Lidové noviny

Truhlářem podle videa

- ŠKOLA Radky Kvačkové

Roste tlak na obnovení prezenční výuky, a to nejen u nás. Někde se brání učitelé. Například v americkém Chicagu řekly odbory radnici: ne, do tříd ještě nejdeme. Nakonec ale souhlasily s odborářský­m referendem. Výsledek? Osmašedesá­t procent učitelů odborářů schválilo bezpečnost­ní plán, který umožní prezenční výuku obnovit. Není v něm nic nečekaného: větrání, testování, očkování kantorů. Kdo se přesto pořád bojí nákazy, může dál učit z obýváku.

Největší problém s distanční výukou mají učiliště, která vychovávaj­í řemeslníky. Budoucí truhláři se prý učí dělat stůl jen prostředni­ctvím videa. To zní dost hrozně. Na druhou stranu existuje trend, který je založen právě na tom, že si pořídíte instruktáž­ní video a dokážete třeba zrekonstru­ovat vlastní dům. Nebo vyrobit ten stůl. Takže proč ne?

Vysokoškol­ákům skončily zkoušky 1. semestru, které se dělaly hlavně po internetu jako testy. Něco takového tu nikdy nebylo a všichni doufají, že hned tak zase nebude. Dělat zkoušku (test) z domova se může zdát snadnější, ale prý není, zejména pro posluchače prvních ročníků, kteří si svou fakultu ještě nemohli „ohmatat“. Opisovat údajně dost dobře nelze, jelikož na to není čas. Ten se zkracuje záměrně, aby nestačil na hledání odpovědí. Někteří si pak ale stěžují, že skoro ani nestačí přečíst otázky.

Pokud někdo v poslední době postrádá školní besídky, neměl by propást tiskové konference před zasedáním sněmovny. Zvlášť propracova­né vystoupení (s rekvizitou) měli minulý týden Piráti se Starosty. Jejich nápad, že by se otevření škol mohlo nechat na těch školách, má ale něco do sebe.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia