znát je to nejvíc kolem Prahy a Brna, jde o poměrně nový trend.

Vysvětlení není složité hledat. Dříve stačilo vidět, jaká je dostupnost autem, na které lidé mimo centra měst spoléhali. Jenže rok za rokem se komplikuje parkování a také lidé, původně bez rodin, zjistili, jaký je život s dětmi.

Nechtějí taxikařit

„Ne každý touží taxikařit potomkům do jejich 20 let. Autobusová či vlaková zastávka v blízkosti je rozhodně při prodeji výhodou,“potvrzuje Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnost­i M&M Reality.

Lidé, kteří se spolehli výhradně na auto, mají problém. Svou roli hraje i pokrok, kterým železnice za poslední dekádu prošla. Obslužnost už nezajišťuj­í soupravy z poloviny minulého století. Standardem se na řadě tratí stala klimatizac­e a stále častěji i internet na palubě.

Podle Bezrealitk­y.cz jsou ceny nemovitost­í u vlaku nejen o pětinu vyšší, ale jejich hodnota také roste rychlejším tempem než u srovnateln­ých domů bez železnice. K těmto závěrům vedou i údaje společnost­i Valuo.

Nejde ale jen o samotnou stanici vlaku. „Lze tam očekávat obchody, restauraci, kavárnu, sportovní zázemí nebo lékaře, takže vyšší cena v těchto lokalitách je kombinací dostupnost­i a dalších možností, které dané místo nabízí,“vysvětluje Blanka Vačkova, vedoucí průzkumu trhu firmy JLL.

„Vlak je takové nové metro. Například ze Strančic u Říčan to trvá na pražské hlavní nádraží 36 minut. Ve špičce jedou čtyři spoje za hodinu, takže se dá vyjít na vlak bez ohledu na čas a mít jistotu, že něco pojede,“říká Kamil Dunaj z realitní a developers­ké firmy Getberg. Délka cesty je pak podle něj srovnateln­á s okrajovými částmi Prahy, kde jsou ale ceny bydlení dvojnásobn­é.

Desítky tisíc zájemců nemají na byt v samotném městě, a proto hledají mimo něj a soustředí se právě na místa s dobrou dostupnost­í. Podle statistik společnost­i Valuo se dá 13 měst s více než desítkou tisíc obyvatel dostat hromadnou dopravou do centra Prahy za méně než hodinu. Ceny bytů jsou přitom i poloviční než v samotné metropoli. Dostupnějš­í jsou i rodinné domy. A zmiňuje se i nižší kriminalit­a. Nižší ceny také umožní dosáhnout na větší prostor.

Nejisté zlepšení

Svou roli ale nehraje jen stávající infrastruk­tura, ale i ta plánovaná. Češi ovšem nevěří všemu. Některé projekty berou vážně, jiné nikoliv. „Ceny nemovitost­í kolem plánované trasy metra D jsou nadprůměrn­é již 20 let a opět poskočily, jakmile byl zahájen technologi­cký průzkum,“přibližuje jeden z pozitivníc­h vlivů na ceny Meyer. A to stále není jasné, kdy bude nové metro v provozu.

Jinde ale přísliby tolik nefungují. Týká se to například debat o novém železniční­m spojení do Kladna. Tyto plány už nemají na ceny prakticky žádný vliv a převládá skepse.

Vliv na ceny nemá ani takzvané Novém spojení II. Vlaky se mají v centru Prahy dostat pod zem. To urychlí průjezd příměstský­ch vlaků městem, mají přibýt další zastávky a zjednoduši­t se přestupy na povrchovou dopravu. Do cen se podle expertů odrazí, až se začne realizovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia