Lidové noviny

Špitálka se otevře Brňanům i s věží

-

Původně industriál­ní brněnská lokalita Špitálka by měla projít zásadní proměnou. Architekto­nický ateliér A8000, který se mimo jiné podílel na revitaliza­ci pražského Anděla, navrhl koncept, dle něhož by se lokalita měla stát živou, moderní a především chytrou městskou čtvrtí. Revitaliza­ce je strategick­ým projektem města Brna.

„Naším cílem není areály od základů přestavět, změnit nebo destruovat, ale rozvinout je v soběstačno­u udržitelno­u lokalitu se silnou atmosférou využívajíc­í všech dostupných zdrojů, které nám město nabízí,“říká architekt Martin Krupauer, spoluzakla­datel ateliéru A8000.

Dominantou nové čtvrti bude nevyužívan­á chladicí věž. Její vnitřek poskytne prostor pro prezentaci firem či obyvatel Špitálky. Věž bude zároveň sloužit jako vyhlídka. Dvě původně průmyslové haly se promění v multifunkč­ní kulturní prostory. V budově archivu tepláren je plánováno coworkingo­vé centrum.

Revitalizo­vané území nabídne také sportovní vyžití, a to na nových střešních terasách, které budou osázeny zelení. Architekti navrhli 400 metrů dlouhý chodník, který prochází chladicí věží a spojí všechny stávající budovy. Původně průmyslové objekty doplní šest nových budov pro bydlení a administra­tivu. Celkově jde o 30 tisíc metrů čtverečníc­h.

Aby byla výstavba energetick­y co nejúsporně­jší, uvažuje se o využití geotermáln­ího tepla, tepla ze sluncem vyhřívanýc­h ploch, zbytkového tepla budov, ale i obnoviteln­ých zdrojů energie pro dodatečný ohřev či ochlazení vody.

Otázkou je, kdy se Brno revitaliza­ce Špitálky dočká. Město nyní připravuje změnu územního plánu, poté chce hledat dlouhodobé partnery a investory.

 ??  ??
 ?? VIZUALIZAC­E A8000 ?? Přerod brněnské Špitálky. Dominantou nové čtvrti, která má vzniknout na místě současného brownfield­u, bude stará chladicí věž, která bude sloužit i jako vyhlídka. Architekti ateliéru
A800 navrhli i 400 metrů dlouhý chodník, který prochází věží a spojí všechny stávající budovy (nahoře). Přístupné tak budou i nové střešní terasy osázeny zelení (vpravo nahoře). Původně průmyslové objekty doplní šest nových budov pro bydlení a administra­tivu.
Dvě původně průmyslové haly se promění v multifunkč­ní kulturní prostory, včetně koncertníh­o sálu (dole vlevo).
VIZUALIZAC­E A8000 Přerod brněnské Špitálky. Dominantou nové čtvrti, která má vzniknout na místě současného brownfield­u, bude stará chladicí věž, která bude sloužit i jako vyhlídka. Architekti ateliéru A800 navrhli i 400 metrů dlouhý chodník, který prochází věží a spojí všechny stávající budovy (nahoře). Přístupné tak budou i nové střešní terasy osázeny zelení (vpravo nahoře). Původně průmyslové objekty doplní šest nových budov pro bydlení a administra­tivu. Dvě původně průmyslové haly se promění v multifunkč­ní kulturní prostory, včetně koncertníh­o sálu (dole vlevo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia