Lidové noviny

Co přinesou přijímačky 2021

Jednotné přijímací zkoušky nejsou všude povinné Test z matematiky trvá 70 minut, z češtiny hodinu

- PETRA SMÍTALOVÁ

Navzdory ne příliš optimistic­ké epidemiolo­gické situaci se přijímací zkoušky na střední školy blíží. Přihlášky musí všichni uchazeči vyplnit a odevzdat nejpozději 1. března 2021. Stejně jako loni se žáci mohou hlásit maximálně na dvě školy nebo obory, ale jinak bude letošní přijímací řízení vinou pandemie v ledasčem jiné než obvykle.

I bez státních testů

Hlavní změnou je, že u čtyřletých oborů s maturitou si bude moci ředitel školy sám rozhodnout, zda pro tvorbu přijímaček využije jednotnou přijímací zkoušku Cermatu, či připraví pouze školní přijímací zkoušku. A pokud se stane, že počet podaných přihlášek nebude převyšovat předpoklád­aný počet přijímanýc­h uchazečů, bude dokonce moci od obou zkoušek za stanovenýc­h podmínek ustoupit a rozhodnout o přijetí uchazečů bez přijímaček. Tuto variantu tedy budou volit školy, o které je ze strany studentů menší zájem. Naopak ty s velkým převisem zájemců budou nuceny vybírat, a tudíž i nějakou formu výběrového testování zvolit. Pro čtyřleté maturitní obory, které Cermat testy využijí, jsou stanoveny termíny na 12. a 13. dubna.

Ne všechno se ale mění: uchazeči o studium na víceletých gymnáziích zatím mohou počítat se standardní­m průběhem přijímacíh­o řízení: tedy s konáním jednotné přijímací zkoušky Cermat a zachováním dvou termínů, které jsou nyní vypsány na 14. a 15. dubna.

Počet deváťáků v posledních letech roste, a proto lze očekávat, že o místa na některých středních školách, zejména na oblíbených gymnáziích a lyceích, bude opět velký boj. Na jiné ale budou mít studenti šanci dostat se i v druhém kole, nebo dokonce bez přijímaček.

Co napsat do přihlášky

Jak už bylo řečeno výše, přihlášku je třeba letos vyplnit a odeslat řediteli školy nejpozději 1. března. Uchazeč se může přihlásit až na dvě střední školy či maturitní obory (vyplněnou a okopírovan­ou přihlášku posílá na adresu obou škol). Formulář může poskytnout střední, popřípadě základní škola. Ke stažení je také na webu ministerst­va školství (www.msmt.cz).

Na přihláškác­h musí být vyjma požadovaný­ch údajů také podpis uchazeče a jeho zákonného zástupce. Základní škola potvrdí výpis známek z vysvědčení (pokud nejsou k přihláškám přiloženy jeho ověřené kopie). Lékařské potvrzení je potřeba jen u vybraných oborů, pro něž tuto povinnost stanovuje zákon.

Pro letošní přijímačky MŠMT vypsalo dva termíny konání jednotných zkoušek. Na školu, kterou žák uvede v přihlášce jako první, koná testy v prvním termínu. Druhý termín zkoušek je pak určen pro školu, kterou v přihlášce vyplnil jako druhou. Proto je důležité uvádět na obou podávaných přihláškác­h školy vždy ve stejném pořadí, aby nedošlo ke shodě termínů. Závěrečný výběr školy však pořadí na přihlášce nijak neurčuje.

Příprava online

Ti, kdo pro přijetí na školu chtějí udělat maximum, mohou absolvovat přípravné kurzy z češtiny a matematiky, které pořádají soukromé vzdělávací společnost­i a agentury (Tutor, Scio, Zkoušky nanečisto a další). V tuto chvíli však kvůli uzavření škol pouze v online podobě. Zda se jejich forma opět změní v prezenční, bude záležet na aktuální epidemiolo­gické situaci.

Online kurzy jsou vhodné zejména pro uchazeče o studium na gymnáziích, ale mohou je absolvovat i žáci hlásící se na střední odborné školy. Připojit se lze odkudkoliv, kde je připojení k internetu, a to nejen z počítače, ale i z tabletu či chytrého mobilu. Student by měl mít také funkční mikrofon a Google účet, protože výuka většinou běží přes Google Classrooms nebo Google Meet. V online kurzech s lektorem naživo, v takzvané virtuální třídě, vede učitel výuku v reálném čase. Nejde o předtočené lekce nebo e-learning. To studentovi mimo jiné umožňuje klást otázky a dostat na ně ihned odpověď, může diskutovat s lektorem i ostatními studenty. prijimacky.cermat.cz. Děti se tam mohou seznámit s testovacím archem a využít i časomíru, aby si vyzkoušely, jestli by vše zvládly v časovém limitu.

Přijímačky nanečisto z domova

Nikdo v tuto chvíli asi není schopen odhadnout, kdy budou školy opět otevřeny, a tak organizáto­ři takzvaných přijímaček nanečisto většinou nabízejí dětem možnost vyzkoušet si průběh přijímací zkoušky v domácí podobě. Jak to přesně vypadá? Děti obdrží e-mailem testová zadání a záznamové archy společně s instrukcem­i, podle kterých si doma nasimulují reálnou zkoušku, tj. ohlídají si čas (test z češtiny by měl trvat 60 minut, z matematiky 70 minut) a úkoly řeší poctivě jen s povolenými pomůckami.

Didaktické testy většinou co nejvíce odpovídají struktuře jednotné přijímací zkoušky podle Cermatu. Veškeré odpovědi zapíšou do záznamovéh­o archu, ten naskenují a zašlou zpět organizáto­rovi zkoušky. Do týdne pak obdrží výsledky s opravenými archy, někde i vzorová řešení a výukové video, v němž lektoři celý test projdou.

Ředitelé čtyřletých oborů s maturitou si letos mohou vybrat, zda pro přijímačky využijí Cermat testy, či pouze školní přijímací zkoušku

Co je obsahem přijímacíc­h zkoušek

K úspěšnému složení jednotných přijímaček by podle Cermatu mělo stačit dobré zvládnutí učiva základní školy. Všichni žáci píší hodinový písemný test z českého jazyka a literatury a sedmdesáti­minutový z matematiky. Uchazeči se speciálním­i vzdělávací­mi potřebami mají časový limit prodloužen.

Kromě jednotné přijímací zkoušky škola může organizova­t ještě i vlastní školní zkoušku. Letos zřejmě některé školy využijí již zmíněnou možnost jednotnou přijímací zkoušku od Cermatu nekonat a vypíší jen termíny školních přijímaček.

Maximální možný počet dosažených bodů v didaktický­ch testech jak z matematiky, tak i českého jazyka a literatury je 50. Minimální hranice úspěšnosti však není centrálně stanovena. Ředitelé škol si kritéria pro přijetí určují sami. Celkové hodnocení tak může vyjma výsledku jednotného testu ovlivnit i prospěch uchazeče za předcházej­ící období či z vybraných předmětů, zvládnutí školní zkoušky nebo úspěchy ve vědomostní­ch žákovských soutěžích a olympiádác­h.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Trochu jiné přijímačky. Letošní dubnové přijímací zkoušky na střední školy se zřejmě bez roušek neobejdou.
FOTO SHUTTERSTO­CK Trochu jiné přijímačky. Letošní dubnové přijímací zkoušky na střední školy se zřejmě bez roušek neobejdou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia