Lidové noviny

Děti se testováním na covid baví

Rakouské školy zas vítají žáky

-

LN Dělají se testy těsně před vyučováním, nebo až po začátku první hodiny?

V osm hodin, když začne vyučování. Děti přijdou v rouškách, udělají si test. Pak, když jsou negativní, si roušky můžou sundat.

LN A když by byl někdo pozitivní, tak ho paní učitelka pošle domů?

Kdyby byl pozitivní, nedělali bychom z toho před ostatními dětmi drama. Řekli bychom, podívej, tobě to vyšlo takhle, takže musíte s maminkou ještě na jiný test. Kdyby bylo dítě pozitivní, rodiče ho musejí vzít na PCR test, který je jistější a jasnější. Takže bychom v tomto případě zavolali mamince, aby si pro něj přijela. Dítě by si mezitím opět nasadilo roušku.

LN Rodiče tedy s testováním souhlasí?

Jsou rádi, opravdu 99 procent z nich s tím souhlasí. Ze 180 dětí máme čtyři, které to nechtěly, což je hezké procento. A rodiče těch čtyř žáků teď už po týdnu vidí, že to dobře funguje, a uvažují, že by svoje děti poslali taky do školy.

LN A učitelé se testují taky?

Učitelé mají testy pomocí kloktání. Jednou týdně se sami doma ráno testují. Nesmí před tím jíst, pít ani si čistit zuby. Po probuzení si vykloktají testovacím roztokem, to trvá až minutu. Pak se to dá takovým brčkem do zkumavky a přinese se to do školy. Jednou každý týden si vzorky vyzvedává firma, vyhodnocuj­e je a posílá učitelům oficiální oznámení o tom, že jsou negativní.

Testy pro děti i pro učitele k nám chodí od školské rady. Kloktací testy pak vyzvedává úplně jiná firma. Ale testů máme dost pro učitele i pro děti.

LN Jak často vám chodí testy?

Chodí každý týden. Máme vždycky zhruba na dva testovací dny plus nějaké navíc. Pak přijde zase další várka. Zatím to funguje velmi dobře. Teď třeba máme testy na celý tento týden a vyšly by nám ještě na další pondělí. Předpoklád­ám, že do konce týdne dorazí zase další na příští středu a na popříští pondělí.

LN Všechno kolem návratu dětí do škol tedy funguje pěkně, nemáte žádné problémy?

Ano, všechno funguje výborně. Logisticky je to asi neuvěřitel­ně náročné, dodávat testy na stovky škol. Už jenom po Vídni. Ale funguje to, chodí včas a děti si testy umějí udělat samy. Funguje to dobře.

Marcela Ofnerová působí jako ředitelka česko-německé obecné školy při Školském spolku Komenský ve Vídni. Dále je ke spolku přidružena mateřská škola a gymnázium. Kromě školek jsou ve všech dalších vzdělávací­ch institucíc­h žáci a studenti testováni na koronaviru­s.

Mateřská škola

Děti v mateřinkác­h se netestují. Učitelky se testují jednou týdně pomocí kloktacího testu. Tyto testy nabízí Vídeň zdarma. Školka funguje v běžném režimu. Jediným doporučení­m je co nejvíc pobývat na čerstvém vzduchu.

Obecná škola

Žáci obecné školy se sami testují dvakrát týdně, a to v pondělí a ve středu vždy v osm hodin ráno. Bezbolestn­é antigenní testy zaberou zhruba 15 minut, poté hned ukážou výsledek. Učitelé provádějí jednou týdně nalačno kloktací testy.

Reálné gymnázium Gymnazisté jsou rozděleni na dvě skupiny, které se střídají v prezenční výuce. Jeden týden chodí skupina A do školy v pondělí a v úterý, skupina B pak ve středu a ve čtvrtek. V pátek jsou všechny děti doma. Další týden začíná skupina B, po ní jde do školy skupina A atd. Každá skupina je testována rychlotest­em.

Učitelé se mohou otestovat rychlotest­em s dětmi, jednou týdně i PCR.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nebolí, ale pomohou v návratu do lavic. Stačí na jeden až dva centimetry hluboko zasunout testovací tyčinku do nosu, chvíli s ní otáčet a vysunout. Poté je vzorek analyzován a zhruba za 15 minut je znám verdikt: pozitivní, nebo negativní. Rakouští žáci se takto testují na koronavir, aby se nemuseli učit z domova.
FOTO REUTERS Nebolí, ale pomohou v návratu do lavic. Stačí na jeden až dva centimetry hluboko zasunout testovací tyčinku do nosu, chvíli s ní otáčet a vysunout. Poté je vzorek analyzován a zhruba za 15 minut je znám verdikt: pozitivní, nebo negativní. Rakouští žáci se takto testují na koronavir, aby se nemuseli učit z domova.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia